Vive la France! Weekend romantic la Paris Vive la France! Weekend romantic la Paris
Când spunem Franța, gândul ne zboară imediat la Paris cu ale sale Tour Eiffel, muzeu Louvre, Montmartre sau Champs Elysees, la podgoriile din Bordeaux,... Vive la France! Weekend romantic la Paris

Când spunem Franța, gândul ne zboară imediat la Paris cu ale sale Tour Eiffel, muzeu Louvre, Montmartre sau Champs Elysees, la podgoriile din Bordeaux, la câmpurile pline de lavandă din Provence, la plajele din Marsilia, la macarons și croissants.

Azi, 14 iulie, Franța își sărbătorește ziua națională, o zi cu o însemnătate istorică deosebită. Iar noi de aici, din Micul Paris, visăm cu ochii deschiși la o escapadă de weekend într-una dintre cele mai romantice destinații de vacanță. Pentru moment, vă invităm să ne însoțiți în Paris și să descoperim împreună câteva dintre obiectivele cheie pe care nu trebuie să le ratăm într-o primă vizită în Orașul Luminilor.

Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franței, fiind, împreună cu suburbiile sale, și capitala regiunii Ile-de-France, cel mai dinamic centru economic al țării. Parisul este situat pe malurile Senei și include două insule locuite (Ile Saint Louis și Ile de la Cite) și câteva dealuri (dintre care cel mai înalt este Montmartre, cu 130 m peste nivelul mării). Orașul este împărțit în 20 de arondismente, limitele sale administrative fiind, în mare, aceleași din 1860. În 2014, Parisul avea 10,7 milioane de locuitori.

Capitala Franței este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume, iar influența sa politică, educativă, divertisment, mass-media, modă, știință și arte contribuie la considerarea sa drept unul dintre cele mai importante orașe din lume.

Cu aproximativ 17 milioane de turiști străini anual, Paris este cel mai vizitat oraș din lume. Parisul și zona metropolitană conțin 3.800 de monumente istorice și patru locuri aflate în patrimoniul UNESCO.

franta2

Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orașul era denumit Lutetia în perioada romană între secolul I și al VI-lea, dar în timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363) numele orașului a fost schimbat în Paris.

Parisul are multe porecle, cea mai cunoscută fiind La Ville-Lumière (Orașul Luminilor), nume care se datorează în primul rând faimei orașului pentru faptul că era un centru de educație și al ideilor în epoca iluminismului și mai târziu datorită adoptării iluminatului stradal.

Nucleul istoric al Parisului este Ile de la Cite, o insulă mică locuită în antichitate de tribul parisiilor, care întemeiaseră în zonă un mic sat de pescari. Astăzi cea mai mare parte din insulă este ocupată de impresionantul Palais de Justice și de catedrala Notre-Dame de Paris. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile străjuite de copaci de-a lungul Senei – în special malul stâng cu vânzătorii ambulanți de cărți, podurile istorice care traversează râul, celebrele bulevarde precum Champs-Elysees, dar și alte monumente și clădiri reprezentative, o parte dintre ele înscrise în patrimoniul UNESCO.

O vizită în Paris nu poate avea loc fără a vedea un monument simbol, a cărui identitate se contopește, de peste 125 de ani, cu cea a orașului: Turnul Eiffel. La cei 300 de metri ai săi, Turnul Eiffel a fost în momentul în care a fost ridicat, la finalul secolului 19, de două ori mai înalt decât Monumentul Washington, atunci, cea mai înaltă structură din lume.

franta4

Celebrul turn a fost ridicat cu ocazia Expoziției Universale din 1889, organizată la Paris pentru sărbătorirea centenarului Revoluției Franceze din 1789. Deși peste 100 de artiști au depus planuri pentru ridicarea unui monument în Champ-de-Mars, în centrul Parisului, executarea acestuia a fost încredințată firmei Eiffel et Compagnie, o firmă de consultanță și construcții deținută de Alexandre-Gustave Eiffe, un constructor de poduri, arhitect, inginer și expert în prelucrarea metalelor.

Cu o existență concepută inițial doar pe durata expoziției, Turnul Eiffel a atras atenția a milioane de vizitatori extaziați de această minune arhitectonică a Parisului. Iar restul este istorie (turnul este vizitat anual ce circa 7 milioane de turiști). Fiți sinceri, v-ați mai imagina acum Parisul fără Turnul Eiffel, locul care a văzut milioane de săruturi ale îndrăgotiților din întreaga lume și sute de mii de cereri în căsătorie?

După ce ați privit măreția turnului, trebuie să vizitați și Place de la Concorde, piața din care pornește bulevardul Champs-Elysees, cea mai mare din Paris. Cunoscută în trecut ca Place de la Revolution, are o istorie tristă – este locul unde regele Louis XVI, Marie Antoinette și mulți alții au fost decapitați prin ghilotinare în timpul Revoluției Franceze. Însă piața Concorde este și locul care găzduiește un obelisc egiptean, vechi de 3.200 de ani, adus de la Templul Luxor în secolul 19. Nu ratați nici Place de la Bastille, locul unde se afla Bastilia până la Revoluția Franceză.

Rămânem în zona celui mai frumos bulevard din lume (după cum spun francezii), Champs- Elysees, iar dacă între timp vi se face dor de casă, treceți pe la Arcul de Triumf. Unul dintre cele mai populare obiective turistice din Paris, Arcul a fost construit în anul 1806 pentru a comemora victoriile lui Napoleon Bonaparte. Terminat abia în 1836, arcul este inspirat de arhitectura romană. Cu o înălțime de 50 de metri, poartă patru altoreliefuri, câte unul pe fiecare stâlp (Triumful din 1810, Rezistența, Pacea, La Marseillaise). Pe zidurile interioare sunt înscriși cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate. Arcul face parte acum din monumentele naționale franceze cu o mare însemnătate istorică. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial.

Nicio vizită nu ar fi completă fără a vedea Catedrala Notre-Dame. Sediu al Arhiepiscopiei Parisului, catedrala se află pe Ile de la Cite, în centrul Parisului.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIII-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

franta8

Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere de câte 69 metri fiecare sunt un simbol al echilibrului. Intrarea în catedrală se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile goticului târziu. Impresia spațială în interiorul bisericii este copleșitoare, zidurile ei se înalță pe trei rânduri de coloane. De proporții impozante, 130 metri lungime, 45 metri lățime, 35 metri înălțime, în Notre-Dame încap până la 10.000 de persoane.

Puteți lua o pauză savurând o cafea și un pain au chocolat în Montmartre, o zonă istorică faimoasă, cunoscută și pentru cafenelele și atelierele multor artiști importanți. Colina pe care este situat Montmartre reprezintă cel mai înalt punct al Parisului (130 de metri), iar accesul la vârful său se face fie cu furnicularul, fie pe o scară de 222 de trepte. Montmartre a fost mult timp un sat din afara Parisului. La baza acestui nume stă Mons Martis (muntele lui Marte), pe colină găsindu-se în perioada romană un templu dedicat lui Marte, zeul razboiului. Un al doilea templu, dedicat lui Mercur, se află aici.

Și dacă ați ajuns până aici e musai să vizitați și Bazilica Sacre-Cœur. A fost construită în 1876 în stil romano-bizantin sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie al cărui proiect a surclasat cele 78 de proiecte concurente. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocuite.

Odată ajunși în Paris, nu uitați să dedicați o zi și Muzeului Luvru, unul dintre cele mai emblematice muzee din lume. Este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 metri pătrați, dintre care 60.600 metri pătrați sunt destinați expozițiilor). Este situat în centrul capitalei franceze, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli, în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru.

Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până la 1848, și acoperă o arie întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat. Operele constau în picturi, sculpturi, desene, ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă (numărul obiectelor expuse în cadrul muzeului este de circa 35.000).

În momentul în care a fost deschis, la 10 august 1793, muzeul avea o colecție de 537 de picturi, marea majoritate fiind opere confiscate de la biserică și de la monarhie. În timpul lui Napoleon, muzeul și-a mărit colecția și și-a schimbat numele în Muzeul Napoleon. După înfrângerea acestuia, multe dintre operele confiscate au fost returnate proprietarilor, însă, de-a lungul timpului, colecția a continuat să se mărească, ajungând, în timpul celui de-al doilea imperiu francez (1852-1870), la peste 20.000 de piese.

Musee-du-Louvre-Venus-de-Milo-630x405-C-OTCP-Amelie-Dupont_block_media_bigLuvru găzduiește în acest moment unele dintre cele mai faimoase opere de artă ale lumii: Leonardo da Vinci – “Mona Lisa”, Michelangelo – “Dying Slave”,  “Venus din Milo”. Printre alte exponate interesante se află apartamentele extravagante ale lui Napoleon III, Codul lui Hammurabi, antichități egiptene, picturi ale unor maeștri precum Rembrandt sau Rubens.

După o zi agitată, o plimbare de seară pe Pont Neuf este mai mult decât relaxantă. Pont Neuf este cel mai vechi pod din Paris și unul dintre cele mai frumoase. Pentru că la jumătatea secolului 16 doar două poduri traversau Sena,  Regele Henric al III-lea a hotărât în 1578 să ridice un nou pod și abia în 1607 acesta a fost inaugurat oficial de către Henric al IV-lea care l-a și botezat, Pont Neuf.

Dacă toate obiectivele văzute pe timpul zilei nu v-au extenuat prea mult, haideți și la un spectacol în celebrul cabaret Moulin Rouge. Construit în anul 1889 de către Josep Oller, care la acea vreme deținea și Olympia, un alt local celebru din Paris, Moulin Rouge se află în apropiere de Montmartre în cartierul roșu al Parisului numit Pigalle. Moulin Rouge este considerat locul în care a luat naștere forma modernă a dansului can-can, iar printre artiștii celebri care au susținut spectacole în celebrul cabaret se numără Elton John, Frank Sinatra, Edit Piaf sau Liza Minelli.

Este dificil să descoperi tot ceea ce Parisul are de arătat de la prima vizită. Pe lista de obiective ar trebui să trecem și Pantheonul, muzeul Les Invalides,  Palais Garnier (sediul Operei), muzeele Orsay și Rodin, centrul Pompidou, Grand Palais, grădinile Luxembourg, La Madeleine, Domul Invalizilor, Palatul Versailles, Place Vendome sau Galeriile Lafayette.  Noi promitem că vom reveni și vom dezvălui, treptat, toate secretele celui mai romantic oraș al lumii.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: