Bucatariile lumiiInterviuriTrends by M

Interviu – De la Foodie la food expert! Azi, Andreea Jugănaru!

Buna! Eu sunt Andreea, cea etern indragostita de China. Anul acesta am implinit 40 de primaveri, dar din cauza situatiei din ultimele luni am decis sa aman aceasta zi ( J ), asa ca inca am 39 ( :D ). De profesie sunt traducator pentru limbile chineza si engleza. Cam asa isi incepe povestea Andreea Juganaru, alias Andreea Chinesefood! Restul, in interviul urmator!

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Dintotdeauna am cochetat cu bucataria insa am luat treaba asta mai in serios dupa ce m-am intors din China si mi-am dorit sa reproduc aici mancarurile pe care le-am invatat in bucatariile chinezesti din Shanghai, unde am locuit 2 ani. Am inceput deci cu mancarea chinezeasca, apoi incet-incet cu mancaruri din alte colturi ale lumii si, intr-un final cu dulciurile, in special torturi si prajituri.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana? 

Sunt zile in care nu gatesc absolut deloc, sunt zile in care gatesc cate 3-4 feluri de mancare. In general gatesc mai mult in weekend cand am timp. Gatesc cantitati mici, dar feluri variate, astfel incat sa avem mereu un alt fel de mancare pe masa.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Este mult prea evident daca zic mancarea chinezeasca? J Gatesc des coltunasi si mancaruri stir fry. Insa mai nou fac taiteii chinezesti de la zero, insemnand ca fac aluat din faina de grau din care intind taitei cat mai lungi. Apoi prepar o supa de pui clara cu condimente chinezesti care este de fapt baza supei pentru taitei.

Tot aici prepar si un ulei iute aromat pentru o nota picanta. Din toate acestea rezulta un fabulos fel de mancare chinezesc: supa de taitei Dan Dan.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Tortul Entremet. Toti cei care il gusta raman marcati atat de imaginea sa dar mai ales de gust. Surprinde de fiecare data in cel mai placut mod prin combinatia de arome, texturi si décor. Pentru ca implica multa tehnica, dar imi da si posibilitatea sa ma joc cu o multime de elemente cu care sa creez un preparat fin si elegant.

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Macarons. Over and out! J

Ce si cine te inspira?  

Ma inspira mult ingredientele pe care le gasesc. Daca ma intrebi acum ce as vrea sa gatesc, nu as sti sa-ti spun. Insa daca ma duc in piata si vad legume sau ingrediente, imediat imi vin in minte nenumarate idei si capat multa inspiratie.

Spre exemplu, zilele trecute m-au inspirat florile comestibile cu care am experimentat mult in bucatarie.

Ma inspira mult si oamenii si ideile lor. Deseori ma inspira cate un chef intr-o emisiune, dar s-a intamplat sa ma inspire si vecina de 85 de ani care facea o iahnie de fasole geniala.

Inspiratia vine de unde te astepti mai putin si este atat de placut sa te lasi condusa de ea!

Un challenge personal din bucatarie? 

Am conceput si facut singura un candybar pentru 250 de persoane.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa. 

Peking Duck. Este un fel de mancare spectaculos pe care numai maestrii bucatari chinezi din Beijing ar putea sa il faca!

Rata de Peking este executata intr-un mod exemplar incepand cu soiul de rata ales pentru gatit, pregatirea carnii si condimentarea ca sa fie cat mai aromata, metoda prin care fac pielea de rata extrem de crocanta si terminand cu cuptorul special pentru gatit rate in care ard lemne de prun si alte tipuri de lemn. Inclusiv feliatul bucatilor de carne de rata si asezarea acestora pe platou reprezinta un spectacol in sine!

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea.

Cand eram in Shanghai am fost invitata de niste prieteni chinezi la un restaurant chinezesc unde s-au servit nici mai mult nici mai putin de 27 de feluri de mancare diferite.

Adica fiecare preparat a avut ca ingredient principal un singur fel de carne sau o leguma. Astfel nu au existat 2 feluri de mancare cu pui, sau cu vita sau cu peste. Nici macar legumele nu s-au repetat in mancaruri.

O poveste amuzanta din bucatarie

Am facut un pui intreg la cuptor pe care l-am condimentat cu sare. Abia pe la jumatatea timpului de gatire, cand puiul a inceput sa se caramelizeze prea tare si sa fumege, am realizat ca sarea era de fapt un zahar cu granulatie foarte fina. J

Ce te face fericita in bucatarie? 

Ideea ca gatesc pentru cei dragi ma face extrem de fericita. Chipurile lor cand aduc mancarea la masa, expresia fetei lor cand le daruiesc un tort sau o prajitura, mesajele de multumire dupa ce le-am trimis cate o cutiuta cu dulciuri, toate astea imi aduc multa fericire in viata.

Masuratori exacte sau la ochi? 

Exacte atunci cand fac torturi frantuzesti de tip entremet, la ochi cand fac mancaruri si supe.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv? 

Plantele aromatice. Sunt atat de versatile incat pot schimba total un fel de mancare. Si neaparat, sarea! Sare! Pun sare in orice, inclusiv in prajituri!

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Reteta este in primul rand pe blog https://andreeachinesefood.ro/, si de multe ori si pe Instagram la andreeachinesefood unde mai pun in Stories si Highlights retete pe care le experimentez rapid in bucatarie. Pe Facebook sunt Andreea Chinesefood.

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Orez cu lapte. Da, imi aduce aminte de copilarie atunci cand il pudrez cu scortisoara, insa ma face sa il privesc altfel si atunci cand il amestec cu fructe proaspete precum capsune sau afine.

Nu as mai face ciorba de vita pentru ca mamele noastre aveau tendinta sa fiarba mult carnea si oasele, fapt ce dadeau ciorbei un gust pronuntat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button