SOS Conacul Neamțu din Olari SOS Conacul Neamțu din Olari
SoNoRo Conac organizează joi, 21 septembrie, un concert la Conacul Neamțu din satul Olari, județul Olt.  Concertul face parte din inițiativa SOS Conac prin... SOS Conacul Neamțu din Olari

SoNoRo Conac organizează joi, 21 septembrie, un concert la Conacul Neamțu din satul Olari, județul Olt.  Concertul face parte din inițiativa SOS Conac prin care organizatorii doresc să atragă atenția asupra pericolului de degradare și de dispariție în care se află case importante din patrimoniul arhitectural românesc.

SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și Institutul Național al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Aceasta este și situația conacului Neamțu situat în satul Olari, județul Olt, o zona săracă a țării, preponderent agricolă. Fundația Pro Patrimonio care administrează lucrările de reabilitare ale clădirii încearcă recuperarea valorilor acestuia şi dezvoltarea unor programe culturale pe termen scurt, mediu şi lung.

Ţinând cont de faptul că în partea de sud a ţării resursele culturale în general, şi cele arhitecturale în special, sunt insuficient exploatate şi dezvoltate, Pro Patrimonio doreşte să dezvolte în locaţia oferită de întregul ansamblu al Conacului Neamţu un centrul de educaţie, permacultură şi meşteşuguri tradiţionale.

Rezolvările cazurilor sau intervențiilor sunt întotdeauna atipice și nu pot spune că s-a născut o procedură care să rezolve problema patriomoniului nici măcar în proiectele noastre de intervenție. Suntem depășiți de realitate și tot timpul e nevoie de ajutor și sprijin pentru că degradările sunt mai rapide decât puterea noastră de intervenție. Iar mentalitățile sau modul ăsta de a înțelege intervenția sau patriomniul chiar, ca o activitate vie, nemuzeificată, reală, pe care o utilizezi în mod natural e câteodată înțeleasă greu – Şerban Sturdza – arhitect, Vicepreşedinte Fundaţia Pro Patrimonio.

Acțiunea de strângere de fonduri pe care dorește să o promoveze concertul SoNoRo Conac are ca destinație repararea acoperișului. Datorită neglijenţei şi vandalizărilor progresive acoperişul cu olane este deteriorat, parţial înlocuit cu tablă, iar şarpanta este stricată în multe locuri.

Intervenţia de urgenţă trebuie facută prin conservarea şi refacerea acoperişului cu olane smălţuite. Jgheaburile şi scurgerile completează acest prim pas care presupune o reabilitare graduală, pas cu pas, într-o manieră neagresivă.

Conturile în care pot fi făcute donațiile pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a conacului Neamțu sunt: Fundația Pro Patrimonio, CUI 13212145, adresa str. Pictor Verona 13, sector 1 București, ING Bank N.V. Amsterdam, sucursala Piața Romană București
– cont lei ING Bank RO50INGB0000999906569530
– cont euro ING Bank RO61INGB0000999906569720
cod swift INGBROBU

Accesul la concertul SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: