Studentii, universitatile si angajatorii, pe aceeasi canapea: Minds Hub, primul hub educational din Romania, si-a deschis portile la Timisoara FOTO Studentii, universitatile si angajatorii, pe aceeasi canapea: Minds Hub, primul hub educational din Romania, si-a deschis portile la Timisoara FOTO
Vorbeau cu atat de multa pasiune, iar eu nu-mi puteam lua ochii de la mainile lor. Toti aveau palmele aspre, batatorite, muncite. Erau palmele... Studentii, universitatile si angajatorii, pe aceeasi canapea: Minds Hub, primul hub educational din Romania, si-a deschis portile la Timisoara FOTO

Vorbeau cu atat de multa pasiune, iar eu nu-mi puteam lua ochii de la mainile lor. Toti aveau palmele aspre, batatorite, muncite. Erau palmele unor oameni care si-au dedicat fiecare secunda din fiecare zi in ultimele 8 luni pentru a construi un loc asa cum si l-au imaginat, acum doi ani, momentul in care au inceput sa bata pe la usile rectorilor, managerilor si guvernantilor.

Aproape 30 de studenti din Timisoara – de la Arte, Finante-Banci, Marketing si Comunicare, Constructii, Arhitectura, Drept, Electrotehnica si Electroenergetica – au reusit sa treaca peste rivalitatile dintre universitati (o chestiune destul de importanta care are radacini adanci intr-o veche batalie care se da pentru absolventii de liceu din oras) pentru a construi un proiect care are toate sansele sa schimbe paradigma relatiei dintre studenti, universitati si angajatori in tara noastra: Minds Hub, primul hub educational din Romania.

Un proiect creat de studenti, pentru ei, un nou concept educational, inovativ, bazat pe colaborarea dintre companii si mediul academic, care permite dezvoltarea de oportunitati si proiecte intre studenti, angajatori, profesori si ONG-uri.

“A fost o munca de echipa, ne-am completat unii pe altii, impreuna am format un cerc”, spun Adrian si Danut, doi dintre membri echipei fondatoare a Minds Hub.

Ideea crearii acestui hub i-a venit lui Remus Radvan (24 de ani), actual masterand la Sisteme Informationale pentru Afaceri din cadrul FEAA, UVT. Aflat la studii in Danemarca, observase indeaproape acest model, precum si puterea pe care o are comunitatea in generarea de idei cu adevarat inovative. Odata intors in Romania, si-a dorit ca viziunea sa sa fie pusa in practica.

Minds Hub

In intampinare i-au venit fostii colegi de universitate, dar si cei de la institutiile rivale, animati de ideea existentei unui spatiu de co-working dedicat tuturor studentilor, dar si a unei platforme active de educatie colaborativa pe axa angajator – viitor angajat – formator.

“Prin acest parteneriat intre mediul educational – organizatii studentesti si facultati – si mediul de business, ne propunem sa crestem gradul de integrare a studentilor in activitatea profesionala, companiile urmand sa beneficieze de acces la resurse umane cu abilitati practice dezvoltate care sa se aseze peste background-ul teoretic acumulat in universitati. Personal, imi doresc ca Minds Hub sa devina un epicentru al vietii de dupa scoala pentru studentii care doresc sa se pregateasca pentru viata profesionala. Sunt sigur ca peste un an de zile, proiectele realizate aici vor putea vorbi de la sine pentru ceea ce ne-am dorit sa realizam”, spune Remus, initiatorul si coordonatorul proiectului.

Minds Hub. Book Lounge 3

Dupa ce si-a convins colegii si fostii profesori, a fost randul companiilor si antreprenorilor. 30 de firme (printre acestea se numara Atos, BCR, Continental, Elster, HELLA, OMV Petrom, Valeo, Accenture, Arabesque, Eltrex, Foldo, Frontier Silicon, Toshiba, EBIG, Imobiliare.ro) s-au alaturat crearii Minds Hub, sumele investite fiind aproximativ egale: 5.000 de euro. Pana in acest moment, investitia in amenajarea Minds Hub s-a ridicat la 85.000 de euro. In acelasi timp, echipa va incepe amenajarea unei noi sali de intalniri.

Spatiul creativ, situat in cadrul Facultatii de Economie si de Administrare a Afacerilor din Timisoara, are o suprafata de 200 mp si cuprinde un lounge cu biblioteca franta pe tavan, o sala de lucru cu cuburi de sticla si scaune mountain rousse, o sala de sedinte cu o masa suspendata si perete de beton 3D si un laborator IT.

O masa de 1.200 kg sudata in doua saptamani, 44 de placi de beton 3D, instalatia electrica din LED-uri, gaurile date in pereti din beton armat, cele 8.000 de taste pe care unul dintre colegii lui Remus le-a curatat temeinic sunt doar cateva dintre provocarile pe care au trebuit sa le depaseasca studentii care au lucrat la amenajarea spatiului Minds Hub.

“Siguranta a fost cel mai important lucru pentru noi, iar hub-ul a fost debutul nostru, in mod practic, in meserie. Am studiat mii de pagini si am renuntat la orice moment liber pentru ca, daca greseam, puneam in pericol viata colegilor”, precizeaza Adrian si Danut, masteranzi la Politehnica, cei care s-au ocupat de proiectarea si implementarea instalatiei electrice.

Acum, echipa Minds Hub vizeaza ca acest spatiu sa devina catalistul a cel putin 15-20 proiecte noi in fiecare an, dar si gazda a peste 300 de evenimente, cu implicarea si participarea a peste 4.000 de persoane.

Totodata, prin parteneriatul cu o serie de companii prezente pe piata din Timisoara, fondatorii hub-ului isi propun sa reduca durata medie de insertie pe piata muncii a studentilor cu pana la 30%, iar companiile partenere pot avea reduceri de costuri financiare asociate programelor de induction de minim 15-20% anual.

Minds Hub. Meeting RoomConcret, Minds Hub introduce si dezvolta trei axe: consiliul educatiei colaborative, spatiul creativ (hub-ul propriu-zis) si platforma WeLearn. Consiliul educatiei colaborative este format din presedintii a 7 organizatii studentesti, profesori ambasadori din 8 facultati si reprezentanti ai companiilor locale.

Platforma WeLearn ofera cursuri online create si sustinute de profesionisti din mediul de business, pe care studentii le pot accesa, sunt testati si pot beneficia de oportunitati de practica in companii si chiar pot obtine joburi reale.

“O universitate inseamna mai mult decat activitatea in sala de curs. Ca Rector al Universitatii, nu pot sa fiu decat mandru ca tinerii pe care ii reprezint au initiativa si reusesc sa creeze lucruri importante atat pentru ei, cat si pentru colegii lor. Astfel, am siguranta ca Minds Hub va oferi o sansa in plus studentilor nostri de a-si pune in practica ideile si de a se conecta mai rapid la piata muncii si la cerintele angajatorilor”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

“Trebuie sa le inoculam studentilor nostri ideea de a deveni antreprenori, iar acest hub are puterea de a complete cee ace universitatile nu au puterea sa faca”, a precizat Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnice Timisoara.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: