Destinatia saptamaniiTravelTrends

Travel Trends: 7 lucruri inedite despre Rio de Janeiro

Rio de Janeiro este gazda Jocurilor Olimpice din vara aceasta, orașul sambei și carnavalului, regatul oamenilor frumoși și plajelor superbe. Dar ce știi, de fapt, despre cel de-al doilea oraș ca număr de locuitori din Brazilia, după São Paulo?

Specialiștii motorului independent de căutare a ofertele de călătorie momondo.ro ne aduc în atenție șapte lucruri inedite despre Rio de Janeiro.

  1. Rio de Janeiro înseamnă „Râu de Ianuarie”, dar râul este de fapt un golf

Rio de Janeiro sau „Râul de Ianuarie”, este un nume poetic pentru un oraș cu mai mult de 200 de râuri. Însă la care râu se referă mai exact? Răspunsul este: la niciunul dintre ele.

Ianuarie a fost luna în care exploratorul portughez Gaspar de Lemos a ajuns prima oară în Rio. Legenda spune că Lemos naviga prin Golful Guanabara, când i-a dat numele orașului, confundând golful cu gura de vărsare a unui râu mai mare. În zilele noastre, câțiva istorici contestă această teorie, argumentând că portughezii erau navigatori prea iscusiți ca să facă o asemenea greșeală și că, în secolul al XVI-lea, cuvântul pentru „râu” era folosit de asemenea pentru identificarea golfurilor.

  1. În golful Guanabara sunt mai mult de 100 de insule

momondo_Cidade Olimpica_Muzeul Viitorului_RioCe au în comun, în cărțile poștale, muntele Sugar Loaf, statuia Mântuitorului Cristos și plaja Copacabana? Golful Guanabara pe fundal. Nu este de mirare, acesta este enorm și atât de întins încât ajunge în 15 orașe diferite. Golful Guanabara este al doilea ca mărime din țară, având o suprafață de 412 kilometri pătrați, 53 de plaje și mai mult de 100 de insule. Pe cea mai mare, Ilha do Governado sau Insula Guvernatorului, se află aeroportul internațional Rio.

  1. Rio de Janeiro aproape că era să nu fie gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016

Atunci când Rio de Janeiro a fost ales în 2009 să fie gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2016, vestea a fost întâmpinată cu o petrecere care a atras mii de oameni pe renumita plajă Copacabana. Era a treia oară când orașul încerca să se califice și toată lumea simțea că este rândul orașului Rio. Dar aproape că era să nu se mai întâmple.

Rio nu a ajuns pe lista scurtă a celor patru orașe pe care Comitetul Olimpic le-a selectat înainte de decizia finală. Avea o notă mai mică decât Doha, care până la urmă a fost descalificată din cauza unor detalii tehnice (din cauza temperaturilor înalte din oraș în timpul verii europene, Doha propusese să țină Olimpiada în octombrie, dar propunerea a căzut). Ținându-se cu îndârjire de nota de 6,4 dată de Comitetul Internațional Olimpic, Rio a intrat în competiție. Mai mult, a câștigat până la urmă, contrar tuturor așteptărilor.

  1. În Rio s-a ținut cel mai mare meci de fotbal

travel 1 micBrazilienilor nu le place să-și amintească de asta, dar 16 iulie 1950 a fost o zi istorică. Brazilia juca cu Uruguay în finala Campionatului Mondial. Scena era Maracanã, arena construită special pentru acea ocazie și, la acel moment, cel mai mare stadion din lume.

Un total de 173.850 spectatori plătitori – și aproximativ 20.000 care nu au plătit biletul de intrare – au fost acolo ca să vadă, ceea ce toată lumea a crezut că va fi, prima oară când Brazilia va primi Cupa Mondială. Dar Uruguay le-a furat victoria brazilienilor iar tăcerea miilor de spectatori a fost atât de profundă, încât i-au dat un nume acestui meci: Maracanazo.

  1. Rio a fost odată singura capitală europeană din afara Europei

Vremurile disperate cer măsuri disperate, cel puțin așa a fost pentru Dom João VI. În 1807, trupele lui Napoleon se apropiau din ce în ce mai mult să invadeze Portugalia, pentru a asigura că mica țară de coastă se va supune guvernării franceze. Dom João VI n-a vrut să audă de așa ceva, iar în schimb și-a făcut bagajele și a mutat întreg regatul în Rio, între 1808 și 1821. După ce s-a obișnuit să fie capitala Imperiului, Rio n-a mai vrut să se întoarcă la zilele de odinioară.

  1. Oamenii din Rio sunt printre cei mai rapizi pasageri, ei coboară și urcă foarte repede din și în autobuz

Autobuzele sunt cea mai accesibilă modalitate de deplasare prin Rio și acestea duc vizitatorii aproape oriunde în oraș. Totuși, să iei un autobuz în Rio nu este o experiență atât de bună precum ai crede. Șoferii de autobuz nu sunt forte atenți iar, de multe ori, vor lăsa oamenii în urmă dacă aceștia nu urcă destul de repede. momondo_Padurea Floresta da Tijuca_Rio

Având ani de experiență ca pasager, un cercetător pe nume Ronaldo Balassiano a devenit curios și a decis să studieze mai multe despre acest fenomen social. Ce a descoperit este că frica de a fi lăsați în urmă i-a făcut pe Cariocas (denumire dată localnicilor, care înseamnă „casa omului alb”) să devină mult mai rapizi în a urca și a coborî în și din autobuze. Comparativ cu londonezii ocupați care fac naveta, Cariocas urcă în autobuz în 1,85 de secunde, pe când londonezilor le ia 2,4 secunde.

  1. Rio este casa celei mai mari păduri urbane din lume

Rio este un oraș mare, cu mai mult de șase milioane de locuitori, dar poate părea un orășel mai ales atunci când te plimbi prin mijlocul pădurii sau pe sub o cascadă. Asta deoarece în Rio se află cea mai mare pădure urbană din lume, Floresta da Tijuca.

Această zonă de conservare de 33 de kilometri pătrați este rezultatul reîmpăduririi, făcute la sfârșitul secolului al XIX-lea, la ordinul împăratului Braziliei Dom Pedro II. Ideea era de a reface zona care a fost distrusă de plantații de cafea pentru a evita eroziunea dealurilor care înconjurau orașul. Multe dintre locurile turistice din Rio sau o parte a lor se află în Pădurea Tijuca – Grădina Botanică, Parque Lage și muntele Corcovado fiind doar câteva dintre ele.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button