Travel Trends: City break de iulie în Thassos Travel Trends: City break de iulie în Thassos
Ce faci atunci când te “lovește” dorul de vacanță și mai ales dorul de mare? Simplu: te urci în mașină și dai o fugă... Travel Trends: City break de iulie în Thassos

Ce faci atunci când te “lovește” dorul de vacanță și mai ales dorul de mare? Simplu: te urci în mașină și dai o fugă până în Thassos. Și, totuși, care sunt primii pași și ce trebuie să știi atunci când vrei să mergi în vacanță în cea mai apropiată insulă din Grecia?

Trip-ul nostru spre Thassos, a douăsprezecea insulă ca mărime din Grecia și cea mai nordică dintre insulele arhipelagului elen, l-am organizat rapid. Cazarea am găsit-o pe Booking la un preț decent, iar cum mașina mea era butuci am apelat la “Sixt rent a car” pentru un bolid care să ne ducă în paradisul nordului Mării Egee, adică în Thassos, în mai puțin de 10 ore.

Înainte de a porni la drum spre Thassos ne-am documentat și am aflat, pe lângă cel mai scurt traseu către insulă, prin Makaza, și ce trebuie să știm atunci când traversăm Bulgaria. Am crezut că dacă plecăm imediat după ora 1 noaptea o să fim norocoși. Parțial, adevărat. La noi la vamă am stat puțin, însă la greci am cam prins coadă. Puțin peste o oră de stat în coloană, dar se luminase de ziuă și deja ne bucuram că urmează să vedem marea și să ne delectăm cu delicatese din bucătăria grecească.

Dar, până să ajungem în Grecia, am avut de traversat Bulgaria. Un traseu anost și destul de greu de suportat, mai ales noaptea. Din București, am ajuns la Giurgiu în max. 1h. Aveam plinul făcut, așa că nu am mai alimentat aici. Am ales să plătim doar taxa de pod (circa 15 lei), iar prin vamă am trecut ușor.

La Ruse, ne-am oprit 2 minute să luăm vignetă de Bulgaria (9€ sau 45 de lei/ o săptămână) pe care e musai să o lipeşti în partea din dreapta jos a parbrizului, pe dinăuntru, pentru că pe tot drumul sunt camere de vignetă. Au urmat apoi câteva ore de condus pe timp de noapte pe un drum cu o singură bandă pe sens, şi cu limita de viteză de max. 90 km/h. Dacă puneți waze-ul nu aveți cum să dați greș. Sfatul nostru este ca înainte de a ajunge la Makaza să faceți un pit stop în Kardzali și să alimentați la OMV. Combustibilul este mai ieftin în Bulgaria decât în Grecia pe continent, și mult mai ieftin decât pe insulă.

De aici, drum întins până la Makaza, unde am dat de o coloană de mașini care se întindea pe două benzi și pe circa 2km. Ne-am consolat cu gândul că mai avem puțin până pe insulă și ne-am bucurat de soarele care abia răsărise. Verificarea actelor durează foarte puțin, iar apoi noi am ales să poposim in Kavala pentru a vizita orașul.

Dacă vreți, însă, să ajungeți mai repede în Thassos, puteți alege să mergeți spre Keramoti, iar de acolo să luați un fery către Limenas, capitala insulei. Drumul se face pe autstradă, iar taxa se plăteşte undeva pe la mijlocul ei, şi este 2.40 euro.

Noi am ales, totuși, să vizităm înainte Kavala, un oraș port, plăcut la prima vedere. Am reușit să urcăm până la cetatea de aici, să bem o cafea și apoi am luat primul ferry către Skala Prinos. Pentru 4 persoane și mașină am plătit 34 de euro, iar drumul a durat circa 1.30h. Ne-am bucurat de mare și de view-ul oferit.

Primul contact cu Thassos a fost la ora prânzului, iar noi am decis să trecem la treabă și să gustăm din bunătățile oferite de bucătăria grecească. Ne-am așezat la întâmplare la una din terasele din portul Skala Prinos și am comandat… de toate.

După vreo 2 ore de răsfăț am plecat să găsim cazarea care era la circa 15 km de locul unde ne-a lăsat ferry-ul, tocmai în capitala Limenas. Am ajuns relativ repede, iar găzduirea la Abbacy Katiana’s Castelleti 1 ne-a încântat (300 euro/3 nopți/apartament cu 2 camere). După ce ne-am cazat, am ales să luăm primul contact cu marea. Prima plajă testată a fost cea de la Makryammos. Se plătește, însă de banii încasațiîți oferă consumație. Plaja este de nota 10, iar view-ul spectaculos. Plajă și baie și… back către cazare.

Ne-am pregătit pentru prima cină în oraș și aveam deja câteva restaurante recomandate. Am încercat la primul, însă după ce am stat câteva minute pe bară, ne-au spus că nu au locuri și am mers mai departe. Cu toate că era plin, proprietarii ne-au așezat destul de repede la o masă, iar ospățul a fost … ok. Nu ca în portul din Skala Prinos, însă și aici mâncarea a fost bună. A urmat apoi un scurt tur de recunoaștere a zonei și, astfel, am descoperit un alt loc minunat pe care nu rebuie să îl ratați: Karnagio, pe numele său.

Ziua a doua … plaja a doua. După ce am luat micul dejun în oraș, am ales să mergem la Porto Vathy Marble Beach. Era ora 9 și un pic când am ajuns și plaja era pustie. Un lucru care pe noi ne-a bucurat. Traseul nu este așa ușor, însă se poate ajunge cu orice tip de mașină. Și aici trebuie să plătești șezlongul și umbrela, însă banii se transformă în cosumație. Până în ora prânzului poți să servești sandwich și cafea. Noi ne-am prăjit vreo 2-3 ore la soare și apoi am decis să dăm un tur insulei.

Am poposit, din nou, la Prinos, la acceași terasă, unde ne-am săturat pofta de tzathiki și de fructe de mare. Ne-am bucurat apoi de peisajele pe care le oferă insula și am oprit din loc in loc pentru poze. Am făcut un scurt popas la plaja Aliki și am vizitat Mănăstirea Arhanghelului Mihail, situată în partea sud-estică a insulei Thassos, la 33 de kilometri de Limenas. Seara ne-am întors iar în port să mâncăm fructe de mare.

A treia zi am vrut să prindem un tur în jurul insulei cu vaporul, însă n-am dat seama că era foarte aglomerat. Așa că, după micul dejun, am căutat o plajă în apropiere și am dat peste Tarsanas beach Thassos. Frumos amenajată, am poposit aici vreo trei ore. Ne-am plicitisit și am decis să mai admirăm încă odată insula de la un cap la altul. Am vrut să mergem la Giola, dar era greu accesibilă, și uite așa am ajuns până în Panagia, un sat autentic grecesc din Thassos.

Am cumpărat, apoi, ulei de măsline de la o fabrică de lângă Limenas și am mâncat la o tavernă din capitala insulei. De menționat că mâncarea a fost bună pe tot parcursul sejurului, însă, pe noi, ne-a încântat cel mai mult alegerea din Skala Prinos.

Ultima zi din Thassos, defapt jumătate de zi, am ales să o petrecem la pisicină. Spre prânz am eliberat camera și ne-am îndreptat către ferry-ul din Limenas cu destinația Keramoti. L-am pierdut la mustață pe primul și am așteptat circa o oră să plece cel de-a doilea. Traseul, mai scurt, decât cel din Skala Prinos, a fost încântător. Odată coborâți de pe vapor, am setat drumul cu waze către București.

În vamă la Makaza nu am prins coadă (era marți, ora prâznului), iar prima oprirea am făcut-o pentru alimentare în Kardzali. Ne-am mai dezmorțit oasele pe traseu o singură dată, iar seara la ora 20 eram deja în vamă la Giurgiu.

Pentru noi a fost un city break reușit (7-10 iulie 2018), iar Thassos a fost o surpriză plăcută. Ne așteptam la multă aglomerație, însă nu a fost așa. Locuri libere la taverne erau cu nemiluita, iar pe plajă găseai șezlog la orice ora din zi. Prețurile la mâncare au fost acceptabile, iar cel mai mult am plătit 70 de euro/4 persoane. Dar am ales din meniu aproape toate aperitivele, câte un fel principal de fiecare, apă și bere, dar și desert. Alegerea unei mașini închiriate cu cutie automată a fost înțeleaptă pentru un drum de 9-10 ore. Și, ce-i drept, am mai fi vrut noi să rămânem, dar știm cu siguranță că ne vom întoarce aici… curând!

  • Gabriela

    28/08/2018 #1 Author

    O firma de rent a car foarte buna, multumesc pentru recomandare.

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: