În 2013, în ţară s-au închiriat de două ori mai multe sedii decât în 2011 şi de patru ori mai multe decât în 2012. Cea...
office buildingsÎn 2013, în ţară s-au închiriat de două ori mai multe sedii decât în 2011 şi de patru ori mai multe decât în 2012. Cea mai mare tranzacţie din afara Capitalei a avut loc în Cluj-Napoca, 5.220 mp, închiriaţi de Endava, încheiată în ultimul trimestru din 2013. 

În 2013,  în afara Capitalei, s-au închiriat spaţii de birouri care totalizează 23.218 mp, de peste patru ori mai mult decât în 2012 (când s-au închiriat în total 4.958 mp) şi de două ori mai mult decât în 2011 (când se înregistrase recordul anterior, cu 10.572 mp).

Chiriaşii (majoritatea din domeniul IT&C) au ales clădiri recent construite, la standarde înalte, precum United Business Center Tower şi Cluj Business Center în Cluj-Napoca, United Business Center în Iaşi, Centrul de Afaceri Sibiu (in Sibiu) şi Fructus Plaza, din Timişoara (unde s-au mutat nici mai mult nici mai puţin decât şase chiriaşi în 2013, din domeniile IT&C şi Servicii profesionale).

„Majoritatea companiilor ce au deschis în 2013 birouri în oraşele mari din ţară sunt din domeniul IT&C  (57%), urmate de domeniile Serviciilor profesionale şi Serviciilor financiare, ce cumulează aproximativ 20% din tranzacţii”

Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International

Mărirea numărului şi volumului de tranzacţii încheiate în afara Capitalei se datorează pe de o parte limitărilor de personal cu care se confruntă companiile din domeniul IT&C în expansiunile lor pe piaţa din Bucureşti şi deopotrivă creşterii ofertei de spaţii de birouri de calitate în marile oraşe, ce sunt totodată centre universitare dezvoltate, cu o bună pregătire a forţei de muncă, inclusiv pentru domeniul IT&C.

Evoluţie trimestrul IV: Marii clienţi, companii de IT&C au ales Cluj-Napoca şi Timişoara

Astfel, în ultimul trimestru din 2013, toate cele cinci firme care s-au mutat în sedii de birouri din Cluj Napoca (Endava, SAP România) şi Timişoara (ZTE, Tibco şi Haufe Lexware)- oraşele cu cele mai mari tranzacţii pe sfârşit de an – au avut ca obiect de activitate IT&C.

Cea mai mare tranzacţie de birouri din afara Bucureştiului din 2013 a fost închirierea unui spaţiu de 5.220 mp în clădirea United Business Center Tower, din Cluj-Napoca, de către compania de IT&C Endava.

Acest lucru a dus şi la schimbarea clasamentului în topul oraşelor din ţară la închirierea de birouri: dacă la sfârşitul trimestrul trei pe primul loc se afla oraşul Iaşi, pe doi Sibiu şi pe locul trei Cluj-Napoca, la sfârşitul anului pe primul loc a trecut Cluj-Napoca.

News [ilink url=”https://www.thetrends.ro/2014/02/11/viralul-saptamanii-we-are-happy-in-bucharest-video/” style=”note”]“Viralul” săptămânii: We are HAPPY in BUCHAREST – video[/ilink]

Printre firmele care şi-au deschis birouri în centre universitare din ţară în trimestrul IV din 2013 se numără Endava, SAP România, Tibco, Haufe Lexware şi ZTE.

„De remarcat faptul că anul 2013 a evidenţiat un ritm de tranzacţionare mai accentuat în Cluj-Napoca (9.609 mp), un centru universitar cu tradiţie în Romania, iar în rest s-a realizat o distribuţie relativ echilibrată a tranzacţiilor între celelalte trei mari oraşe aflate în competiţie- Iaşi, Sibiu şi Timişoara, unde s-au înregistrat închirieri totale cuprinse între 3.900 şi 5.000 mp”, adaugă  Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

 TOP ORAŞE 2013   Suprafata inchiriata (mp)
1. Bucureşti

291.588 mp

2. Cluj-Napoca           

9.609 mp

3. Iaşi 

5.020 mp

4. Sibiu

4.400 mp

5. Timişoara

3.989 mp

6. Braşov       

180 mp

7. Tulcea        

100 mp

Sursă: ESOP Consulting, date FORUM

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: