Un studiu realizat la Institutul Științific pentru Sănătate Publică – Louis Pasteur, din Belgia, demonstrează că un consum moderat de bere nu contribuie la...

 beer_toastUn studiu realizat la Institutul Științific pentru Sănătate Publică – Louis Pasteur, din Belgia, demonstrează că un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității. Rezultatele prezentate au avut la bază obiceiurile de consum ale 10.000 de belgieni.

Studiul a demonstrat în primul rând că peste 10% din populația adultă din Belgia are un indice de masă corporală de 30 sau mai mare, ceea ce înseamnă că sunt supraponderali sau obezi. Printre factorii de risc în creșterea masei corporale indentificați în cadrul studiului se numară consumul de pâine albă în loc de neagră, un regim bogat în grăsimi, consumul de produse lactate în cantități mari, consumul de snacks-uri și băuturi bogate în zahăr și chiar nivelul scăzut al educației.

În ceea ce privește băuturile însă, berea s-a poziționat în zona pozitivă, neconstituind clar un factor de risc care să contribuie la apariția obezității.

„Obezitatea trebuie tratată cu seriozitate pentru că este asociată cu multe alte probleme de sănătate, inclusiv cu diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, osteoartrita sau steatohepatita. Se știe chiar că obezitatea poate reduce speranța de viață cu aproximativ 10 ani, în medie. Nerespectarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate poate fi un factor determinant în instalarea obezității, de aceea se recomandă consumul de alimente și băuturi bogate în vitamine și minerale. Așa cum a demonstrat și studiul belgian, datorită aportului său de carbohidrați, proteine și vitamine, berea este unul dintre alimentele care poate avea efecte benefice atunci când este parte a unei diete echilibrate”

Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Cu un conţinut caloric mult mai mic decât al altor băuturi alcoolice, berea este totodată o bautură bogată în fibre, minerale, antioxidanți și vitamine. Cu sau fără alcool, aceasta conține mult mai puține calorii pentru 100 de ml (doar 43 kcal în varianta cu alcool şi 17 kcal în varianta fără alcool), decât băuturi precum laptele, sucul de portocale sau de mere. În plus, 350 de ml de bere conțin 13 g de carbohidrați, 1.5 g de proteine și 0 g de grăsimi, putând face parte, în cantități moderate, dintr-o dietă alimentară sănătoasă.

Conform Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, consumul moderat de bere trebuie completat cu un stil de viaţă echilibrat şi o alimentaţie corespunzătoare. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.

IMC (Indicele de masă corporală) este un indicator oficial, recunoscut științific, de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată. Indicele de masă corporală se calculează împărțind greutatea exprimată în kg la înalțime exprimată în metri la pătrat: IMC = m / (h2)

VALORI IMC: 18,49 sau mai puțin – Subponderal; între 18,50 și 24,99 – Greutate normală; între 25,00 și 29,99 – Supraponderal; între 30,00 și 34,99 – Obezitate (gradul I); între 35,00 și 39,99 – Obezitate (gradul II); 40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: