Tips&Tricks: sarcina și vizitele la medicul stomatolog Tips&Tricks: sarcina și vizitele la medicul stomatolog
Creșterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii modifică placa și bacteriile de la nivelul acesteia, cauzând umflarea, înroșirea, sângerarea gingiei și reținerea resturilor alimentare.... Tips&Tricks: sarcina și vizitele la medicul stomatolog

Creșterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii modifică placa și bacteriile de la nivelul acesteia, cauzând umflarea, înroșirea, sângerarea gingiei și reținerea resturilor alimentare. Astfel vizitele la stomatolog în timpul sarcinii sunt esențiale pentru a evita infecțiile orale, cum ar fi gingivita de sarcină care favorizează înmulțirea plăcii bacteriene și duce la distrugerea ligamentelor ce țin dinții în os, care e baza tuturor celorlalte formațiuni anatomice.

Înainte de a rămâne însărcinată

Este indicat să-ți faci un consult amănunțit înainte de a rămâne însărcinată, pentru a rezolva orice problemă ce necesită anestezie și/sau radiografie. Dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, recomandă un detartraj, periaj și airflow, alături de examinarea gingiei și plombarea (obturarea) cariilor.

În timpul sarcinii

Primul pas pe care este nevoie să-l faci atunci când rămâi însărcinată este să-l anunți pe medicul dentist de starea ta. Dacă este posibil, tratamentele în primul trimestru și în a doua jumătate al celui de-al treilea trimestru vor fi evitate, deoarece acestea sunt cele mai importante momente în dezvoltarea organelor copilului și este bine să nu expunem corpul la factori de risc și stres suplimentar. În al treilea trimestru devine oricum foarte dificil să stai mult întinsă pe spate, așa că majoritatea lucrărilor și intervențiilor ar trebui realizate în cel de-al doilea trimestru, perioada în care este permisă și anestezia.

De asemenea medicul stomatolog trebuie să știe dacă urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de medicul ginecolog pentru a-ți putea personaliza tratamentul. Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.

”Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcină prin tratament local și cariile, întrucât există risc de erupții, microbii devin mai agresivi deoarece gravidele mănâncă mai des, iar astfel crește și riscul plăcii bacteriene. În primele trei luni nu se va face anestezie, cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat să-și perieze dinții de două ori pe zi, dimineața și seara înainte de culcare și să se folosească ață dentară. Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările și iritațiile gingivale și să se prezinte de urgență la medic. Femeile care știu că suferă de gingivită și paradentoză ar trebui să meargă la consult chiar de 3-4 ori în timpul sarcinii”, explica Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.

Anestezia și radiografiile în timpul sarcinii

În prezent există studii contradictorii în ceea ce privește efectele secundare ale anestezicilor. Dacă lucrările dentare sunt necesare, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie minimă sau se pot folosi pansamentele calmante, devitalizante. Când mămica se simte confortabil și nivelul de stres al copilului este minim.

Dacă este nevoie de antibiotice pentru a preveni sau trata infecțiile, penicilina sau amoxicilina pot fi prescrise femeilor gravide, însă nu înainte de a discuta și cu medicul ginecolog. Este important să se evite tetraciclina, ce poate cauza decolorarea și/sau pătarea temporară sau permanentă a dinților copiilor.

Și în cazul radiografiilor părerile sunt împărțite. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doză de radiație suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului. Cu toate acestea este bine să se evite orice risc.

Sfaturi în timpul sarcinii

Dr. Andra Custura recomandă femeilor însărcinate să urmeze pașii următori pentru a-și păstra dinții sănătoși în timpul sarcinii:

  • O dietă alimentară echilibrată bogată în produse lactate, brânzeturi și iaurt reprezintă o sursă foarte bună de minerale esențiale care ajută la dezvoltarea dinților, gingiilor și oaselor bebelușului.
  • În schimb consumul de dulciuri și prăjituri ar trebui redus cât se poate de mult pentru a proteja dinții, de asemenea și mesele dese care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare.
  • Spălatul pe dinți ar trebui realizat cu atât mai des cu cât și mesele sunt mai dese.
  • În cazul în care aveți grețuri și nu suportați pasta de dinți, puteti să periați și fără pastă sau să înlocuiți pasta cu bicarbonat de sodiu sau cu o altă pastă de dinți naturală care ar putea fi tolerată mai ușor. Nu te spăla pe dinți imediat după ce ți-a fost rău să nu atragi un nou episod de grețuri. Poți în schimb clăti gura cu apă și să speli dinții după liniștirea stomacului.
  • Menţine-ţi circulația sângelui la cote normale, ţinându-ţi încrucişate picioarele și ușor flexate atunci când stai pe scaun la dentist. Poți folosi și o pernă pentru mai mult confort.
  • Adu-ţi muzica preferată pe care să o poţi asculta în căşti atunci când mergi la dentist.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: