Urmatoarea companie de miliarde de dolari ar putea fi fondata in Romania Urmatoarea companie de miliarde de dolari ar putea fi fondata in Romania
5
In 2011 eram selectionat in Start-up Chile si puneam Romania pe harta a ceea ce urma sa devina revolutia antreprenoriala a unei natiuni. Am ajuns... Urmatoarea companie de miliarde de dolari ar putea fi fondata in Romania

In 2011 eram selectionat in Start-up Chile si puneam Romania pe harta a ceea ce urma sa devina revolutia antreprenoriala a unei natiuni. Am ajuns practic in celalalt colt al lumii, la 13.000 de km departare de casa pentru a-mi transforma viziunea mai rapid in realitate.

Eram impreuna cu cele 40 de echipe internationale selectate in runda 2 la prezentarea sustinuta de Jean Bodeguer in prima zi a programului. Detaliile pe care le cunosteam cu totii ne erau reamintite si primeam noi informatii despre  asteptarile organizatorilor din partea noastra.

Totul era deja foarte clar pentru mine – urmau 6 luni de focus pe Glazeon si pe cladit comunitatea antreprenoriala din Chile pana cand s-a ajuns la urmatoul slide: “Start-Up Chile va ramane in istorie pentru crearea unei companii de 1 miliard de dolari”

La vremea respectiva Instagram si Whatsapp inca nu erau cumparate de Facebook iar Uber era evaluata la 60 de milioane de dolari.

Era o propozitie atat de fabuloasa si atat de indrazneata incat m-a facut sa-i acord mai multa atentie. Urmatoarea intrebare a fost, daca in Chile ar fi posibil oare ar fi posibil si in Romania?

start-up_chile

Traim intr-o perioada in care avantul antreprenorial este mai vizibil ca niciodata. 79.000 de companii au fost fondate in anul 2014 in Romania. Cu toate acestea, inca nu avem un exemplu de Facebook, Skype sau Uber pornite din tara noastra.

Ceea ce  vreau sa scot in evidenta, este faptul ca Romania are toate ingredientele necesare, pentru ca antreprenorii sa puna bazele urmatorelor companii de miliarde de dolari.

team

Aceste ingrediente sunt: echipa, accesul la resursele financiare si distributia.

 1. Echipa

Echipa ideala este formata din 3 tipuri de oameni – 1) Tech Guy 2) Product Guy 3) Business Guy

Oamenii tehnici  cu experienta sunt deja in companiile mari de outsourcing din Romania, care lucreaza pentru companii de miliarde de dolari din afara.

Oamenii de produs sunt cei care fac produsele sa arate bine. Ei pot fi gasiti cu usurinta la Facultatea de Arhitectura, UNARTE sau la alte facultati din domeniul.

Oamenii de afaceri sunt cei care pun lucrurile cap la cap si aduna resursele. Desi nu avem inca exemple concrete la acest capitol, ei pot fi gasiti in facultati precum ASE sau alte facultati cu profil economic. Romania e loculul ideal pentru un business guy cu mindset global. Este un loc mai ieftin decat Sillicon Valley, Londra sau Berlin si in plus, cu acces la oamenii tehnici si la oamenii de produs. Cu pretul chiriei pe 6 luni in Sillicon Valley se poate construi un produs in Romania.dream_team

 1. Accesul la resursele financiare

Costurile de dezvoltare au scazut odata cu popularizarea metodologiei LEAN Start-up. Au aparut platformele de crowdfunding.  Exista incubatoare de afaceri si numeroase surse de finantare cu focus pe Start-up-uri, cum ar fi fondurile europene.

 1. Canalele de distributie

Produsele care se nasc din Romania trebuie sa fie cash positive din start. Odata ce modelul de business este testat si validat, este foarte usor sa iti faci produsul cunoscut prin intermediul canalelor de distributie globale (Google Ads, Youtube, retele de influenceri, etc). Ei sunt deja organizati si abia asteapta sa zica lumii despre produsul minune contra unei sume care trebuie luata in calcul din start in modelul de business.

Avantajul competitiv al Romaniei este evident. Avem tot ce ne trebuie ca sa construim urmatoarea companie de miliarde de dolari. Trebuie doar sa constientizam si sa actionam in aceasta directie.

P.S Pentru cei care inca mai au dubii:

Sunt si alte tari similare cu Romania care au constientizat avantajul lor competitiv si fac ceva in privinta asta.

In mai putin de 5 ani Start-up Chile a reusit sa atraga peste 1000 de echipe cu mare potential de reusita punand bazele celei mai mari si mai diverse comunitati de antreprenori din lume.

Start-up Chile este cel mai inovativ program de stimulare a antreprenoriatului sustinut de un guvern la ora actuala. Startup Brasil, Startup Mexico si Startup Peru sunt doar cateva dintre exemplele guvernelor care au inteles fenomenul.

denis

In ultimii 5 ani, am reusit sa construiesc patru produse de la zero cu ajutorul resurselor mai sus amintite:

2010 Fingo – reteaua sociala in care aveai posibilitatea sa citesti si sa scrii anonim lucruri relevante despre oamenii din jurul tau.

2011 Maeahi –  platforma de precomandat hainele tale preferate la cel mai mic pret posibil.

2012 Glazeon – platforma de fundraising prin care iti poti sustine cauza preferata prin ceea ce cumperi.

2014 STATUS – Evaluata cu 5 stele de utilizatori in Appstore si Google Play, STATUS este o noua experienta de socializare in care poti sa interactionezi cu oamenii extraordinari din jurul tau.

 • Lamiita D

  06/04/2015 #1 Author

  Sa le urma succes maxim si sa dea Dumnezeu sa se concretizeze

  Reply

 • nadie.todirica@yahoo.com

  06/04/2015 #2 Author

  Muuuuuuult succes Denis Todirica ! Sanatate si bafta in tot ceea ce faci !

  Reply

 • nadie.todirica@yahoo.com

  06/04/2015 #3 Author

  Tot inainte Denis Todirica ! sanatate si multa bafta !

  Reply

 • Eric Victor

  06/04/2015 #4 Author

  Ma bucur foarte mult cand Romania incearca sa faca ceva benefic si se implica in diverse proiecte! Bravo!!

  Reply

 • Eric Victor

  06/04/2015 #5 Author

  Mult noroc si sa se concretizeze si sa duca Romania la alt nivel de dezvoltare!

  Reply

 • Sofica Mihaela

  06/04/2015 #6 Author

  O idee pe cat de indrazneata, pe atat de importanta din absolut toate punctele de vedere. Pentru Romania, un asemenea deziderat, dus la bun sfarsit ar insemna o mai buna imagine distribuita pe mapamond, iar pe plan local, o oportunitate de dezvoltare menita sa creeze locuri de munca, posibilitatea de afirmare a tinerilor pe diferite domenii, intr-un cuvant EVOLUTIE.

  Reply

 • pletea florentina

  09/04/2015 #7 Author

  ideea e fabuloasa….pe atat de reala,pe atat de greu(dupa parerea mea)de realizat in Romania…dar nu imposibila.Si cu parere de rau o spun ca o sa mai dureze ceva timp pana va fi pusa in practica,motiv:oameni in varsta dar nu in ajuns de maturi sa priveasca spre viitor(ca sa nu amintesc de partea lor egoista)…poate gasiti cateva portite…si atunci nu mai aveti de noroc ci de multe ore lucrate(sau,se poate si asa, de idei geniale sa va scuteasca de un program prelungit)
  ce v as ura este sa nu va lasati batuti…odata si odata se va intampla.

  Reply

 • tudy

  09/04/2015 #8 Author

  Bravo Denis super tare tine-o tot asa!!! Sper sa intru si in concurs cu acest comentariu 😀

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: