Tips & Tricks pentru o vacanță memorabilă în Grecia Tips & Tricks pentru o vacanță memorabilă în Grecia
Există foarte multe locuri de vizitat și descoperit într-o vacanță în Grecia, atât pentru cei care își doresc să se relaxeze pe plajă, cât... Tips & Tricks pentru o vacanță memorabilă în Grecia

Există foarte multe locuri de vizitat și descoperit într-o vacanță în Grecia, atât pentru cei care își doresc să se relaxeze pe plajă, cât și pentru cei care vor să viziteze situri istorice, să se bucure de ieșiri seara în club sau orice altceva ți-ar putea dori cineva de la vacanța de vară.

Fie că alegeți o insula grecească sau continentul elen pentru vacanța de anul acesta, anumite ponturi legate de obiceiurile locale (și nu numai) pot fi întotdeauna utile pentru a avea o aventură completă pe teren grecesc. Tripsta a pregătit o listă de idei și informații care vă vor ajuta în acest demers.

Cum să trăiești complet vacanța în Grecia: pregătește-te și imbrățisează specificul local

Încercați să găsiți acele localuri în care mănâncă și beau localnicii – mâncarea va fi autentică și mult mai savuroasă decât în zonele turistice. Cereți întotdeauna vinul local la butoi, în locul celui la sticlă, sau încercați o băutură spirtoasă locală precum ouzo sau tsipouro. De asemenea, dacă nu vreți apă îmbuteliată, e important să știți că și cea de la robinet este perfect potabilă.

Atunci când călătoriți în special în insulele grecești, fiți pregătiți să îmbrățișați ” timpul grecesc”: aici, timpul pare să curgă într-o manieră diferită, dat fiind că locuitorii sunt calmi, relaxați și hotărâți să se bucure de fiecare moment al zilei, în loc să se grăbească să facă lucruri. Acest lucru are un impact și asupra ospitalității lor deosebite, grecilor plăcându-le să primească oaspeți și să se asigure că au o experiență plăcută.

Încercați să învățați câteva expresii locale,  măcar de salut –  dat fiind că localnicii nu se așteaptă ca turiștii să învețe greaca, peste tot în zonele turistice limba engleză este vorbită destul de bine, însă salutatul grecilor în limba locală le va face plăcere și veți vedea că sunt și mai ospitalieri decât de obicei. Pentru început, sunt suficiente niște expresii precum:

  • Yassou – Bună
  • Kherete – La revedere
  • Ti kanis? – Ce faci?
  • Efkharisto – Mulțumesc
  • Signomi – Îmi pare rău
  • Ne – Da
  • Ohi – Nu
  • Me lene… – Numele meu este …

Orele între care sunt deschise magazinele pot varia, iar anumiți prorietari încă respectă timpul de siestă la prânz, de aceea e important să aveți acest lucru în vedere când vă planificați reprizele de cumpărături și căutați anumite magazine. Desigur, magazinele de suveniruri și marile mall-uri sunt deschise pe durata întregii zile.

Nu există nicio regulă sau normă clară legată de bacșis în Grecia. Oamenii nu se așteaptă să primească bacșiș în niciun alt loc decât cafenele și taverne și poate atunci când apelați la room service-ul din hoteluri. În același timp însă, nu este obligatoriu și puteți lăsa atât cât doriți sau deloc.Chios – Grecia

Dacaă vreți să petreceți o seară în oraș, e important să știți că în Grecia cluburile se deschid aproximativ la miezul nopții (dat fiind că de obicei grecii ies târziu în oraș) și se închid la răsărit. În cazul cluburilor, de obicei există o taxa de intrare care include și o primă băutură și e bine să fiți pregătiți să ascultați și multă muzică grecească pe lângă cea internațională.

Dacă vreți să vizitați capitala Atena seara sau noaptea, cea ma bună zonă pe care o puteți alege e centrul, care este la propriu inima Atenei, cele mai appreciate zone de descoperit fiind Sydagma, Monastiraki, Psurri și Gazi. Dacă vreți o altfel de experiență în Atena, puteți alege Plaka pentru o plimbare plăcută și pentru mâncare tradițională, alternative foarte interesante pentru o cină reusită fiind și Petralona și Metaksourgio.

Dacă decideți să călătoriți cu taxi-ul în această vacanță, tineți cont de faptul că tarifele sunt duble pe timp de noapte (12pm-6am), ca să nu vă ia prin surpindere. Este important doar să vă asigurați că este pornit aparatul de taxare. De asemenea, câteodată – pe insule sau în zone mai izolate – tarifele sunt fixe, astfel încât plătiți oricând aceeași sumă pentru o călătorie dintr-un anumit punct în altul. Cel mai bine este să întrebați înainte de a începe cursa.

Vă planificați vacanța și vreți să alegeți insula grecească perfectă pentru ceea ce vă doriți? Am pregătit niște ponturi

Dacă tocmai planificați vacanța și vreți să alegeți o insulă grecească, dar nu știti cum să le departajați, poate vă va ajuta această listă de idei să restrângeți lista, în functie de ce anume vă doriți:

Plaje – deși toată Grecia este renumită pentru plajele sale frumoase, dacă vă doriți o altfel de experiență alegeți între Creta, Lipsi, Kefallonia, Skiathos, Koufonisia sau Mykonos.

amazing-places-meteora-greece-1Scufundări și snorkelling – dacă vreți să explorați viața subacvatică, inclusiv să vedeți delfini, și să aveți parte de instructori experimentați, mergeți în Karpathos, Milos, Paros sau Kastellorizio.

Istorie –  orașe vechi între ziduri, fortărețe, altare, mânăstiri și multe alte exemple ale arhitecturii grecești antice găsiți în Rhodos, Delos, Corfu și Patmos.

Plimbări în natură – dacă vreți o vacanță plină de plimbări și excursii relaxante prin natură alegeți între Creta, Naxos, Alonnisos și Skopelos – o să găsiți trasee care vă duc prin canioane, păduri, peste munți și cărări istorice între sate rustice.

Mâncare și băutură –  acesta este, evident, un aspect extrem de subiectiv, însă anumite insule sunt renumite pentru mâncare și băutură. Cele recomandate sunt Lesbos (pentru uleiul de măsline și ouzo); Samos (vin, în special un sortiment dulce de Muscat pentru desert); Folegandros (paste cu iepure sau pui în sos roșu, spaghetti cu homar și peștele uscat la soare); Creta și Raki (ulei de măsline, brânza dulce folosită în patiserie); Corfu (bucătărie cu influențe italienești).

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: