Parenting

Trends: care sunt şansele ca un malware să infecteze un Mac OS X?

malwarePotrivit unui studiu realizat de experţii Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de securitate din lume, în luna august a acestui an, probabilitatea unei infectări nedorite cu malware era de aproximativ 3% în cazul utilizatorilor de dispozitive Max OS X.

Comparativ cu un risc de infecție de 21% al utilizatorilor de Windows, situația pare mai relaxată pentru utilizatorii de Mac-uri. Totuși, dacă transpui procentul într-un număr de potențiale incidente, situația nu mai pare la fel de simplă – conform datelor Kaspersky Security Network, un utilizator activ de internet ar putea descoperi fișiere malware pe un dispozitiv Mac OS X de cel puțin zece ori pe an.

În primele 8 luni ale anului 2014, experții Kaspersky Lab au înregistrat aproape 1.000 de atacuri unice care vizau dispozitive Mac. Aceste atacuri sunt grupate în 25 de familii principale. Riscul de infectare a unui computer cu MAC OS X este de de aproximativ 3%. În baza de date Kaspersky Lab există 1.800 de mostre de malware pentru Mac OS X.

Cel mai important malware pentru sistemul de operare Mac OS X descoperit de Kaspersky Lab este backdoor-ul Callme care oferă infractorilor cibernetici acces de la distanță la un dispozitiv și, ca o funcție adițională, fură contactele utilizatorului – cel mai probabil ca sursă de contacte pentru viitoare ținte. Un alt backdoor – Laoshu, este marcat cu un atestat de certificare de dezvoltator – se pare că scriitorii malware-ului intenționau să-l distribuie prin intermediul AppStore. Laoshu operează prin realizarea de capturi de ecran în fiecare minut. Un al treilea program spion important – Ventir – oferă clandestin funcții de control de la distanță și poate înregistra tastele apăsate de utilizator. Colecția include și un program spion pentru iPhone, primul program de criptare a fișierelor pentru OS X și primul malware pentru furt de Bitcoin pentru OS X.

„În ultimii patru ani, peisajul amenințărilor pentru Mac-uri s-a schimbat considerabil – de la câteva cazuri izolate, la o epidemie globală cauzată de viermele Flashback, care a infectat 700.000 de dispozitive Mac din toată lumea în anul 2011,” a explicat Eugene Kaspersky, Președinte și CEO în cadrul Kaspersky Lab. „Acela a fost evenimentul care a dat tonul; ulterior, au început să apară sute de programe periculoase pentru Mac în fiecare an. Mai mult, MAC OS X a fost în centrul atenției operațiunilor de spionaj precum The Mask/Careto și Icefog,” a încheiat Eugene Kaspersky.

Conform experților Kaspersky Lab, utilizatorii din Germania și SUA au avut parte de cele mai multe atacuri în perioada 2013-2014, cu până la 66.000 de detecții. Următoarele cinci țări de pe listă sunt: Marea Britanie, Canada, Spania, Italia și Australia – cu până la 7.700 de detecții în total.

10 sfaturi simple pentru sporirea securității dispozitivelor Mac:

  • Creează un cont non-admin pentru activitățile tale zilnice.
  • Utilizează un browser web care conține sandbox și care este recunoscut pentru capacitatea de a reparare rapid problemele de securitate.
  • Dezinstalează programul independent Flash Player.
  • Dezinstalează programul Java.
  • Rulează „Actualizările de software” și instalează pachetele de corecție pentru dispozitiv, imediat ce actualizările sunt disponibile.
  • Utilizează un program de administrare de parole pentru a preîntâmpina atacurile de tip phishing.
  • Oprește funcțiile Ipv6, AirPort și Bluetooth atunci când nu le mai utilizezi.
  • Activează criptarea full-disk.
  • Actualizează Adobe Reader la cea mai recentă versiune.
  • Instalează o soluție de securitate solidă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button