Going OutLife&Style

Trends: 5 ponturi care te pot ajuta să economisești peste 1.000 de euro/an când cumperi un apartament

livingUn apartament nou, de calitate, poate ajuta un proprietar să economisească aproape jumătate din valoarea acestui imobil în perioada de rambursare a creditului ipotecar.

Achiziția unui imobil este, pentru cei mai mulți, cea mai importantă investiție pe care o vor face de-a lungul întregii vieți. Ca orice bun de folosință îndelungată clădirile au costuri adiționale care influențează decisiv modul de viață. O locuință bine amplasată și realizată eficient poate genera economii anuale de peste 1.000 de euro prin plata unor facturi mai mici și o utilizare mai redusă a automobilului personal, potrivit calculelor realizate de dezvoltatorul lituanian Hanner. Estimările au vizat ansamblul rezidențial The Park, amplasat la intrarea sudică spre Parcul Tineretului.

La fel ca în cazul unui automobil sau a unor aparate electrocasnice, un imobil implică două categorii majore de costuri: costul de achiziție și costurile de întreținere. Spre deosebire de mașini, însă, perioada de utilizare a unui imobil este mult mai mare, motiv pentru care costurile de întreținere devin foarte importante. De exemplu, dacă într-un apartament plătești iarna facturi mai mici cu 100 de lei pentru încălzire, în 30 de ani ajungi să realizezi economii de aproximativ 4.000 de euro.

Aceste calcule ar trebui să preceadă orice achiziție imobiliară. Hanner, dezvoltatorul ansmablului rezidențial The Park a identificat cinci dintre elementele generatoare de costuri și economiile care pot fi realizate ca urmare a unei alegeri chibzuite. Totalizate aceste economii pot ajunge la o valoare anuală de 1.000 de euro. Pe parcursul intervalului maxim de rambursare a unui credit imobiliar aceste economii ajung la 30.000 de euro, respectiv, echivalentul a circa 50% din suma plătită pentru cumpărarea apartamentului.dormitor

1. Apropiere mijloace de transport în comun – Economii anuale: 600 euro

Pentru cei care dețin un automobil costurile pentru alimentarea acestuia cântăresc greu în bugetul unei familii. Hanner a calculat că o persoană care merge cu mașina din blocul The Park către locul de muncă, în cazul în care lucrează în zona Pipera, de exemplu, va plăti lunar circa 280 de lei pentru benzină și va sta în trafic zilnic mai mult de o oră (acest interval se poate dubla în funcție de condițiile de trafic). În acest caz se poate opta și pentru utilizarea metroului. The Park este la o distanță de 10 minute de două stații importante de metrou: Constantin Brâncoveanu și Piața Sudului. Un abonament a metrou costă doar 50 de lei, iar distanța până la stația Pipera este parcursă în aproximativ 20 de minute. Economiile anuale sunt, în acest caz, de aproximativ 600 de euro.

2. O bună izolare termică – Economii anuale: 200 euro

Clădirile de locuit vechi generează cea mai mare risipă de energie. Acesta este motivul pentru care autoritățile din România au demarat proiecte ample de izolare termică a blocurilor vechi. Clădirea The Park este izolată cu materiale de cea mai bună calitate (două straturi de vată – vată minerală bazaltică la exterior și vată de sticlă la interior) care permit obținerea unor facturi la gaze cu valori de două sau de trei ori mai mici comparativ cu cele dintr-un apartament vechi. Astfel, un apartament situat într-un bloc bine izolat termic, cu sistem de încălzire individual performant generează economii anuale minime de 200 de euro.

3. O bună gândire a spațiului interior – Economii anuale: 100 euro

Dimensiunea iapartamentului achiziționat trebuie foarte bine gândită și adaptată la nevoile reale ale unei familii. Fiecare hol suplimentar presupune costuri suplimentare de achiziție (un metru pătrat util se vinde cu aproximativ 1.000 de euro), dar și costuri mai mari de întreținere: încălzire/răcire, curățenie, etc. Recomandarea Hanner este de a se opta pentru clădiri cu o împărțire cât mai eficientă a spațiului de locuit. Multe persoane optează pentru apartamente foarte mari pentru a putea depozita diverse obiecte. În The Park pot fi achiziționate boxe separate, acestea permițând multe activități (depozitare cauciucuri, murături, biciclete, etc) și eliminând costuri importante de întreținere.

Terasa The Park4. Vechime apartament

Vechimea unui apartament nu garantează calitatea acestuia. În primul rând, producția de materiale de construcții a evoluat mult în ultimul timp. De exemplu, blocurile de zidărie termoizolantă moderne garantează un transfer termic net inferior comparativ cu materialele de construcție utilizate în urmă cu două decenii. În plus, toate instalațiile din apartamentele noi vin din start cu garanție de câțiva ani. În cazul apartamentelor vechi, dacă o instalație a cedat, înlocuirea ei poate genera costuri care ajung și la 10% din valoarea imobilului. Hanner recomandă, în cazul în care veți opta pentru un apartament nou să fiți atenți la toate materiale de construcție utilizate, nu doar la finisajele care izbesc privirea. La fel de importantă este și firma de construcții care a executat lucrările și expertiza acesteia în piață.

5. Proximități

Pentru cei care au copii este extrem de importantă distanța parcursă zilnic până la școală sau grădiniță. Contează și cât de apropiat este un spital, o farmacie sau un loc de joacă. În bugetul unei familii cheltuielile cu hrana au cea mai mare pondere. Costurile pentru achiziția mâncării pot varia, însă, în funcție de ce magazine există în imediata apropiere. Blocul The Park este amplasat la 15 minute de Piața Sudului și cel mai mare magazin Mega Image din București, precum și de hypermarket-ul Cora. Foarte aproape sunt și Kaufland, Lidl, Auchan sau Carrefour. Mai multe opțiuni înseamnă mai multe posibilități de a economisi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button