HealthTravelTrends

Travel Trends: Cum să îți faci vacanța ușoară – vaccinarea și alte 4 sfaturi de aur!

Eu recunosc că nu stau prea pe gânduri atunci când vine vorba de a călătorii în afara țării și de a vedea lumea în lung și-n lat. Circa 10 zile pe lună le aloc unui tur prin orașe europene (și nu numai), însă, niciodată nu mi-a plăcut să plec nepregătit într-o vacanță și am amânat pe cât posibil acel trip dacă starea mea de sănătate nu era perfectă. Într-un final, mi-am dat seama că este mult mai simplu să mă bucur de o călătorie/vacanță plăcută în timpul deplasărilor în străinătate, fără probleme, dacă respect câteva norme de siguranţă.

Zilele trecute, în fuga nebună prin oraș, am văzut la metrou un spot despre prevenția împotriva gripei. Mi-am adus aminte de nebunia iscată în presă, dar în același timp mi-am dat seama că urmează să plec într-o scurtă vacanță, iar sezonul gripal a fost deschis. Am pus mâna pe telefon și mi-am făcut programare la medicul de familie. A doua zi eram în cabinet și mă vaccinam. Bonus, am avut o discuție interesantă despre prevenție în caz de călătorie și cât de important este să mergi la medic și nu să te tratezi singur „de pe net”. Am mai aflat, printre altele, că m-am nimerit la fix, fiind cea mai bună perioadă pentru vaccinare. Și asta pentru că durează circa două  săptămâni până se instalează protecția. Și acum să revenim la cele 5 reguli de aur pe care vi le recomand.

  1. Nu uita de vaccin

Dacă mergi în vacanţă, în special la tropice, trebuie să te vaccinezi împotriva bolilor infecţioase. Majoritatea vaccinurilor nu sunt obligatorii, însă trebuie să te protejezi pentru a nu îți strica, totuși, călătoria. Sfatul meu, mergi la medic din timp – de preferat, cu opt săptămâni înainte de plecare. Nu te lua după vorbele aruncate aiurea pe forumurile de călătorii cum că nu ți se poate întâmpla nimic. Prevenția este cea mai bună cale spre o vacanță perfectă.

Și totuși, chiar dacă vaccinarea este recomandată, în special, pentru persoanele care intenţionează să călătorească într-o ţară tropicală, trebuie să știți că (și) gripa se răspândește foarte ușor în timpul zborurilor și, în special, în aeroporturi. Nu cred că nu ați observat asta în deplasările pe care le aveți. Iar cea mai simplă metodă pentru a evita boala este vaccinarea.

M-am documentat și, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sanătății (OMS), în Europa, vaccinarea împotriva gripei sezoniere previne anual între 1,6 și 2,1 milioane de cazuri de gripă și între 25.200 și 37.200 de decese. Mult, puțin? Nu eu decid. Dar știu că vaccinul gripal poate să fie o măsură activă de prevenire a gripei sezoniere, reducând impactul epidemiilor.

Nu trec la punctul doi înante de a vă spune că eu mă imunizez pentru a nu face parte din statisticile negative ale OMS și pentru a-mi petrece vacanțele în liniște. E simplu, nu doare și îți poate salva viața. În plus, nici nu te mai plângi pe Facebook că te lupți cu gripa și că nici tu nu mai știi câte pastile ai înghițit. :P

  1. Verifică situaţia ţării în care mergi

De fiecare dată când plec într-o călătorie, nu uit să am în vedere verificarea situaţiei politice a ţării, dar şi condiţiile meteorologice. Mă asigur că ţara în care merg nu este supusă unor ameninţări, de la dezastre naturale, cum ar fi uragane, inundaţii, până la situaţii politice instabile, cum ar fi revolte, demonstraţii şi greve.

Îți recomand, astfel, ca înainte să călătorești, să vizitezi și site-ul Ministerului de Externe, unde sunt prezentate toate informaţiile relevante cu privire la posibile ameninţări existente în fiecare ţară.

  1. Asigurarea de călătorie te scoate din impas

La punctul trei, am trecut achiziţionarea unei asigurări de călătorie. Cred că este unul din cele mai bune moduri de a te proteja împotriva evenimentelor neplăcute ce pot apărea în timpul călătoriei: boli, accidente sau ale evenimente neplăcute. Dacă ai ghinionul să îți sucești piciorul, să te înțepi într-un fier ruginit sau cine știe ce alt eveniment nefericit, este bine să ai o asemenea asigurare. Te poate scoate din impas.

  1. Cu documentele la zi

Să nu pleci în afara țării până nu verifici și data de expirare a propriilor acte de identitate, dar şi documentele necesare pentru intrarea în ţara respectivă. Consultă lista ţărilor pentru care ai nevoie de viză sau vizitează site-ul MAE pentru detalii.

  1. Verifică adresele ambasadelor şi consulatelor

Posibil să ai nevoie să apelezi (și) la serviciile consulatului român din țara în care mergi. Prin urmare, înainte de a pleca în străinătate notează-ți adresele misiunilor diplomatice române din ţara respectivă.

 

——————————————————————–

 

Romania – statistici oficiale sezonul gripal 2015-2016

Conform datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in sezonul gripal 2015-2016 numarul cazurilor confirmate cu gripa in cadrul supravegherii afectiunilor clinice compatibile cu gripa (ILI)  a fost de 1.064 cu virusuri gripale tip A si 110 cu virusuri gripale tip B. Din cele 4.263 cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa raportate, un procent de 55,5% s-au internat (2.366 cazuri), iar cele mai multe cazuri care au necesitat internarea au fost persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

In cadrul campaniei nationale de vaccinarea antigripala, in sezonul 2015-2016, au fost distribuite de catre Ministerul Sanatatii pentru vaccinarea grupelor populationale aflate la risc 642.810 doze de vaccin gripal. Au fost vaccinate 636.755 persoane, acoperirea vaccinala in populatia generala fiind de 3,2 %.

Sezonul 2015-2016 a fost mai sever decat cel anterior. Proportia cazurilor de gripa si infectiile respiratorii severe (SARI) confirmate cu virus gripal A(H1)pdm09 pentru care a fost mentionata ventilatia a fost mai mare in acest sezon (47%) fata de sezonul precedent (29%). Rata pozitivitatii pentru SARI confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09 a inregistrat valoarea cea mai ridicata la grupa de varsta 50-64 ani (32%). Rata fatalitatii cazurilor de SARI confirmate cu virus gripal a fost mai mare in acest sezon (49,03%) fata de sezonul precedent (13,75%).

Numarul de decese confirmate cu virus gripal a fost de 107. Numarul de decese la cazuri confirmate cu virus gripal, provenind atat din sistemul de supraveghere sentinela SARI, cat si din sistemul de supraveghere de rutina a fost de 2,7 ori mai mare in sezonul 2015-2016, fata de sezonul precedent: 107 fata de 40.

Surse de informare: http://www.who.int, http://ecdc.europa.eu, http://www.cnscbt.ro/, http://www.stopgripa.ro și http://www.proimunizare.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button