Life&StyleParenting

Tinerii, social media și anxietatea

Iluzia relaționării sau a prieteniei, care ne este conferită de comunicarea în rețelele sociale online, dezvoltă în rândul tinerilor din ce în ce mai multe stări de anxietate și depresie. Astfel, tot mai mulți copii și adolescenți cred cu tărie că au nevoie de aprobare și de apreciere din partea comunității virtuale atunci când iau o decizie, iar feedback-ul negativ venit din partea acesteia poate genera tulburări de comportament, cred specialiștii de la Asociația Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.

Cele două suferințe psihice asociate sunt, potrivit psihologilor, stări care se dezvoltă în urma unor credințe conform cărora viața se poate înrăutăți, poate deveni tot mai grea sau, mai grav, că nimic nu mai are niciun rost, iar izolarea în fața unui calculator, pentru o perioadă mai îndelungată de timp, poate agrava starea lor psihică.

“Social Media a creat ideea falsă că prietenii și relațiile se regăsesc virtual și în acest fel au denaturat sensul și forma conceptelor de prietenie și de relație. Este ceva natural ca tinerii să aibă nevoie să le fie validate comportamentele și imaginea, în general, pentru a căpăta o mai mare încredere în ei, însă majoritatea au nevoie de aprobare pentru absolut orice decizie, iar poate din acest punct de vedere, Social Media le îngreunează procesul de maturizare”, spune psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.

Totodată, specialistul este de părere că, atunci când nu sunt validați de către comunitatea online, tinerii au tendința să pună mai multe poze și filmulețe și să facă gesturi din ce în ce mai extreme pentru a obtine un feedback pozitiv, iar când acesta nu apare, o parte dintre tineri dezvoltă tulburări psihologice, ca anxietatea și depresia.

Sfaturile psihologului Dan Ivănescu se adresează mai mult părinților și profesorilor, deoarece aceștia joacă rolul de obsevatori direcți asupra vieții tinerilor și au o influență mult mai mare în viața lor. Dacă stările de anxietate sunt din ce în ce mai frecvente sau deja tânărul a dezvoltat o stare incipientă de depresie, specialistul le sugerează tutorilor să fie înțelegători cu ei, să nu-i certe sau să le reproșeze și să organizeze programe comune cu aceștia, în care să petreacă timpul liber departe de ecranele calculatoarelor, tabletelor sau telefonelor. În ultimă instanță, se recomandă consultarea unui specialist.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button