Travel Trends: Turiști în Țara Făgărașului Travel Trends: Turiști în Țara Făgărașului
Trăim într-o lume minunată, plină de frumusețe, farmec și aventură. Nu există sfârșit pentru aventurile pe care le putem avea dacă le căutăm cu... Travel Trends: Turiști în Țara Făgărașului

Trăim într-o lume minunată, plină de frumusețe, farmec și aventură. Nu există sfârșit pentru aventurile pe care le putem avea dacă le căutăm cu ochii deschiși. Căutarea activă pentru a descoperi și admira împrejurimile noastre ne va ajuta să devenim turiști chiar și în orașele în care ne-am născut sau în cele în care trăim în prezent. Așa este. Sunt, întrutotul, de acord cu citatul fostului prim-ministru al Indiei, Jawaharial Nehru. De aceea am și acceptat, recent, fără să stăm pe gânduri un trip organizat de o mână de oameni ai locului din Țara Făgărașului reuniți sub Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Țara Făgărașului. Oamenii care cred în locurile în care locuiesc, oameni care vor mai mult pentru aceste locuri. Vor ca ele să devină destinații pentru tot mai mulți turiști, pentru călători din România și din întreaga lume. Ce am descoperit noi în Țara Făgărașului?

Aflată în centrul țării, la doar 200 de km de București, zona Țara Făgărașului este o depresiune și un ținut istoric din Transilvania, situat de-a lungul cursului mijlociu al râului Olt, cu centrul în cetatea medievală Făgăraș. Se remarcă prin posibilitățile de petrecere a timpului liber, prin încărcătura culturală și istorică, fiind o destinație ideală pentru o mini-vacanță activă, de descoperire.

Punctul nostru de întâlnire cu trupa de organizare pentru prima zi în Țara Făgărașului a fost Bâlea. Acolo aveam să aflăm pe larg cum se derulează cele 3 zile pe care urma să le petrecem pe acest tărâm. Dar, ca să ajungem la destinație aveam un hop… Un hop frumos care reprezintă România peste tot în lume. Este lăudat de mulți turiști și este unul din cele mai frumoase drumuri din lume: Transfăgărășanul. Pe scurt… „Un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată!”, așa a fost apreciat traseul de către echipa Top Gear din Marea Britanie.

Șoșeaua leagă Transilvania de Muntenia și măsoară 151 de km. Pornește de lângă localitatea Cîrțișoara, aceasta intră pe Valea Bâlii și străbate în amonte zonele turistice Bâlea Glăjărie, Bâlea Cascadă și Bâlea Lac – Capra. Un punct de interes extraordinar este tunelul de 887 de m care leagă zona Capra de căldarea glaciară Bâlea. Dar asta nu e tot. Transfăgărășanul te fascinează cu crestele montante abrupte, cascada și lacul glaciar Bâlea, coloritul florei și variațiile de altitudine. Drumețiile pe care le poți face în zonă îți taie răsuflarea. Peisajul te lasă mască și îți dorești să te întorci iar și iar.

Odată reunită echipa ne-am pus pe treabă. O mică degustare de produse tradiționale, urmată de o drumeție la Lacul Capra. Cel puțin așa ne doream noi. Vremea nu a fost însă de aceeași părere, iar în câteva minute o ceață lăptoasă ne-a acoperit cu totul. A urmat o ploaie de vară care ne-a însoțit până la Muzeul lui Badea Cârțan din …Cârțișoara. Aici, încă din anul 1968, în memoria vestitului Badea Cârţan, cioban din Cârţişoara, a fost inaugurat în centrul comunei un muzeu.

Astăzi, colecţia acestuia cuprinde icoane pe sticlă, cărţi din colecţia lui Badea Cârţan, fotografii vechi, ceramică şi lăzi de zestre. Și nu numai atât. În curtea muzeului a fost reprodusă o casă ţărănească tipică de la mijlocul secolului XIX cu interior specific zonei. Garantat merită atenția oricărui turist care trece prin zonă.

De pus pe lista, dacă tot treceți pe aici, și Biserica Sf. Nicolae cu  picturi super intersante realizate de Nicolae Grecu. De ce zic suoer interesante? Pentru că arta lui se deosebește de cea a rudelor sale, mai ales prin faptul că a dat o interpretare locală scenelor religioase: Isus nu este supus la cazne de către romani, ci de soldați ai Imperiului Habsburgic.

Noi am poposit pe seară în localitatea Sumerna, însă pe www.tarafagarasului.com poți găsi mai multe informații și chiar să îți rezervi un loc de cazare în mai multe zone.

După un mic dejun de poveste by Carmen Popa (Coni), fostă concurentă Chefi la cuțite, a doua zi am plecat iute către un alt loc feeric din Țara Făgărașului. La poalele măreților munți Făgăraș, chiar pe malul râului Porumbacu, se află acest loc rupt din basmele populare românești și păzit cu mare atenție de entități magice. Aici se pot relaxa călătorii, într-un loc scăldat de razele gentile ale soarelui, în pastelul infinit al florilor.

Cam așa se descrie celebrul, deja, … Castelul De Lut Valea Zânelor. Un loc special a cărui poveste magică începe în 2014, atunci când a fost construit. A devenit rapid cunoscut ca locul de basm binecuvântat de zâne, iar astăzi este deja ca un loc de pelerinaj pentru turiști în orice anotimp. Se poate vizita contra unei taxe de acces de 5 lei, iar în viitorul apropiat locul va avea un restaurant și chiar locuri de cazare, după cum promite proprietarul locului.

La o aruncătură de băț de Castelul De Lut Valea Zânelor se află un alt loc de poveste… și cu povești. Un loc căruia Andreea Esca, da… Esca de la PRO TV, i-a dat viață acum ceva timp. Oberwood, căci așa se numește locul, se află la 9 km de Muzeul Badea Cârțan și este o proprietate cu cinci case recondiţionate, pe care Esca le-a cumpărat de la localnici, şi le-a mobilat îmbinând confortul cu rusticul.

Totul, într-o curte mare, aerisită, înr-un loc liniștit departe de agitația unui oraș cu hamace și perne cu puf pe care să lenevești când ajungi aici.

Un alt punct de referință pe care l-am bifat cu oamenii dragi din Țara Făgărașului a fost atunci când am ajuns să vedem Vâltorile din Lisa. Un loc în care tradția se păstrează din 1850 și se prezintă ori de câte ori există ocazie. Pietenilor, rudelor, turiștilor, în general.

Aici am văzut cum arăta o așa zisă mașină de spălat rufe, dar și întreg procesul de prelucrare a lânii. Meșteșugul prelucrării lânii cu ajutorul instalațiilor care pot fi vizitate și astăzi a fost transmis din generație în generație și impresionează în special pe cei tineri.

Pentru cei ce vor suveniruri, magazinul de produse tradiționale din lână vinde, printre altele, straie de lână, traiste, ciorapi croșetați din lână, țesături cu model. Tariful de vizitare cu demonstrație este 5 RON / persoană, iar taxa pentru filmare: 3 RON / persoană.

Pentru cei ce vor adrenalină, există cu siguranță în Țara Făgărașului. Și, nu, nu vorbesc de o parte din drumurile proaste care străbat locurile zonei (grijă mare pentru că se lucrează la greu pentru reabilitarea asfaltului în mare parte) ci de Aventura Parc Drăguș, un parc de distracții amenajat la 24 km de municipiul Făgăraş, la 8 km de Oraşul Victoria şi la doar 2 km de Mănăstirea Brancoveanu.

Parcul pune la dispoziţia iubitorilor de distracţii şi de adrenalină mai multe facilităţi, printre care 7 trasee de aventura-„catarare in copaci” , panou de escalada, minigolf, tir cu arcul, tir cu arma si pistolul de tip airsoft dar si teren de paintball, inchirieri ATV si plimbari cu UTV-ul ptr copii.

Masa de prânz e musai să o servești la restaurantul Pensiunii Miruna, care, pe lângă ciorba excelentă, are în meniu și niște platouri cu vânat și produse alimentare realizate în propria gospodărie. Te lingi pe degete!

Și, cum turistului îi stă bine cu drumul, să mergem mai departe, zic. Și unde ne puteam noi opri după o masă de poveste. La Transylvania Berry din Racovița Berivoi, o mare grădină cu zmeură și afine, înființată în anul 2005, pe valea Berivoi, la poalele munților Făgăraș. Aici se cultivă de mai bine de un deceniu fructe de pădure, dar și alți arbuști fructiferi, conform principiilor agriculturii ecologice. BIO, nene. Eact ce trebuie.

Ne-am bucurat de gustul fructelor direct de la sursa, iar pentru cei care vor să deguste produsele trebuie să știe că recolta ajunge la consumatori sub brandul Transylvania Berry, care reunește atât fructe proaspete (afine, zmeură, mure), cât și produse obținute din aceste fructe. Mai ales în supermarketurile din Brașov.

Ultima zi de Țara Făgărașului a fost un tur de forță. Cu un prim popas la biserica fortificată de la Cincu, un loc unic. De ce zic asta? Pentru că este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Prin modul de poziționare a construcției pe o colină aflată între râurile Olt și Hârtibaciu ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului.

Biserica evanghelică din Cincu a fost construită în secolul al XIII-lea de către coloniștii germani, după care a fost refăcută în prima jumătate a secolului al XVI-lea în stil gotic și mai apoi în secolul al XVIII-lea. La fața locului am aflat că sub biserica există o întreagă rețea de tuneluri secrete folosite pe timp de asediu. Ba mai mult, tot aici există chiar și o fântână secretă, tocmai pentru ca apa să nu poată să fie otravită în timpul unor atacuri.

Drumul nostru spre Cetatea Făgărașului a trecut mai întâi pe la Muzeul de Pânze și Povești, un proiect al Alinei Zară, dar și către atelierul unde se produc tricourile inscripționate cu mesaje de inspirație populară Mândră Chic. Muzeul de Pânze și Povești este un mic centru cultural în satul Mândra, din Țara Făgărașului, un proiect de familie, dedicat oamenilor și poveștilor locului. Un loc cu poveste, bineînțeles. Un loc pe care musai să îl pui pe lista ta de călătorie.

Despre Cetatea Făgărașului, un loc cu peste 600 de ani de istorie, se știe că și-a schimbat de câteva ori destinația de-a lungul anilor. Ba locul în care doamna Stanca organiza baluri, ba închisoare, ba cetate de apărare. Astăzi, Cetatea Făgărașului dispune de 66 de încăperi și este unul dintre cele mai frumoase muzee castel. Și, totuși, se află din nou în reabilitare, un lucru care îi mai știrbește din farmec.

Și cum puteam să încheiem mai bine turul din Țara Făgărașului dacă nu cu o vizită la vulcanul stins de la Racoș, o vizită scurtă la Lacul de Smarald și un sneak peak la Coloanele de bazalt. Locuri unice și văzute de noi pentru prima dată. Locuri pe care vrem să le aprofundăm într-un nou trip pe care deja ni l-am programat în Țara Făgărașului.

Iar dacă și pe voi vă bate gândul, nu ezitați să apelați la www.tarafagarasului.com unde puteți găsi mai multe informații și unde puteți chiar să vă rezervați un loc de cazare.

  • Stefan Daniel

    25/09/2020 #1 Author

    Foarte frumos articolul , superbe peisajele ! trebuie sa ajung si eu sa vizitez aceste locuri !

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: