tIMOn – Târgul Imobiliar Naţional prezintă în premieră la ediţia din această toamnă, care va avea loc la sfârşitul săptămânii, trei invenţii  care vizează...

casatIMOn – Târgul Imobiliar Naţional prezintă în premieră la ediţia din această toamnă, care va avea loc la sfârşitul săptămânii, trei invenţii  care vizează îmbunătăţirea mediului din locuinţe şi surse alternative de energie.

Ioan Stamatin, profesor de fizică, unul dintre cei mai apreciaţi inventatori din România, a ales tIMOn pentru a prezenta cele mai noi invenţii la care lucrează ca si coordonator al unei echipe de tineri cercetatori, toate destinate locuinţelor şi implicit consumatorului final. 

Unul dintre proiecte îl reprezintă supercapacitorul pe bază de grafene pentru alimentarea senzorilor destinaţi monitorizării locuinţelor.

„Acesta este o sursă alternativă de alimentare a senzorilor din casă, care nu mai au nevoie de alte tipuri de alimentări (baterii, curent electric etc) , deoarece sistemul dezvoltat permite autoalimentarea” (Ioan Stamatin).

El a dezvoltat şi o alternativă la filtrele din carbon activ utilizate la sistemele de ventilare a aerului.

„Carbonul activ pe bază de aerogeluri carbonice pentru epurarea apelor şi aerului din locuinţe este un alt proiect pe care îl dezvoltăm. Acestea se montează în faţa ventilatoarelor, aerotermelor şi circulă, absoarbe şi epurează aerul. Preţul este echivalent cu cel pentru filtrele clasice din carbon activ, chiar cu 10% mai mic, acestea avand in plus proprietatea  de autocurăţare” (Ioan Stamatin).

Un alt proiect pe care Ioan Stamatin intenţionează să-l breveteze este un sistem de epurare si monitorizare  a calităţii apei  care intră în casă cu ajutorul pilelor de combustie microbiene.
„Sistemul este  autosustenabil, acesta luându-şi energia din activitatea microbiană din apa pe care o monitorizează” (Ioan Stamatin).

Cele trei produse sunt în curs de brevetare, iar anul viitor vor fi realizate prototipurile.

‘Incurajam in continuare dezvoltarea calitativa si cantitativa a tinerilor talentati si a ideilor acestora. Si pentru ca tIMon a fost intotdeauna punctul de start al pietei imobiliare din Romania, nu vad de ce sa nu devina o rampa de lansare pentru talentele autohtone. Suntem mandri sa gazduim aceste inovatii si speram ca acestea sa faca viata mai usoara atat partenerilor dezvoltatori din targ, cat si vizitatorilor.’

Vlad Vlasceanu, director tIMOn

Cea de-a 25-a editie tIMOn – Targul Imobiliar National incepe joi, 16 octombrie, in Piata Constitutiei, cu cea mai mare oferta de locuinte din Romania.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: