Media

Ursii din spatele casei – un documentar filmat in Romania, in premiera, la Viasat Nature

Viasat Nature difuzeaza in premiera luni, 15 aprilie, de la ora 21.00 programul Transilvania: Ursii din spatele casei, un documentar filmat in padurile din Transilvania, pe urmele celui mai fascinant mamifer omnivor: ursul brun.

Programul face parte din blocul tematic Sezonul Europa Salbatica difuzat in fiecare seara de luni din aprilie si ne invita sa descoperim fauna si peisajele fascinate ale Europei din tari precum Polonia, Romania, Tarile de Jos, Germania, Belgia. Pe langa aventura fascinanta in salbaticia Europei, programul exploreaza si relatia om-natura si felul cum aceasta s-a schimbat odata cu extinderea zonelor urbane si intensificarea turismului.

Nicio alta tara din Europa (exceptand Rusia) nu are mai multi ursi decat Romania. In timp ce in alte zone de pe continet ursii au disparut complet, pe teritoriul tarii noastre se estimeaza ca traiesc peste 6.000 de exemplare grupate in special in Transilvania.

In ultimii ani, ursul brun a putut fi observat tot mai des in mediul rural, dar si urban, unde ajunge in cautarea hranei. Cu toate ca, instinctual, ursii mai degraba evita oamenii, diminuarea habitatului natural si prezenta resturilor alimentare in asezarile umane sau in zona campingurilor creeaza un context favorabil pentru intalniri supriza periculoase intre om si animal.  Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Programul urmareste o femela de urs si cei trei pui ai sai cum parasesc protectia padurilor carpatice si devin „ursi problema”. Soarta lor dramatica evidentiaza provocarile coexistentei urs-om. Astfel, urmam puii in primul lor an de viata, in timp ce exploreaza peisajele minunate ale Transilvaniei. Cand sunt suficient de mari, mama lor ii introduce in lumea oamenilor. Este un moment care le schimba viata. Ursii au nevoie atat de hrana, cat si de un mediu sigur, iar aceasta combinatie face viata aproape de oameni foarte periculoasa pentru ei.

Carnivorele mari sunt considerate catalizatori pentru conservarea biodiversitatii datorita rolului de specii umbrela si aportului lor in reglarea dinamicii ecosistemelor. Cu toate acestea, prezenta ursului, tot mai aproape de om, presupune anumite provocari.

Prin povestiri paralele, trei romani arata, fiecare in felul sau, nu numai atitudinea ambivalenta fata de ursi, dar si modul in care oamenii pot trai in pace alaturi de ei. 

Pentru ciobanul Petre Clem, ursii sunt in acelasi timp o amenintare si o parte a naturii; trebuie sa-si protejeze oile de atacurile lor, dar si sa traiasca in armonie cu ei. In acelasi timp, tanara activista Laura Niculescu crede in posibilitatea convietuirii dintre oameni si ursi si lucreaza neobosit pentru a educa oamenii despre cum sa se comporte atunci cand intalnesc unul. Bogdan Sulica, ranger la cea mai mare organizatie de conservare din Romania, Carpathia, crede ca oamenii si ursii traiesc cel mai bine atunci cand se tin departe unul de celalalt.

Documentarul aduce perpective diferite si nu ezita sa prezinte conflictul, dar ofera si motive de a spera ca o convietuire pasnica este posibila, mai ales atunci cand intreaga comunitate umana isi aduce aportul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button