#VisitOradea, pe primul loc în lista ta! #VisitOradea, pe primul loc în lista ta!
În câțiva ani, Oradea poate să fie orașul românesc care mutat ipotetic într-o altă țară, Germania, Austria, Ungaria, să nu se deosebească de ceea... #VisitOradea, pe primul loc în lista ta!

În câțiva ani, Oradea poate să fie orașul românesc care mutat ipotetic într-o altă țară, Germania, Austria, Ungaria, să nu se deosebească de ceea ce găsim acolo! Arhitectura clădirilor promite, iar lucrările de reabilitare/moderinzare începute de ceva timp cu fonduri europene merg spre bine! Noi am dat o fugă până acolo de curând și ne-a plăcut. Cei de la Visit Oradea spun că este un oraș al lumii care păstrează vie legătura trecutului cu viitorul. Iar noi am regăsit acest lucru vizibil peste tot: de la arhitectura Art Nouveau care domnește la tot pasul, la muzeele unde istoria este la ea acasă și până la Cetatea Oradea care ocrotește toate amintirile trecutului îndepărtat. Pe scurt,  #VisitOradea! Că merită.

În urmă cu doar o lună de zile am profitat de oferta celor de la BlueAir #zboaraintara si am calatorit cu avionul in conditii de siguranta de la Bucuresti la Oradea. Ne doream de mult sa vizitam acest oras, dupa ce acum un an i-am acordat doar doua ore, intrun scurt popas, in timp ce ne intorceam spre casa dintr-o vacanta cu masina prin Maramures. Ne-a placut ce am vazut si am zis ca si aici trebuie sa punem in practica proeiectul nostru #TuristIn… Zis si facut,

Pretul biletelor de avion la Blue Air este acceptabil, iar zborul in sine nu dureaza mai mult de 50-55 de minute. Odata ajunsi pe Aeroportul din Oradea am decis sa luam un taxi catre hotelul unde ne-am cazat: Ramada Oradea. Am ales o camera Business, situata pe etajele superioare ale hotelului, iar accesul la Riserva Wine Spa a fost inclus. Am beneficiat de acces gratuit la sala de fitness, salina cu sare de Himalya si Praid, dar si la jacuzzi-urile exterioare situate pe terasa hotelului, la etajul 7, cu vedere panoramica. Din pacate, insa, conform restrictiilor de siguranta, saunele au fost inchise. Am decis, totusi, ca intr-una din seri, sa ne rasfatam si cu un masaj. Si bine am facut. Micul dejun oferit de cei de la Ramada Oradea a fost destul de diversificat (bufet international complet cald si rece) si l-am servit la restaurantul hotelului.

Personalul hotelului a fost de nota 10 (mai rar gasesti in Romania persoane amabile in servicii) si am aflat de la ei ca putem beneficia gratuit de calatorii pe transportul in comun ca parte a unui proiect local. Am aplicat si noi, insa, recunosc, am luat orasul la pas, zi de zi. Si ne-am bucurat de arhitectura locului pe toate stradutele unde tramvaiele nu isi fac drum. Si uite asa am, timp de trei zile, am reusit sa vedem o mare parte a orasului… cu bune si cu rele. Mai sunt multe de facut aici, iar lucrarile cred ca vor continua pentru inca 5-7 ani. Dar, ce ne-a fascinat a fost arhitectura Art Nouveau care domnește la tot pasul. Iar cladirile deja reabilitate arata intr-un mare fel. Chiar si cele aflat in lucru par rupte din povesti.

Centrul orasului este schimbat in mare parte, iar aici gasim poate cele mai interesante bijuterii arhitecturale. Nu ai cum sa ajungi la Oradea si sa nu stii cate ceva despre Complexul Vulturul Negru, poate cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania, dacă ne referim la stilul constructiv secession. Concursul pentru ridicarea acestui complex arhitectural a fost câştigat de arhitecţii Komor Marcell şi Jakab Dezső, iar construcţia sa, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru”, demarează în anul 1907 sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc,. Un an mai tarziu, în luna decembrie 1908 construcţia era finalizată. Format din două corpuri de clădire inegale şi asimetrice, legate de un al treilea situat median şi mult retras, complexul urma să adăpostească un teatru, săli de bal, cazinou, birouri etc. Pasajul în formă de Y şi cele trei intrări (principală din Piaţa Unirii, secundare din străzile V. Alecsandri şi Independenţei), avalanşa ameţitoare de linii curbe, alternanţa de stucaturi-basoreliefuri cu motive florale şi figurative, vitraliile şi imensele candelabre sunt organizate compoziţional atât de simetric încât distincţia edificiului nu se poate contesta.

O alta cladire emblematica este Teatrul din Oradea. Acesta se afla inca in lucru, dar cladirea domină cu impozanţa sa Piaţa Ferdinand. Aflată în centrul unui veritabil muzeu de arhitectură, această clădire în stil eclectic se impune printr-o realizare de excepţie. Construcţia, atât de mult dorită de municipalitatea acelor vremuri, a fost încredinţată renumitei firme de construcţii din Viena „Fellner şi Helmer”. Cei doi antreprenori vienezi, recunoscuţi în întreaga Europă pentru eficacitatea şi bunul lor gust, au înaintat un proiect municipalităţii orădene, iar construcţia efectivă a început pe 21 iulie 1899. Graţie eficienţei constructorilor, Rimanóczy Kálmán-senior, Guttman József şi Rendes Vilmos, pe 1 octombrie 1900 clădirea era terminată, iar două săptămâni mai târziu se putea face deschiderea festivă. Un cunoscător de artă poate admira pe faţade elemente decorative neoclasice, neorenascentiste, iar în interior predominanţa stilului neobaroc. Ansamblul statuar din faţa Teatrului le reprezintă pe cele două muze protectoare ale Artei teatrale: Tragedia (Melpomene) şi Comedia (Thalia). El poartă semnătura unei firme de sculptură din Budapesta.

Nici cladirea Primariei nu este de ici de colea. Chiar daca este inca in reabilitare, trebuie sa stiti ca acest edificiu este opera (proiectare şi execuţie) arhitectului Rimanóczy Kálmán-junior, cel care câştigă în 1896 concursul de proiecte pentru realizarea noului sediu al Primăriei. Construcţia acestui obiectiv monumental începe cu demolarea vechii reşedinţe episcopale în anul 1901, apoi cu lucrările la fundaţie în luna februarie a anului 1902. În octombrie 1903, clădirea era inaugurată şi pusă în funcţiune.

Tot aici gasim Turnul cu ceas. Faţada cu bogăţia sa de elemente arhitecturale (pilaştri, colonade, balcoane, arcade, porticul carosabil şi, până recent, grupul statuar alegoric) au fost atent tratate de proiectantul-executant. Ele sunt puse în evidenţă şi de relativul clasic şi modestia compoziţională a aripilor laterale. Turnul cu ceas a servit ca punct de veghe pentru pompierul de serviciu al oraşului. În mod ironic, în 1944, turnul împreună cu acoperişul şi ultimul etaj au fost mistuite de flăcări, dar … au fost refăcute.

In scurta noastra incursiune prin Oradea am pus pe lista si Vila Darvas-La Roche. Construita dupa planurile fratilor fraţilor Vágó László şi Vágó József a fost ridicată în intervalul anilor 1910 – 1911, înfrumuseţată de numeroase elemente vieneze, de forme geometrice epurate, finisată cu un bosaj de plăci albe de piatră, având la colţuri butoni de ceramică cu smalţ metalifer care-i dă o notă aparte. Astazi, este un muzeu in adevaratul sens al cuvantului.

De neratat nici Palatul Apollo. Acesta este situat pe partea dreaptă a corsoului, în direcţia pe care dorim să o urmărim spre cetate. Construcţia acestui monumental palat a început în anul 1912. El a fost construit după planurile arhitectului Rimanóczy-junior, prima parte a construcţiei chiar de către el, iar după moartea sa de către inginerul-arhitect Krause Tivadar, până în 1914 la terminarea lucrării.

Palatul îmbină într-un elegant mod secessionul berlinez cu heraldica de tip Empire german. O clădire cu o impresionantă ornamentică: stucaturi, statuete şi feronerie. La ultimul nivel al palatului au fost de la început concepute spaţii ce se pretau la a fi ateliere de pictură, fiind marcate prin existenţa unor ferestre iluminatoare imense; ele sunt şi astăzi atelierul de lucru al câtorva reputaţi artişti plastici ai urbei.

Cu o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradei are toate atuurile de a se constitui într-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru municipiul de pe malurile Crișului Repede ci și pentru regiunea de vest a României și, în sens mai larg, pentru spațiul central-est european. Trecutul istoric al acesteia, arhitectura, poveștile şi legendele existente în legătură cu anumite evenimente care i-au marcat existența, concurează împreună în a-i da o notă de atractivitate și de originalitate râvnită de numeroase alte monumente.

Cetatea Oradea, leagănul, nucleul de dezvoltare a ceea a fost cunoscut în istorie sub numele de Oradea Mare, Nagyvárad ori Groswardein se constituie într-un punct reper atât pentru evoluţia urbană a acestei zone, cât şi pentru istoria sa. Se mai lucreaza si astazi, insa, deja, arata foarte bine si poate sa fie vizitata.

Orașul este plin de restaurante și cafenele demne să le treci pragul. Însă, pentru că nu am avut prea mult timp la dispoziție, am reușit să bifăm doar câteva din cele puse pe listă și recomandate. Si ne-a placut foarte mult la Rivo, un loc in care am mancat 3 zile la rand, dar și SteakHubRestaurant, unde am luat o cina pe cinste. Cafeaua am baut-o la Snoozz, iar printre locurile de menționat aici se mai numără si Piața9. Cu siguranță sunt și altele, dar le vom bifa la următoare escapadă în acest oraș.

Unde mai pui că Oradea se găseşte la numai 12 km de Băile Felix, cea mai mare staţiune balneo-climaterică permanentă din România. În acelaşi timp, pe teritoriul judeţului Bihor se afla şi multe alte obiective turistice atractive: staţiunea Stâna de Vale, formaţiunile carstice din Munţii Apuseni, spectaculoasele văi ale râurilor ce străbat judeţul, obiceiurile şi tradiţiile de pe întreg cuprinsul său, multitudinea de supravieţuiri arhitecturale ţărăneşti, dar şi alte atracţii de factură naturală şi antropică.

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: