Turismul medical – de ce aleg românii să se trateze în străinătate Turismul medical – de ce aleg românii să se trateze în străinătate
România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai mici costuri la serviciile medicale, însă cu toate acestea, țara noastră nu este doar destinație... Turismul medical – de ce aleg românii să se trateze în străinătate

România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai mici costuri la serviciile medicale, însă cu toate acestea, țara noastră nu este doar destinație pentru cei care vor să aibă grijă de sănătatea lor, ci și sursă de pacienți pentru clinici din afară.

Motivele pentru care românii aleg să călătorească în țări ca Turcia, Bulgaria sau Austria, pentru diverse proceduri sau tratamente, sunt calitatea infrastructurii medicale din țările menționate, dar și – pentru anumite servicii punctuale – prețurile mai avantajoase. În momentul în care pot să compare aceste preţuri chiar între clinicile din afară sau beneficiază de asistenţă gratuită atunci când folosesc o companie de turism medical online, românii se apropie mai mult de o decizie informată. În plus, foarte multe vedete de la noi au ales să își rezolve problemele de sănătate pe alte meleaguri, deciziile lor dovedindu-se încurajatoare pentru alți români cu posibilități materiale peste medie.

Potrivit reprezentantului FlyMedi în România, Fatih Ciftci, românii care aleg să meargă în străinătate pentru anumite servicii medicale sunt în general persoane care ar putea să își rezolve problemele și pe plan local, însă nu au încredere deplină în sistemul de sănătate românesc de stat. Totodată, în cazul în care situația financiară le-ar permite tratarea în clinici private din România, alegerea lor de a merge, spre exemplu, în Turcia pentru anumite operații (estetice, chirurgie oculară, intervenții ortopedice) o constituie în primul rând încrederea în posibilitățile tehnice și expertiza medicilor de acolo.

În plus, a pleca într-o “excursie medicală” scade foarte mult factorul de stress present inevitabil atunci când un om merge la doctor cu o problemă medicală. “Sunt foarte multe persoane de middle-management care ne-au declarat că preferă să îmbine utilul cu plăcutul. Ar putea foarte ușor să cheltuiască acești bani în România, dar pe lângă faptul că au parte de servicii ireproșabile, o vizită la o clinică din Istanbul, spre exemplu, le oferă și șansa de a vizita orașul, de a cunoaște o altă cultură”, a spus reprezentantul Fly Medi, companie online de turism medical.

Cum ajung românii să aleagă servicii medicale din străinătate

Așa cum am spus, decizia de a merge în afară pentru anumite servicii medicale vine în urma unei necesități. În general, este vorba despre oameni care au un diagnostic clar sau despre oameni care merg în străinătate pentru operații estetice. Foarte mulți se informează pe internet, știind din diverse surse de informare (rude, prieteni, mass-media) că există această posibilitate.

Decizia în acest caz este luată după consultarea mai multor oferte, iar de aici lucrurile sunt simple. O altă cale prin care românii ajung să se tarteze în afară o constituie medicii români. Unii dintre ei colaborează cu firme de turism medical și, pentru că potrivit jurământului lui Hipocrate, trebuie să îi ofere pacientului cele mai bune sfaturi medicale, de multe ori aceștia declină anumite competențe către clinici din afară, care au o exepertiză mai bună pe diverse cazuri sau îi îndrumă pe pacienții care au nevoie de intervenții aparte, ce nu se pot realiza din diverse motive în România, către centre din străinătate care au posibilitatea de a rezolva aceste cazuri.

Ce presupune turismul medical

După ce te-ai informat, pașii sunt simpli. Verifici ofertele afișate pe site-urile de turism medical, alegi procedura dorită, primești o ofertă de preț, apoi îți alegi data și tipul de pachet. Acesta poate include de la asigurarea obținerii biletelor de avion, asigurarea cazării, până la asistență turistică. În unele cazuri, firmele de turism medical au și oferte de transport, de genul acordării unui bilet gratuit până la destinație, în cazul alegerii serviciilor lor. Totul la doar câteva click-uri distanță.

10.000 de români au ales servicii medicale din străinătate în ultimul an

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: