Wizz Air a operat primul zbor verde demonstrativ între București și Lyon. Și noi am fost la bord! Wizz Air a operat primul zbor verde demonstrativ între București și Lyon. Și noi am fost la bord!
Zilele trecute, am avut ocazia sa zburăm cu Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa, în  primul său zbor verde... Wizz Air a operat primul zbor verde demonstrativ între București și Lyon. Și noi am fost la bord!

Zilele trecute, am avut ocazia sa zburăm cu Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa, în  primul său zbor verde demonstrativ pe o rută specială între București și Lyon. Ce înseamnă asta?

Operațiunile au presupus utilizarea parțială a combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF). Implementând mai multe practici sustenabile la bord, un zbor a decolat de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București și a aterizat pe Aeroportul Lyon-Saint Exupéry, parte a unui efort colectiv al marilor companii aeriene organizat cu ocazia conferinței de mobilitate dedicată sustenabilității a Uniunii Europene, „Connecting Europe Days 2022”.

Aduse la următorul nivel grație aeronavei Airbus A321neo, un exemplu al aviației durabile, operațiunile verzi demonstrative care au funcționat utilizând parțial combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) reprezintă un moment de anvergură pentru Wizz Air și industria aviației. Combustibilul sustenabil pentru aviație (SAF) este un blend de combustibil convențional pentru aviație și combustibil biojet obținut din deșeurile și reziduurile din economia circulară, care poate reduce emisiile de CO2 cu până la 90% în timpul unui ciclu de viață.

În timpul operațiunilor demonstrative, Wizz Air a alimentat 4,5 tone dintr-un amestec de combustibil SAF (care a avut ca sursă ulei de gătit folosit), alcătuit din 30% combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) pur și 70% combustibil Jet A1. Acest lucru a ajutat Wizz Air să obțină, până în prezent, cele mai scăzute emisii posibile per pasager-kilometru în Europa, dintre companiile aeriene care au luat parte la acest efort dedicat sustenabilității.

Pe scurt, WIZZ a zburat cu un amestec SAF de 14,2%, ceea ce a dus la o reducere a emisiilor de CO2 cu 12,8%. Compania aeriană deja utilizează o flotă de aeronave cu motoare de ultimă generație, esențiale pentru emisii scăzute. Wizz Air este mândră să dețină una dintre cele mai noi flote din Europa, cu o vârstă medie de 4,93 ani, ce va continua să se îmbunătățească și să scadă la 3,6 ani până în 2024 și chiar până la 3,2 ani până în 2026.

Acesta a fost un zbor mai ecologic și din punctul de vedere al serviciilor oferite la bord, demonstrând că aviația sustenabilă poate fi implementată la toate nivelurile experienței de călătorie, oferind simultan servicii superioare pasagerilor. În timpul zborului, jurnaliștii, influencerii, membrii echipajului şi toți ceilalți pasageri au aflat mai multe despre programele de sustenabilitate ale Wizz Air direct de la Johan Eidhagen, Chief People and ESG Officer la Wizz Air, şi au aflat cum să contribuie în continuare la reducerea amprentei de mediu atunci când aleg să zboare.

Căpitanul zborului, Andreea Lițescu, a împărtășit deopotrivă mai multe detalii despre inițiativele companiei aeriene de reducere a consumului de combustibil, ce contribuie la performanța Wizz Air în industrie la nivelul intensității carbonului. Wizz Air i-a încurajat pe pasageri să călătorească cu un bagaj cât mai ușor posibil, să colecteze deșeurile reciclabile de la bord și să aleagă dintre opțiunile de mâncare vegană.

Wizz Air, recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost”

Wizz Air a fost recunoscută drept o companie aeriană de top în opțiunile de călătorie sustenabile, îmbunătățindu-și continuu ratingul de sustenabilitate în ultimii ani. Evidențiindu-și angajamentul față de sustenabilitate și subliniind principalele motive pentru care este cea mai sustenabilă alegere, Wizz Air a lansat la începutul anului 2022 campania „Fly the Greenest”.

Cu doar două zile în urmă, în data de 27 iunie, Wizz Air a fost recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost”, ca parte a premiilor World Finance Sustainability 2022, anunțate în numărul de vară al revistei World Finance. Acum aflate în al patrulea an, premiile World Finance Sustainability celebrează companiile care plasează valorile sustenabile în prim-planul operațiunilor de afaceri și depun eforturi în acest sens în domeniile lor de activitate.

Un pasager care călătorește cu Wizz Air va avea o amprentă de CO2 de doar 57,2 grame per pasager-kilometru, în medie (pre-COVID). Dacă fiecare companie aeriană ar fi la fel de eficientă, emisiile europene de CO2 din aviație s-ar reduce cu 34%. Pe lângă flota sa modernă, Wizz Air nu zboară cu avioane pe jumătate goale, nu are locuri business și zboară doar pe rute directe. Astfel, evită poluarea inutilă și îmbrățișează transportul cu emisii reduse.

Johan Eidhagen, Chief People and ESG Officer la Wizz Air, a spus: „Wizz Air este compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa și are o strategie ambițioasă, intenționând să-și extindă flota și echipa sa de piloți și membri ai echipajului dedicați. Ne străduim să deservim din ce în ce mai mulți pasageri în fiecare zi și să continuăm să oferim tuturor călătorii la prețuri accesibile, în cel mai sustenabil mod. Astăzi, am călătorit împreună în primul zbor verde demonstrativ între București și Lyon, în contextul conferinței Uniunii Europene dedicată mobilității sustenabile, «Connecting Europe Days 2022». Acest zbor special ne întărește angajamentul pentru un viitor mai ecologic în sectorul aviației. Aș dori să mulțumesc tuturor colegilor care au muncit pentru ca Wizz Air să fie una dintre cele mai sustenabile companii aeriene din Europa și tuturor pasagerilor care aleg să zboare «cel mai sustenabil» în fiecare zi – Fly The Greenest!”

Aceste eforturi și îmbunătățiri sunt rezultatul angajamentului Wizz Air față de sustenabilitate și demonstrează că modelul de business al companiei aeriene este unul sustenabil și de succes, ceea ce va sprijini WIZZ să își tripleze dimensiunea, să aibă 20.000 de angajați și 500 de aeronave în flota sa până la sfârșitul deceniului. Nu doar că Wizz Air are una dintre cele mai scăzute amprente de mediu de pe continent per pasager-kilometru, dar, de asemenea, primește constant avioane noi-nouțe în flota sa și a angajat peste 1.000 de însoțitori de bord și 400 de piloți în primele cinci luni ale anului 2022, fiind în avangarda revenirii sectorului aviatic.

Wizz Air, compania aeriană ultra-low-cost cu cea mai rapidă creștere și cea mai sustenabilă din Europa, operează o flotă de 154 de aeronave Airbus A320 și A321. O echipă de profesioniști în aviație asigură servicii superioare și tarife foarte scăzute, ceea ce face ca Wizz Air să fie alegerea preferată a 27,1 milioane de pasageri în anul financiar F22, care s-a încheiat pe 31 martie 2022. Wizz Air este listată la London Stock Exchange cu abrevierea WIZZ.

Compania a fost numită recent una dintre cele mai sigure zece companii aeriene din lume de către airlineratings.com, singura agenție mondială de siguranță și rating de produse, iar în 2020 – „Compania aeriană a anului” de către Air Transport Awards, cele mai dorite premii internaționale pe care le pot primii profesioniștii sau companiile, premii ce recunosc persoanele și companiile care s-au remarcat prin rezultate extraordinare, inovații și servicii superioare.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: