Travel Trends: Ce poți face 5 zile în Bavaria, destinaţia de vacanţă numărul 1 în Germania Travel Trends: Ce poți face 5 zile în Bavaria, destinaţia de vacanţă numărul 1 în Germania
Inspiraţie şi bucuria de a trăi în forma cea mai pură. Un cer alb-albastru şi lacuri cu apă cristalină. Orăşele medievale şi metropole cu... Travel Trends: Ce poți face 5 zile în Bavaria, destinaţia de vacanţă numărul 1 în Germania

Inspiraţie şi bucuria de a trăi în forma cea mai pură. Un cer alb-albastru şi lacuri cu apă cristalină. Orăşele medievale şi metropole cu viaţă trepidantă. Tradiţii bavareze şi căldura ospitalităţii. Păduri misterioase şi vârfuri de munte acoperite de zăpadă. Activităţi în aer liber şi odihnă. Patrimoniu mondial UNESCO şi o ofertă culturală deosebit de bogată. Sună a Germania, nu? Exact!

Nu trecuse prea multă vreme de la ultima mea escapadă prin Germania și uite că m-am întors. De ce? Păi e așa simplu. Pentru că iubesc atmosfera eclectică a Berlinului, arhitectura bavareză, clătitele nemțesti și berea germană. De data aceasta, am ales, însă, un traseu puțin diferit, dar care să includă atracții cât mai diverse pentru a putea vedea o fațetă cât mai variată a ceea ce are Germania și Bavaria, în mod special, de oferit. Și da… nu e chiar întâmplător, de 1 Iunie, programul nostru a inclus, printre altele, o vizită la celebrul parc de distracții Legoland.

În paralel, am avut parte de hoinărit cu gașca prin păduri, plimbări cu vaporașul, picnic la Walhalla, am înoptat într-o mănăstire pe malul Dunării, am degustat, zi de zi, bucătăria tradițională bavareză… și, au curs râuri de bere. Multă bere nemțească.

Prima zi: Bad Abbach și băile termale Kaiser Therme

Dar să pornim la drum și le luăm pe rând. Zborul nostru a fost scurt și lin, iar aeroportul din Nuremberg destul de primitor. Aici am luat primul contact cu tradițiile bavareze iar, în timp ce amicii își ridicau bagajele, eu am ales să testez un Bretzel alături de un pahar de bere. Ne-am îmbarcat într-un minivan, iar primul popas a fost Bad Abbach, o comună tipic nemțească, cu nu mai mult de 12.000 de locuitori, aflată în districtul Kelheim din Bavaria Inferioară.

Era musai să ne relaxăm după cele câteva ore petrecute în aeroport și în avion și am ales să ne cazăm rapid la Hotel-Cafe Rathaus, un loc cochet aflat la 10 km de Regensburg și la 49 km de orașul Ingolstadt. Am lăsat rapid bagajele în camere și am decis să tragem o fugă la Kaiser Therme, un popas în care izvoarele termale își fac de cap.

O să lăsăm imaginile să spună mai multe însă vrem să știți că la Kaiser-Therme aveți posibilitatea de a alege să plutiți în mai multe piscine unde temperatura apei variază între 28 și 36 de grade, vă puteți bucura, totodată, de un masaj de relaxare cu jet de apă, dar puteți să optați și pentru câteva ședințe de saună.

Nouă ne-au trebuit doar două ore să redevenim fresh și să ne întoarcem la hotel pentru prima cină tradițională bavareză. Am ales, apoi, un tur al târgului Bad Abbach care se întinde pe malul Dunării.

Ziua 2: peștera Schulerloch, Weltenburg Abbey și picnic la templul Walhalla

Am coborât cu bateriile încărcate la micul dejun. L-am savurat în grabă, am băut și o cafea și… la drum cu noi. Ne-am oprit după doar 30 de minute de mers cu mașina … la peștera Schulerloch. Aceasta  a servit drept casă neandertalienilor acum 40.000 – 60.000 de ani, iar, în prezent, este și locul de relaxare al liliecilor. Am ales un tur ghidat din care am aflat istoria peșterii, trecând prin fiecare încăpere.

O experiență aparte sunt concerte care au loc în cea mai mare cameră din peșteră. În așa-numita camera templu există o acustică impresionată, iar aici au loc concerte pentru public, dar și evenimente private. Totul a culminat cu o proiecție pe peretele din peșteră, unde am luat parte la istoria omenirii, am plonjat într-o călătorie prin Jurassic urmând calea vechii Dunării și am făcut cunoștință cu giganți din epoca de gheață și cu neanderthalienii. Recunosc că nemții știu să facă turism, iar alte câteva grupuri așteptau la rând să aibă parte de același tratament.

Nu am plecat din acest loc până nu am degustat un weisswurst, un cârnat alb – una dintre specialitățile cele mai cunoscute din Bavaria. Acesta este făcut din carne de vițel și din carne de porc fiind aromat cu ceapă și pătrunjel proaspăt. Cârnații sunt fierți în apă și sunt consumați în mod tradițional dimineața. Ei sunt serviți cu muștar dulce și celebrul Bretzel, fiind acompaniați de bere bavareză.

Fără să ezităm prea mult, am zis da unei alte experiențe inedite. Ne-am îndreptat spre Weltenburg, cea mai veche mănăstirea din Bavaria, unde aveam să înoptăm în casa de oaspeți St. Georg din  interiorul zidurilor istorice. Acesta este situată într-o rezervație naturală în apropierea Dunării și oferă celor cazați un mic dejun bogat.

Știam, deja, că Weltenburg Abbey găzduiește cea mai veche fabrică de bere monahală din lume, iar călugării o prepară încă din 1050. Unde mai pui că berea lor a câștigat premiul pentru cea mai bună bere neagră din lume de trei ori. Bonus, există o cameră de recreere în care vă puteți bucura de diverse beri fabricate chiar aici.

Și, cum călătorului îi stă bine cu drumul, am pornit într-o drumeție pe jos de circa două ore până în orașul Kelheim de unde aveam să ne întoarcem cu vaporul într-o croazieră pe Dunăre. Am traversat păduri de pin și fag și apoi am urmat cursul Dunării.

Am ajuns epuizați și ne-am oprit direct în curtea unei berării. Ne-am hidratat și am dat un ocol centrului istoric al orașului cu puțin peste 15.000 de locuitori.

Ne-am întors la Weltenburg cu vaporul și pentru că, între timp, aflasem de Walhalla  – un templu de marmură construit în Donaustauf, pe malul stâng al Dunării, la 10 km în aval de orașul Regensburg – ne-am gândit că putem să organizăm un picnic ad-hoc acolo.

Ce a urmat a fost e poveste. O panoramă superbă, un loc în care ne-am simțit excelent.

Impunătorul templu a fost construit în secolul al XIX-lea, de regele Ludwig I al Bavariei, după modelul Partenonului din Atena. Arhitectul a fost Leo von Klenze. Construcția a început în 1816 și s-a terminat 26 de ani mai târziu, în 1842.

Memorialul se poate vizita, iar în interior re regăsesc peste 130 de busturi ale unor mari personalități germane. Din peristil, puteți avea o frumoasă vedere spre cotul Dunării, spre ruinele castelului de la Donaustauf, precum și spre turnurile Catedralei Sfântul Petru din Regensburg.

Ziua 3: Kuchlbauer Bierworld și tur de Inglostadt

În Bavaria există în total peste 100.000 de monumente arhitecturale, peste 1.200 de muzee şi colecţii, 40 de teatre şi scene de operă de primă clasă. Îți trebuie ceva timp să le acoperi pe cele care crezi că ți se potrivesc, însă merită. În a treia zi, am poposit la Abensberg, unde am vizitat Kuchlbauer Bierworld – poate cea mai frumoasă berărie din lume. De ce zic asta? Cred că imaginile spun totul, nu?

Înființată în anul 1300 și renovată după un plan al cunoscutului arhitect austriac Friedensreich Hundertwasser, berăria Kuchlbauer din Abensberg este un proiect arhitectural care prezintă forme rotunde și culori strălucitoare. Punctul culminant este reprezentat de Turnul Kuchlbauer, în vârful căruia aveți o vedere panoramică asupra regiunii.

Întreg interiorul fabricii de bere este ca o operă de artă mare și conține o mulțime de experiențe ce nu trebuie ratate. Aici puteți întâlni, printre altele, “piticii Weissbier” și puteți vedea “Cina cea de taină” a lui Leonardo Da Vinci chiar în pivnița boltită a berăriei. Desigur, veți afla tot ce trebuie să știți despre arta de a fabica bere și puteți chiar să urmăriți procesul de fabricanție.

Turul se încheie, cum altfel, decât cu o bere proaspătă Turmweisse, iar vizitatorilor li se oferă un “certificat de expert Weissbier” drept suvenir. Recomand să alegeți un tur ghidat (berărie + turn) pentru care veți plăti doar 12 euro/adulți și 5 euro/copii. Nu ratați nici turul orășelului, care are un farmec aparte.

Traseul nostru prin Bavaria a continuat spre Inglostadt. Un oraş cu multe faţete – plin de tradiţie şi istorie, totodată cu fler urban, vivace şi cu bucurie de viaţă. Ingolstadt este un oraş universitar şi comercial de pe Dunăre, care încântă prin amestecul său interesant, prin şarm şi atmosferă. Şi nu în ultimul rând, prin Audi Forum, care nu apropie doar automobiliştii de tema auto.

Casele localnicilor cu frontoane frumoase, porţile orăşeneşti, turnurile mândre şi fortificaţiile impozante, marchează imaginea oraşului. În plus, restaurantele, arta şi evenimentele aduc viaţă oraşului şi transformă plimbarea la cumpărături într-o adevărată plăcere. Am simțit asta pe pielea noastră, în cele câteva ore în care l-am străbătut. Am aflat de la ghizii locali că în fiecare anotimp, în Inglostadt au loc festivaluri în pieţele orașului, iar muzeele neobişnuite, concertele, expoziţiile şi teatrele completează oferta culturală.

Acest lucru este valabil, desigur, şi pentru pitorescul Oraş Vechi, în care se intră în cel mai autentic stil prin Kreuztor: este cea mai frumoasă poartă conservată a oraşului, odată parte a masivului inel de fortificaţie, azi simbolul oraşului Ingolstadt şi un martor demn de admiraţie al artei medievale de construcţii. În spatele acesteia, vizitatorii sunt aşteptaţi de obiective turistice măreţe, cum ar fi Castelul Nou, Biserica Asam cu faimosul Lepanto-Monstranz, Muzeul de Istorie a Medicinii Alte Anatomie şi Primăria Veche.

Alături se află cea mai veche biserică parohială, St. Moritz. Pe lângă turnul efectiv, romanic, de pe partea nordică a bisericii, pe latura sudică se ridică Pfeifturm, turnul suplu, gotic – turnul de pază de odinioară al oraşului. 200 de trepte duc până sus, iar de aici se deschide o privelişte panoramică minunată asupra oraşului şi a măreţei catedrale gotice târzii, cea mai mare biserică-hală din sudul Germaniei şi punctul de atracţie.

Strâns legată de St. Moritz a fost întotdeauna universitatea, „Şcoala superioară“, înfiinţată în 1472 ca prima universitate a landului Bavaria. Ei îi datorează oraşul Ingolstadt lunga sa perioadă înfloritoare: timp de peste trei secole s-a aflat aici centrul spiritual şi cultural al Bavariei. Atmosfera din Ingolstadt este marcată până azi de aceste vremuri, de tradiţiile frumoase şi de atmosfera romantică.

Faptul că Iluminatii, până în ziua de azi chintesenţa Societăţii secrete, au luat fiinţă în 1776 în Ingolstadt, se potriveşte bine în acest peisaj. Veţi simţi acest lucru deosebit de intens în cadrul unui „Mystery Tour“, sau la un „Türmerey“, o plimbare nocturnă de o oră cu poveşti şi cântece sub ghidajul unui „adevărat“ paznic de noapte din Evul Mediu.

Noi credem că orașul poate să fie un punct de plecare către multe alte zone frumoase din Bavaria.

Ziua 4: Muzeul Audi și Legoland

1 iunie. Ziua copilului. Fără doar și poate cele mai interesante experiențe urmau să vină: Muzeul Audi și parcul de distracții Legoland. Pentru pasionații de automobilism (aici mă regăsesc) ce putea să fie mai palpitant decât o vizită la impresionantul Audi Forum, o lume în care am descoperit istoria uneia din cele mai populare mărci de automobile.

Muzeu mobil combină, astfel, tradiția și viziunea și ilustrează afirmația „Progres prin tehnologie“ al mărcii Audi. După cum spuneam, accentul Audi Forum Ingolstadt este muzeul mobil, unde pot fi văzute mai mult de 50 de mașini și 30 de motociclete și biciclete din istoria AUDI AG. La ieșire există și un magazin de suveniruri cu machete ale autoturismelor Audi în ediții limitate.

Pentru o parte din gașca alături de care am călătorit, Legoland a fost punctul culminant. Vorbim doar de un parc de distracții ideal pentru familii cu copii, împărțit în opt arealuri cu peste 50 de atracții, spectacole, workshop-uri și modele fascinante construite din peste 50 de milioane de piese LEGO.

Parcul este situat în apropierea orașului Gunzburg, la aproximativ o oră și 30 de minute de mers cu mașina de Ingolstadt și la doar o oră de Munchen sau Stuttgart. Nu foarte departe se află și Nurnberg, un aeroport pe care cursele low cost abundă și puteți găsi cele mai ieftine bilete de avion.

Tarifele de intrare în LEGOLAND Germania pornesc de la 36 de euro/adult/zi și  32 euro/copii 3-12 ani. Pentru cei interesați, am aflat de la un grup de români că traseul lor a fost București – Timișoara (8 ore) și Timișoara – Legoland (12 ore … cu tot cu opriri).

Printre atracțiile încercate de noi se numără: barca de pe topoganul cu apă, roller coasterul de lângă mina de aur, cursa din casa faraonilor, cursa cu submarinu Atlantis care are în interior și un acvariu, dar și un alt rollercoaster care ne-a smuls destule țipete.

Trebuie să mai știți că în cadrul parcului există magazine de unde poți pleca cu o serie de suveniruri, dar și cu sacoșele pline de piese LEGO (la kilogram sau a bucată), gata pregătite să fie montate de cei mici. Și, dacă tot ai venit până aici, recomandăm să te cazezi cu familia într-un castel din satul de vacanță, unde fiecare cameră este amenajată ca în basme.

Există aici mai multe opțiuni de cazare care includ, pe lângă castelul regelui, și corturi și cabane. Și, da, în parc există restaurante și terase pline cu bunătăți bavareze și nu numai.

Seara ne-am petrecut-o în Gunzburg, un alt orășel încântător în care te poți caza atunci când vizitezi Legoland. Un loc de care nu auzisem niciodată, dar prin care aș vrea să mai trec în vacanțele mele prin Germania.

Ziua 5: scurt tur al orașului Nuremberg și… înapoi acasă

În ultima zi a excursiei bavareze de-a lungul Dunării am inclus un scurt tur al unui din cele mai frumoase orașe nemțești, Nuremberg. Nu eram la prima abatere, însă nu sunt nici la ultima. Din această cauză nici nu vreau să enumăr acum prea multe detalii despre acest oraș minunat, ci o să revin cu un alt material separat după următoarea mea vizită aici.

Până atunci las pozele să vorbească de la sine.

Și totuși, mai e ceva de spus. Înainte de a ne îmbarca în avionul cu destinația București, am fost privilegiați și am reușit să facem un scurt traseu al aeroportului însoțiți de cei din organizare. Am aflat că există bune legături cu câteva din orașele noastre, Nuremberg fiind un aeroport de top în Germania.

Sperăm că te-am convins în câteva rânduri să vizitezi această parte a Bavariei sau să îți selectezi unele din obiectivele care sunt pe placul tău. Așteptăm întrebările tale și îți dorim vacanță plăcută!

——————————————–

Noi am explorat doar o mică parte din Bavaria, timp de 5 zile, alături de alți bloggeri și vloggeri români, în cadrul unui infotrip de nota 10, la invitația Organizației Germane pentru Turism. 

#GermanySimplyInspiring #visitBavaria #YoungDanube

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: