BusinessTravel

Topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Pe ce loc este Bucureștiul?

Fluctuțiile valutare cauzate de tulburări economice și politice contribuie la creșterea costului programelor de mobilitate ale angajaților din organizațiile care se află în proces de globalizare pentru a deveni competitive și pe alte piețe.

Conform studiului Cost of Living 2015, realizat de compania de consultanță Mercer, orașele europene, africane și asiatice domină topul celor mai scumpe orașe pentru expați.

Astfel, orașe precum Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei.

Deşi acest oraş nu este perceput ca un oraş scump, bunurile importate şi condiţiile de siguranţă şi confort pentru expaţi sunt disponibile la preţuri ridicate.

Alte orașe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) și Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa și N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) şi Karachi, Pakistan (205).

Studiul arată că factori precum instabilitatea piețelor imobiliare și inflația pentru bunuri și servicii au un impact semnificativ asupra costului total al companiilor care vor să aibă o forță de muncă globală.

“Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se așteaptă ca numărul angajaților expatriați să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani pentru a răspunde nevoilor de business”, precizează realizatorii studiului.

În ceea ce privește cele mai scumpe orașe europene pentru expați, metropolele din Europa de Vest au scăzut în clasament, în principal pe fondul slăbirii monedelor locale față de dolarul american. În timp ce Londra (12) își păstrează poziția, Aberdeen (82) și Birmingham (80) urcă în clasament. Paris (46), Viena (56) și Roma (59) au scăzut cu 19, 24, respectiv 28 de locuri. Orașele germane Munchen (87), Frankfurt (98) și Berlin (106) au scăzut semnificativ, precum și Dusselforf (114) și Hamburg (124).

Totodată, și cele mai multe orașe din Europa Centrală și de Est au scăzut. Praga (142), Budapesta (170) și Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 și, respectiv, 9 locuri, cu toate că prețul chiriilor s-a menținut în acestea. Și Bucureștiul se află în această situație, trecând de pe poziția 169 de anul trecut pe 178 în 2015. Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv, 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia prezintă de asemenea o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142 în 2014.

Mercer Cost of Living, unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume, este creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele să determine nivelul de remuneraţie corespunzător pentru angajaţii transferaţi în străinătate. Oraşul New York este folosit drept referinţă, astfel că toate celelalte oraşe sunt comparate cu acesta. Mişcările valutare sunt măsurate faţă de dolarul american.

Studiul acoperă 207 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button