ANIS: domeniul IT&C crește de 4,5 ori mai repede decât PIB-ul României ANIS: domeniul IT&C crește de 4,5 ori mai repede decât PIB-ul României
Conform unui studiu recent realizat de Asociația Patronașă a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și PAC – Pierre Audoin Consultants, veniturile companiilor românești... ANIS: domeniul IT&C crește de 4,5 ori mai repede decât PIB-ul României

Conform unui studiu recent realizat de Asociația Patronașă a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și PAC – Pierre Audoin Consultants, veniturile companiilor românești de software și servicii IT au crescut cu 13% în 2014 comparativ cu anul anterior, ajungând la 2,42 miliarde euro.

Totodată, potrivit studiului „Romanian Software and IT Services Industry”, prognoza pentru 2015 indică o creștere de 14% a veniturilor industriei, iar rata de creștere anuală medie estimată pentru următorii 3 ani este de 11%.

“Am avut în vedere două elemente. Primul a fost legat de cererea potențială pentru tipurile de produse și servicii pe care industria românească le poate oferi. Apoi am luat în calcul ce se va putea livra din România în ceea ce privește segmentul de resurse umane și capacitatea managerială și logistică. Concluzia noastră este că cererea pentru capacități de programare, consultanță sau support ar putea duce piața la o valoare de 6 miliarde de euro în următorii ani, însă, din păcate, nu avem o capacitate de livrare atât de mare”, a declarat în cadrul unui eveniment de presă Eugen Schwab, Vice-President Romania & CEE în cadrul Pierre Audoin Consultants (PAC).

Conform aceluiași studiu, din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit în 2014 din exporturi, în creștere față de anul anterior când ponderea exporturilor în veniturile din software și servicii ale companiilor românești era de 60%.

“Industria de software și servicii este una dintre cele mai performante pe care România le are în prezent, dată fiind rata de creștere de 4 ori mai mare decât cea estimată pentru întreaga economie. În 2014, industria IT&C a înregistrat cea mai mare pondere în PIB de până acum – 6%, din care 2,5% este generat de software și servicii.  Studiul efectuat de către partenerii de la PAC ne arată că tendințele de creștere, mai ales la export, sunt solide și nu sunt bazate pe oportunități trecătoare”, explică Teodor Blidăruș, Vicepreședinte ANIS.

“Industria de software și servicii informatice din România are astăzi o singură barieră foarte solidă care o împiedică să crească în continuare cu peste 15-20% pe an: numărul și gradul de pregătire a specialiștilor. România se află astăzi în fața unei șanse uriașe de a deveni un motor regional pentru servicii IT și produse software, cu condiția ca sistemul de educație să evolueze rapid, iar facilitățile fiscale să ajute la crearea de valoare adăugată. Potențialul teoretic al industriei de software și servicii informatice este de peste 6 miliarde de euro până în 2020, însă acest nivel nu se va atinge într-un mod haotic, ci doar într-un cadru extrem de organizat, de la nivel de sistem educațional, curriculum, facilități fiscale, fonduri europene folosite corect și atragere de investiții masive”, completează Eugen Schwab.

Veniturile realizate de companiile românești în țară provin în proporție de 32% din proiecte derulate pentru administrația publică, 16% pentru clienți din industria producătoare, 14% pentru clienți din zona financiar-bancară, 9% pentru companii telecom și 8% pentru clienți din domeniul utilităților.

La export, veniturile provin de la clienți din industria producătoare în proporție de 40%, 17% de la clienți din domeniul serviciilor, 16% din zona financiar-bancară, 11% din retail și 5% din asigurări.

Dezvoltarea de produse software de nișă, proiectele de tip spin-off din companiile mai mari, construirea unui business mai mic, dar de încredere, care să furnizeze servicii IT pentru anumite verticale sau chiar importarea de tehnologii de viitor și educarea pieței locale ar putea fi cele mai importante oportunități de dezvoltare a unui business în acest domeniu în următorii ani, se arată în studiul PAC realizat la inițiativa ANIS.

Potrivit oficialilor celor două entități, în acest studiu au fost luate în calcul și startup-urile din domeniul software și servicii, potențialul acestora reprezentând o factor de influență în prognoza pe termen lung.

“Vorbim despre startup-uri care au deja produse care realizează venituri de cel puțin câteva sute de mii de euro, dar și despre startup-uri cu potential. Desigur, acestea vor avea un impact în piața totală în următoarea perioadă dacă nu se decid să își crească produsele sau să se mute în alte țări”, ne-a precizat Schwab.

ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei românești de software și servicii și creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociația a fost înființată în 1998 și numară în prezent peste 120 de membri, care includ companii cu capital românesc sau strain, mici sau mulținationale, cu sedii în toate marile centre IT din țară.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: