Health

Trends: Remedii pentru mahmureală după o seară de beție

Perioada sărbătorilor este plină de magie, dar vraja se cam rupe când, din cauza excesului de băutură, intervine acea senzaţie neplăcută de rău. Revelionul a trecut şi ai petrecut super bine alături de prieteni. Ce te faci, însă, cu mahmureala de a doua zi? Este de preferat să nu ai parte de ea, dar dacă se întâmplă, există întotdeauna soluţii.

Noaptea dintre ani fără şampanie este ca o petrecere fără muzică. Care ar mai fi farmecul? Şi cum şampania este doar introducerea în atmosfera energică a nopţii dintre ani, este bine să ştii ce poţi face a doua zi pentru a combate inevitabila stare de mahmureală.

Efectele mahmurelii în organism

Alcoolul are rol diuretic, fapt care duce la elimarea fluidelor din organism. Odată cu acestea, se pierd, însă, şi săruri esenţiale cum ar fi potasiul şi magneziul. În acelaşi timp, nivelul zahărului din sânge este perturbat, iar toxinele rezultate în urma consumului de alcool pot ramane în organism chiar şi o jumătate de zi după ce s-a încetat consumul de alcool.

Toate aceste procese duc la instalarea stării de mahmureală. Aceasta se manifestă sub formă de dureri de cap, greaţă, ameţeli, sensibilitate la lumină şi sunet, dureri musculare şi iritabilitate.

Ce poţi face pentru a ajuta organismul să-şi revină din mahmureală?

Odihna este primordială după o noapte incendiară. Organismul are nevoie să se refacă cu totul, să revină la ritmul său normal, să elimine oboseala şi toxinele din corp. Somnul şi ceaiurile hepatobiliare (de sunătoare şi păpădie), dar şi sucurile naturale de fructe vor ajuta ficatul să reintre în funcţiune.

Important este să consumi lichide din plin pentru a reface balanţa fluidelor eliminate prin consumul de alcool. Apă – minim 8 pahare pe zi, sucurile de portocale sau mere care vor creşte nivelul zahărului din sânge sau băuturile cu săruri de rehidratare orală sunt toate indicate pentru eliminarea efectelor excesului de băutură.

La fel de importante sunt fructele, mai ales citricele, a căror vitamina C hrăneşte celulele hepatice, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi ajută la curăţarea organismului de substanţele reziduale din alcool. Un amestec de lămâie, miere şi apă călduţă va ajuta la metabolizarea alcoolului şi va preveni schimbările rapide ale nivelului de alcool din organism, care determină durerile de cap. După consumul de alcool, din organism este eliminată şi o cantitate mare de potasiu. Acest lucru se poate rezolva foarte uşor dacă consumi una sau două banane.

Ghimbirul este folosit de mult timp pentru tratarea răului de mare şi a greţurilor. Mahmureala beneficiază şi ea de efectele extraordinare ale acestei plante. Prepară un ceai din patru căni de apă şi 10-12 bucăţele de ghimbir proaspăt! Fierbe ingredientele timp de 10 minute, strecoară lichidul şi amestecă-l cu jumătate de ceaşcă de miere, sucul unei portocale şi a unei jumătăţi de lămâie. Alături de o compresă cu gheaţă, va face ca starea ta să devină din ce în ce mai bună.

Ca alimente, sunt indicate orezul, pâinea prăjită, cerealale şi supele. Este şi mai bine dacă mănânci înainte de a consuma băutură pentru că aceasta încetineşte absorbţia alcoolului în sânge. Se pare că nici ciorba de burtă nu ar fi o soluţie rea, cel puţin aşa consideră mexicanii şi turcii. Românii, mai degrabă, aleg murăturile, pe când bulgarii se tratează cu iaurt din lapte de oaie care îi scapă de durerile de stomac.

vegeta-borsd

Borşul – „medicamentul” moldovenilor contra mahmurelii

O ciorbă la care vei adăuga Vegeta Borş cu Legume va face minuni stării tale lipsite de vlagă. Pe lângă faptul că vei avea nevoie să mănânci, dar să te şi hidratezi, gustul acrişor al ciorbei te va scăpa de greaţă, ameţeală şi de durerile de cap.

Mai bine să previi sau încă o tărie

Totuşi, cel mai bun mod de a preveni mahmureala este de a bea cu moderaţie sau de a evita alcoolul.  Dacă, însă, te-ai ales cu această stare, mai poţi încerca o tărie. Da, ea va face ca organismul să fie  preocupat de lupta cu noua cantitate de alcool şi e posibil să scapi pentru moment de neplăcutele simptome. Aşa că… încă un Bloody Mary în cinstea Anului Nou!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button