HealthLife&Style

Uleiul de cocos poate fi falsificat. 7 sfaturi să îl alegi pe cel bun

Popularitatea uleiului de cocos a devenit uriașă în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți oameni descoperă beneficiile extraordinare pentru sănătate ale uleiului de cocos și aleg să adauge în dieta lor acest superaliment. Comercianții, conștienți de cererea imensă care există pentru acest produs, au inundat piața cu nenumărate mărci de ulei de cocos, unele foarte ieftine, dar extrem de slabe din punct de vedere al calităților nutritive, dacă nu chiar periculoase pentru sănătate.

Din păcate, ca și în cazul uleiului de măsline extravirgin, care este unul dintre cele mai contrafăcute produse alimentare din lume, și uleiul de cocos poate fi de bună calitate sau, dimpotrivă, de o calitate slabă, putându-ți chiar pune sănătatea în pericol. Știm că în realitate nu prea există „și ieftin, și bun”, fapt care se aplică de minune în cazul uleiului de cocos.

Reprezentanții Republica BIO, unul din cele mai mari magazine online ce comercializează exclusiv produse certicate bio, care a creat dupa indelungi cautari si testari, propria marca de ulei de cocos ecologic extravirgin  – Uleiul de Cocos Republica BIO, ne spun la ce trebuie să fii atenți ca să identificăm uleiul de cocos original de pe piață:

  1. Să fie ulei de cocos virgin sau extravirgin

E o mare diferență între uleiul de cocos „100% natural” sau „pur” și „extravirgin” sau „virgin”. Uleiul de cocos virgin este minim procesat și își păstrează nealterate calitățile, pe când cel convențional poate fi procesat termic și chimic, pierzându-și astfel cea mai mare parte din fitonutrienții care fac din uleiul de cocos un superaliment.

Uleiul de cocos extravirgin prezintă diferențe importante față de uleiul de cocos denumit natural, sau pur: se stoarce pulpa proaspătă sau se storc fulgii uscați, se presează o dată sau de mai multe ori, diferă felul cum este extras sau metoda de filtrare. Bineînțeles, totul se reduce în cele din urmă la beneficiile pe care le are pentru sănătate ceea ce rezultă după diversele procedee. Virgin sau extravirgin descriu un ulei minim procesat și care își păstrează nealterate calitățile.

  1. Să fie ulei de cocos extras sau presat la rece

Principala diferență între uleiul de cocos obișnuit și cel virgin sau extravirgin constă în procesul de extracție. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obținut doar prin procedee mecanice, fără a fi tratat termic sau chimic, ceea ce îi menține intacte toate proprietățile fizico-chimice și organoleptice. Extracția prin presarea la rece asigură conservarea tuturor calităților sale,  adică un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, de vitamina E, de minerale și de antioxidanți.

”Noi am ales sa facem productia in Sri Lanka pentru a obtine uleiul ca si odinioara, prin presarea la rece, prin centrifugarea laptelui de cocos, obtinut din pulpa proaspata, organica. La fel ca atunci, localnicii se catara pana in varful palmierului, pentru a culege nucile. Inainte insa de a porni, ei se roaga la spiritul palmierului, pentru a fi protejati. Filosofia noastra este sa aducem pe rafturile magazinului virtual produse in care noi sa avem incredere in primul rand”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio.

  1. Să aibă aromă și gust de nucă de cocos

Atunci când nu are gust de nucă de cocos, uleiul a fost supus unui proces de rafinare, filtrare, albire și dezodorizare care are însă ca efect și pierderea celor mai multe dintre proprietățile sale. De multe ori, aceste procedee contribuie și la apariția în uleiul de cocos a periculoaselor grăsimi de tip trans care există în uleiurile rafinate din comerț.

  1. Să fie ambalat într-un recipient de sticlă și nu de plastic

Un ulei de calitate este întotdeauna comercializat în borcane de sticlă. Un recipient de plastic alterează nu doar gustul, ci și calitățile produsului. Cantitatea de antioxidanți se diminuează semnificativ, uleiul râncezește mai repede și mai ușor, iar aroma caracteristică se pierde. De multe ori, un ambalaj ieftin de plastic poate fi un indicator al unui ulei de calitate îndoielnică, produs industrial într-un mediu nepotrivit pentru a-i fi conservate calitatile cu care natura l-a înzestrat

  1. Să fie ulei de cocos organic, ecologic sau bio

Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atenție pe tot parcursul producției, transportului și comercializării, astfel încât poți avea garanția că și-a păstrat intacte toate calitățile.

  1. Să aibă un preț corect

Nu te uita după chilipiruri atunci când cumperi un ulei de cocos. Un preț foarte mic e adesea o dovadă a faptului că uleiul a fost produs, ambalat și transportat în condiții improprii. În plus, poate exista suspiciunea că, așa cum au demonstrat analizele efectuate pe diversele mărci de ulei de măsline extravirgin aflate în comerț, și în cazul uleiului de cocos, acesta poate fi falsificat prin amestecarea cu alte sortimente de ulei mai ieftine. Un ulei de cocos organic, chiar dacă mai scump, îți oferă siguranța că nu ai aruncat banii pe fereastră.

  1. Să nu prezinte reziduuri de pulpă sau alte impurități

Uleiul de cocos care nu a fost procesat corespunzător poate conține resturi de pulpă din nuca de cocos și riscă să râncezească foarte ușor sau să-și piardă din proprietăți într-un timp extrem de scurt. Uleiul de cocos presat la rece are o perioadă de valabilitate de 2 ani dacă este depozitat la loc uscat, ferit de lumină sau de acțiunea directă a razelor solare, și borcanul stă nedesfăcut, sau de 3 luni dacă a fost deja desfăcut. Este o perioadă de valabilitate mult mai mare decât cea a uleiului de cocos  convențional, indiferent de ceea ce este menționat pe etichetă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button