Un iranian, marele câștigător al SWPA 2016. Cine sunt cei mai buni fotografi ai lumii? Un iranian, marele câștigător al SWPA 2016. Cine sunt cei mai buni fotografi ai lumii?
World Photography Organisation a anunțat recent câștigătorii celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards 2016.  Atât imaginile castigătoare cât... Un iranian, marele câștigător al SWPA 2016. Cine sunt cei mai buni fotografi ai lumii?

World Photography Organisation a anunțat recent câștigătorii celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards 2016.  Atât imaginile castigătoare cât și locurile secundare vor fi prezentate în cadrul expoziției de la Somerset House, Londra, în intervalul 22 aprilie – 8 mai.

Cea de-a noua ediție a concursului a beneficiat de un număr-record de 230.103 de înscrieri, iar juriul i-a acordat premiul “Fotograful Anului L’Iris d’Or“ fotojurnalistului iranian Asghar Khamseh.

Lucrarea a fost aleasă din cele selecțiile câștigătoare de la cele 14 categorii Professional, care au fost de asemenea anunțate astăzi. ”Fire of Hatred” este o serie de portrete care înfățișează victimele atacurilor cu acid, dându-le acestora oportunitatea de a se face auziți. Premiul de 25.000 de dolari acordat lui Khamseh a fost anunțat la ceremonia de decernare a premiilor SWPA, în Londra. Acesta fost premiat alături de câștigătorii și finaliștii celor 14 categorii Professional.

În cadrul ceremoniei, World Photography Organisation i-a acordat lui Kei Nomiyama (Japonia) distincția ”Open Photographer of the Year” și un premiu de 5.000 de dolari.

Sony World Photography Awards premiază anual cele mai bune fotografii din lume. Nu există taxe de înscriere în competiție, aceasta fiind deschisă tuturor fotografilor, funcționând astfel ca o rampă de lansare în industria fotografiei.

FOTOGRAFUL ANULUI L’IRIS D’OR– ASGHAR KHAMSEH

Născut în Teheran în 1963, Asghar Khamseh lucrează ca fotojurnalist pentru Mehr News Agency, Iran, a căror muncă se concentrează în principal pe drepturile omului în Iran. Seria de fotografii câștigătoare ”Fire of Hatred” atrage atenția asupra numărului atacurilor cu acid, care este în creștere în Iran.

Asghar_Khamseh_Iran_L'iris-d'Or-Photographer-of-the-Year-2016“Portretele care au ca subiect desfigurările rezultate din violență socială sunt un subiect dur, dar neocolit de fotografii de  documentar. Seria lui Asghar Khamseh, ”Fire of Hatred” pune privitorul față în față cu imagini puternice, care trebuiesc privite atent, cu  empatie și respect, astfel că cel care le privește devine mai mult decât un simplu observator, devine un martor. Juriul și-a exprimat în unanimitate admirația pentru  munca depusă și modul în care este expusă această tragică practică”, spune Dominique Green, Președintele juriu la categoria Documentary.

CÂȘTIGĂTORII ȘI FINALIȘTII CATEGORIEI PROFESSIONAL 

Câștigătorii celor șapte categorii Documentary și șapte categorii Art provin din 10 tări. De asemenea, în premieră, două categorii Professional au fost câștigate de același fotograf, în același an. Fotografii au fost evaluați pe baza unui set de lucrări.

CATEGORIA ART

o             Câștigătorii Categoriei Architecture: Amélie Labourdette, Franța

2nd – Hui Zhang, China / 3rd – Stephan Zirwes, Germania

o             Câștigătorii Categoriei Candid: – Kirstin Schmitt, Germania

2nd – Nick Ng, Malaesia / 3rd – Andrea Rossato, Italia

o             Câștigătorii Categoriei Conceptual:  – Julien Mauve, Franța

2nd – Alejandro Beltran, Venezuela / 3rd – Barbaros Kayan, Turcia

o             Câștigătorii Categoriei Landscape: Maroesjka Lavigne, Belgia Julien_Mauve_France_1st-Place_Professional_Conceptual_2016_10.PR

2nd Maoyuan Cui, China / 3rd Stefan Schlumpf, Suedia

o             Câștigătorii Categoriei Portraiture: Marcello Bonfanti, Italia

2nd Fauzan Ijazah, Indonesia / 3rd Rubén Salgado Escudero, Spania

o             Câștigătorii Categoriei Staged: Alberto Alicata, Italia

2nd Cristina Vatielli, Italia / 3rd Kristoffer Eliassen, Norvegia

o             Câștigătorii Categoriei  Still Life: Francesco Amorosino, Italia

2nd Oliver Schwarzwald, Germania / 3rd Hiroshi Watanabe, Japonia

CATEGORIA DOCUMENTARY

o             Câștigătorii Categoriei  Campaign: Jetmir Idrizi, Kosovo

2nd – David Chancellor, Marea Britanie / 3rd – Antoine Repessé, Franța

o             Câștigătorii Categoriei Contemporary Issues: – Asghar Khamseh, Iran

2nd – Kevin Frayer, Canada / 3rd – Simona Ghizzoni, Italia

o             Câștigătorii Categoriei Current Affairs:  – Angelos Tzortzinis, Grecia

2nd – Andrea and Magda, Italia / 3rd – Andrew Burton, SUA

o             Câștigătorii Categoriei  Daily Life: Espen Rasmussen, Norvegia

2nd Sandra Hoyn, Germania / 3rd Stephanie Sinclair, SUA

o             Câștigătorii Categoriei Environment: Kevin Frayer, Canada

2nd Li Feng, China / 3rd Lucy Nicholson, Marea Britanie

o             Câștigătorii Categoriei People: Kevin Frayer, Canada

2nd Filippo Venturi, Italia / 3rd Alessandro D’Angelo, Italia Angelos_Tzortzinis_Greece_1st-Place_Professional_Current-Affairs_2016_1.PR

o             Câștigătorii Categoriei Sport: Nikolai Linares, Danemarca

2nd Jens Juul, Danemarca / 3rd Annick Donkers, Belgia

CÂȘTIGĂTORUL CATEGORIEI OPEN – KEI NOMIYAMA, JAPONIA

Lucrarea “Enchanted Bamboo Forest” de Kei Nomiyama a fost selectată ca cea mai bună  fotografie din lume, de un juriu condus de Jael Marschner, fostul editor de imagine al Time Out London/Sunday Times Travel. Fotograful a primit un premiu de 5.000 de dolari în cadrul ceremoniei din Londra.

Enchanted Bamboo ForestNomiyama, doctor în Chimia Mediului la Universitatea Ehime din Japonia,  este atras de fotografierea vieții sălbatice și de a celei subacvatice. Fotografia lui a fost realizată în munții Insulei Shikoku și surprinde licuriciul Luciola parvula la începutul sezonului ploios. Fotografia a fost selectată dintre cei 10  câștigători de categorie Open anunțați pe data de 29 martie.

Competiția Open a fost deschisă tuturor fotografilor și a presupus înscrierea unei singure fotografii.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: