Visa vrea să ademenească Apple Pay și Samsung Pay în România prin cardurile contactless Visa vrea să ademenească Apple Pay și Samsung Pay în România prin cardurile contactless
Românii au trecut peste prejudecățile legate de plățile realizate cu cardul și prind din urmă noile tendințe mondiale. Cel puțin așa reiese din cele... Visa vrea să ademenească Apple Pay și Samsung Pay în România prin cardurile contactless

Românii au trecut peste prejudecățile legate de plățile realizate cu cardul și prind din urmă noile tendințe mondiale. Cel puțin așa reiese din cele mai noi informații furnizate de oficialii Visa Europe, una dintre cele mai mari companii de tehnologii de plată.

Astfel, pe lângă faptul că numărul plăților realizate la terminalele POS cu carduri Visa a crescut cu 22% în anul fiscal 2015 (încheiat la finalul lunii septembrie a anului trecut), de 6 ori mai rapid decât numărul retragerilor de numerar, valoarea plăților contactless cu carduri Visa a înregistrat o creștere de 50 de ori.

În traducere, plata contactless se face prin apropierea cardului care suportă acest gen de tranzacție de un POS, suma achitată fiind transferată imediat, fără a fi nevoie de un contact direct între card și dispozitiv. Tranzacțiile tradiționale cu cardul necesită un contact fizic între card și POS, prin citirea benzii magnetice sau a cipului încorporat în card odată cu inserarea acestuia într-un terminal de plată.

În plus, potrivit celor mai recente informații, o plată contactless durează cu 33% mai puțin față de o plată standard cu cardul și cu 52% mai puțin decât o plată în numerar. Tehnologia contactless este cea mai rapidă metodă de plată disponibilă în acest moment.

Apple si Visa, parteneriat pentru lansarea Apple Pay in Europa

Potrivit lui Cătălin Crețu, director regional pentru România, Croația, Malta și Slovenia al Visa Europe, în prezent, la nivelul țării noastre există circa 2 milioane de carduri contactless și 40.000 de terminale care acceptă acest gen de plăți.

“Planurile de emitere ale cardurilor contactless revin băncilor cu care noi lucrăm, așa că o creștere a ratei de adopție ține mai mult de aceste instituții. Sunt, însă, semnale că băncile vor porni conversia spre contactless. Totodată, va crește și numărul terminalelor care citesc aceste carduri. Planul nostru este ca până în 2020 toate terminalele din țară să fie contactless”, a spus Crețu.

Infografic_Infografic_Reperele anului 2015 pentru platile cu carduri Visa (rezolutie online)

Potrivit acestuia, acest gen de soluție va duce România pe harta giganților tech internaționali care au lansat servicii de plăți mobile (Apple, Samsung, Google). “Decizia acestora de a intra într-o țară se bazează pe gradul de penetrare al segmentului mobile și al plăților contactless”, a mai spus Crețu. Precizăm faptul că o plată contactless se poate realiza atât cu cardul cât și cu un smartphone.

Visa Inc. to acquire Visa Europe. Total value: 21.2 billion euro

Marea Britanie, fruntașă la contacless

Managerul Visa se așteaptă ca în acest an nivelul acestui segment, al plăților contactless, să aibă o creștere susținută, de câteva zeci de ori.

Comparativ, la nivel European sunt 125 de milioane de carduri contactless, o cincime din totalul cardurilor emise. Topul țărilor în care acest gen de carduri are o răspândire mai mare este condus de Marea Brianie, unde 1 tranzacție din 7 realizată printr-un card Visa este contactless (la nivelul lui 2015), adică 1 miliard de tranzacții anual. Pentru a vă da seama de rapiditatea cu care tehnologia contactless se propagă, trebuie să știți că în 2014, rata era de 1 din 25.

“Plata prin cardurile contactless este extrem de folosită în  mijloacele de transport în comun, mai ales în metroul londonez – 1 milion pe zi”, spune Fiona Wilkinson, CCO în cadrul Visa Europe.

Potrivit acesteia, în top sunt și Cehia, Polonia (unde un oraș întreg folosește în cazul transportului în comun cardurile contactless), urmate de Turcia – unde ferry-ul pe Bosfor poate fi plătit prin carduri contactless – , Franța și Spania – care au amplasat terminale contactless în locurile frecventate de turiști.

visa card contactless“Europa se află în fața Statelor Unite în ceea ce privește plățile contactless. În top se află și Asia, pentru că știm foarte bine că acolo sunt țări care țin pasul cu tehnologia”, a mai spus șeful departamentului de comunicare al Visa Europe.

“Introducerea plăților contactless pentru achiziționarea biletelor de transport în comun, fie că vorbim despre Metrorex sau RATB, ar aduce mari beneficii țării noastre. Pierdem oportunități și turiști străini care ar putea plăti mult mai ușor biletele de transport, dar și români care folosesc carduri și care ar putea face tranzacții mai simple, fără a alerga după bilete”, a completat Crețu.

33 de euro, media tranzacțiilor cu cardul

Conform reprezentanților Visa Europe, cheltuielile totale pe cardurile Visa emise în România s-au majorat în anul fiscal 2015 cu 13%, la aproximativ 24 miliarde euro, în contextul în care valoarea plăților realizate direct la comercianți a crescut cu 20%, de două ori mai rapid decât retragerile de numerar de pe carduri Visa.

250 mil. lei în taxe și impozite locale trec prin POS-uri

Numărul plăților realizate la POS cu carduri Visa a avansat în anul fiscal 2015 cu 22%, în condițiile în care toate tipurile de carduri au raportat majorări de peste 20% pentru acest indicator.

Valoarea medie a unei tranzacţii la POS a continuat să scadă conform obiectivelor Visa, cu 2,3%, la mai puțin de 33 euro, ceea ce demonstrează utilizarea tot mai frecventă a cardurilor Visa pentru plăți necesare în viața cotidiană. Comparativ, în Europa, valoarea medie a unei tranzacții este de 49 de euro, fiind făcute 62,7 tranzacții lunare/card.

În România, se face sub o plată/lună prin carduri, 45% dintre românii care dețin carduri neavând efectuată nicio plată cu cardul la comercianți în 2015 (în 2014, media era de 54%). visa card bani

Nu ne mai e teamă de carduri

“Anul trecut s-au împlinit 20 de ani de la primul card emis în România, sub sigla Visa. În tot acest timp, atitudinea românilor faţă de plasticul din portofel s-a schimbat radical, odată cu dezvoltarea comerţului electronic, a plăţilor cu telefonul mobil sau cu răspândirea tehnologiei contactless. Dacă în anii ’90 cardurile erau folosite preponderent pentru retrageri de numerar, acum sunt utilizate tot mai frecvent pentru plăţi în magazine. Peste două treimi dintre plățile cu carduri Visa sunt sub 100 de lei, ceea ce arată obişnuiţa de a plăti zilnic cu cardul, chiar şi sume mai mici. Din acest punct de vedere, contactless reprezintă viitorul imediat pentru plățile electronice în România pentru că face mult mai rapide plăţile de mică valoare, iar creşterea acestui tip de tranzacţii de 50 de ori ca valoare în anul fiscal 2015 este doar începutul succesului acestei tehnologii”, a declarat Cătălin Creţu.

Portofoliul de carduri Visa a crescut ușor, la 7,4 milioane de unități, în linie cu evoluția portofoliului de bază reprezentat de cardurile de debit, care au înregistrat creşteri semnificative atât în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor efectuate la POS (+22,2%), cât şi valoarea plăților (+19,1%).

La nivel european, în prezent, mai mult de 1 euro din fiecare 5,7 euro cheltuiţi este pe un card Visa, în condițiile în care în Europa există 522 milioane de carduri Visa – mai mult de un card pentru fiecare persoană adultă. Cheltuielile la POS au crescut în anul fiscal 2015 cu 7,7%, la 1,580 miliarde euro.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: