#TuristIn #Romania – Herculane, locul în care ziua de spa pare că are 25 de ore #TuristIn #Romania – Herculane, locul în care ziua de spa pare că are 25 de ore
Chiar dacă pandemia a lovit grav și turismul local există locuri în țara noastră în care se poate. Se poate face turism… organizat, disciplinat,... #TuristIn #Romania – Herculane, locul în care ziua de spa pare că are 25 de ore

Chiar dacă pandemia a lovit grav și turismul local există locuri în țara noastră în care se poate. Se poate face turism… organizat, disciplinat, iar oamenii se pot simții în siguranță. Atunci când și ei îi respectă la rândul lor pe ceilalți turiști. Noi am ales să ne petrecem un city break departe de agitația Bucureștiului într-un loc în care am pus relaxarea pe primul plan: Afrodita Resort & Spa.

Chiar dacă nu este chiar la o aruncătură de băț de București, stațiunea ne-a trezit interesul prin cele câteva hoteluri cu spa-uri deschise. Drumul până la Băile Herculane a fost unul lung, dar plăcut. Mai ales că eram deja cu gândul la piscine, jacuzzi, saune, masaj și… mâncare, bineînțeles.

Odată ajunși la hotel, care se află chiar în centrul stațiunii Băile Herculane, am completat câteva fișe absolut necesare în această perioadă, am preluat camera și ne-am prezentat la centrul Spa pentru a afla programul și pentru a face rezervare (așa se procedează) atât la piscină, sauna cât și la masaj. Totul a mers ca uns, iar după masa de prânz de la restaurantul hotelului ne-am prezentat cu prosoapele câteva ore bune la spa. Un spa de nota 10 cu numeroase premii primite chiar și la concursuri internaționale (Herculum Spa – Europe’s Most Innovative Spa 2019 – cel mai nou concept de Wellness & Spa).

Noi am ales să facem aici un circuit Detox, aria de piscine și saune de la interior întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 800 m2. Parcurgerea facilităților de temperaturi contrastante este lecția de spa moștenită de la vechii greci și romani, iar stimularea corpului în etape succesive, între cald și rece, îl ajută să se revigoreze. Specialiștii de aici ne-au recomandat un interval de tratament de max 2.00- 2.30 ore/zi și să nu depășim 10-15 min/sesiune pentru facilitățile calde. am mai abuzat noi, pe ici pe colo, dar am profitat și de ore bune de relaxare în zonele special amenajate.

Astfel, am descoperit „Sauna Ierburile Afroditei”, o saună care o sa va îmbete în arome de plante ce sunt nu numai afrodisiace, dar și vindecătoare… rețetă moștenită de la însăși zeița frumuseții, după cum spun cei de aici. Am trecut apoi la Sauna Hercule, o saună cu un design inovator și unic în Romania, o saună neagră care aduce în actualitate nu doar cel mai vechi tip de saună, „smoke  sauna”, dar pune în valoare și pinul negru, o raritate a locului. În ceea ce privește aria de relaxare din proximitatea saunelor, aceasta este creată cu o atenție aparte pentru intensitatea luminii și cromaticii, și toate elementele îmbie la confort și liniște.

Cât despre piscina de înot și cele două Jacuzzi de la Afrodita Resort & Spa, acestea au un design modern, aduc natura cu adevarat  în interior, iar apa este  elementul care balansează experiențele calde în întregul circuit spa. Să nu uităm că tot aici există un caldarium, o zonă dedicata adulților, cu alte piscine calde, Hammam și Baie de vapori (ultimele două nefuncționale în perioada în care am fost noi). În ceea ce îi privește pe copii, aceștia, indiferent de vârstă, trebuie să fie însoțiți și supravegheați în permanență de un adult și vor avea acces doar în aria destinată lor.

Tot în cadrul hotelului există și o zonă pentru tratamente de recuperare și prevenție a diverselor afecțiuni în cele mai bune condiții. Centrul dispune de medic balneolog și personal medical specializat (asistente, kinetoterapeut, maseuri), cabinete de fizioterapie, hidroterapie și masaj, moderne și spațioase, aparatură de electroterapie și alte facilități pentru terapii, de ultimă generație, dar și spații de relaxare și un ambient ideal pentru refacere.

Pe scurt, în cele 3 zile petrecute departe de casă, programul nostru a fost unul simplu… de relaxare, după cum vă spuneam. După un mic dejun copios, făceam un mic tur de stațiune (locul are potențial, dar mai are multe de îmbunătățit), apoi ne relaxam cu un masaj. Masa de prânz, un pic de somn și … spa până la cină.  A doua și a treia zi… pe repeat. Și uite așa, am reușit să ne încărcăm bateriile pentru o bună perioadă de timp într-un loc minunat pe care vi-l recomandăm cu drag.

Un pic de istorie

Cât despre stațiune, pentru cine nu știe, se spune că originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Astfel, romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Esculap și Higeea. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.Hr., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi: „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință”.

În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Conform wikipedia, după retragerea administrației și armatei romane, în timpul împăratului Aurelian, sub presiunea populațiilor migratoare, băile au decăzut mult comparativ cu perioada de strălucirile din vremea romană, deși menținerea numelui indică, că băile au fost folosite tot timpul următor.

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.

După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune: băile „Neptun” și „Diana”; Ansamblul arhitectonic dintre Baia Neptun și Podul Roșu și Ansamblul Cazinoului; Piața Hercules; hotelurile „Traian” și „Decebal”; podurile de piatră și fontă peste râul Cerna; statuia lui Hercules și statuia zeiței Diana; pavilioanele istorice 4, 5 și 6; gara; etc., care poartă amprenta unui baroc austriac unic în Europa.

Stațiunea a fost vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare.

Se mai menționează faptul că în anul 1999, Termele Romane cuprinse în monumentala construcție a hotelului Roman au fost redate, după 2000 de ani, în circuitul turistic astfel încât vizitatorii hotelului au posibilitatea să urmeze tratamentul balnear în aceleași condiții cu cele ale guvernatorului provinciei, generalul roman Marcus Aurelius Pius.

Astăzi, o bună parte din clădirile monument aflate în stațiune fac parte dintrun amplu proces de restaurare. Cât de costisitor ca bani și timp va fi… vom vedea.

Ce mai poți face în zonă?

În afară de peisajele de la Herculane, traseele montane la Cheile Feregari, Grota Haiducilor merită cu adevărat de luat în calcul. Cu atât mai mult, cu cât orice circuit turistic la Băile Herculane începe de la Afrodita Resort & Spa. Există oameni specializați care organizează asemenea expediții, iar cei mai curajoși dintre voi pot alege să testeze chiar tiroliana de la Băile Herculane, o experiență extremă între două masive montane – la 20 de metri înălțime deasupra apelor Cernei.

Sau, dacă iubiți aventura, Grota cu aburi este locul potrivit, un loc presărat cu serpentine, o potecă pentru drumeții și coborâre abruptă. Puteți alege, de asemenea, un traseu care pornește de la Podul Gura Văii Vânturătoarea și vă poartă pașii spre culmi.

Iar la final nu trebuie să ratați o plimbare romantică cu Vaporașul pe Cazanele Dunării – un loc în care istoria se îmbină cu natura sălbatică. O croazieră pe Dunăre este cel mai bun mod de a face cunoștință cu numeroase atracții turistice nemaiîntâlnite: Cazanele Mari, Statuia lui Decebal și Mânăstirea de sub ape.

În final vă mai spunem doar atât, Herculane este cea mai veche stațiune turistică din țară și totodată printre cele mai importante și vizitate stațiuni balneare cu regim permanent din România și Europa de Est. Este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și la 25 de km de frontiera cu Serbia.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: