Business

Saxo Bank: în ce investim în T2 2014?

bani onlineSaxo Bank, o bancă specializată în tranzacționare și investiții online, a publicat al doilea raport trimestrial pe 2014, concentrându-se pe evoluțiile economice și geopolitice din Europa.

Viitorul european: Statele Unite ale Europei?

După o mulțime de starturi ratate, economia europeană pare să se confrunte cu noi provocări în trimestrul al doilea, arată Saxo Bank în raportul pe T2 2014. La sfârșitul trimestrului, Banca Centrală Europeană va deveni tot mai îngrijorată de deflație și lipsa creșterii, semnalând noi stimulări monetare și un nou set de măsuri neconvenționale.

Europa se confruntă, de asemenea, cu cea mai mare provocare electorală din 1970 încoace, fiind evident că prăpastia dintre politicieni și alegători este mai mare ca niciodată. La alegerile UE din mai, ne putem trezi cu partidele eurosceptice formând cel mai mare bloc politic în noul Parlament European. Dacă există ecou la Bruxelles pentru vocile alegătorilor, s-ar putea să asistăm la un punct de cotitură al experimentului european, chiar dacă acum status quo-ul politic pare să nu fie tulburat.

Opinie Lars Seier Christensen, co-CEO și co-fondator, Saxo Bank: Și-a atins EURO limitele?

În vreme ce situația economică pare să înceapă să se îmbunătățească pentru Spania, Portugalia și Grecia, e de fapt doar o modalitate de a transfera problemele interne ale statelor din Club Med către țări ca Franța și Germania, țări care vor flirta în mod sigur cu recesiunea până la sfârșitul anului. Franța și Germania sunt predispuse unei suferințe provocate și de exporturile reduse, mai ales în sectorul produselor de lux, acum că Asia pare să decelereze creșterea.

Proiecția globală: o “stare de flux”

Cei “cinci fragili” (Africa de Sud, Brazilia, India, Indonezia și Turcia) au devenit, peste iarnă, cei “opt fragili”, prin includerea Argentinei, Rusiei și a republicii Chile, sunt acum în proces de reechilibrare, în timp ce programul de reducere a achizițiilor al Băncii Federale a SUA a slăbit valutele și a cerut o politică mai restrictivă care va afecta creșterea și va îndrepta dezechilibrele care au apărut în ultimii ani.

“Starea de flux” e o dezvoltare pozitivă, per ansamblu, dar prea multe state și economii încearcă să facă același lucru în același timp – devalorizare de monedă și stimularea exporturilor – astfel încât creșterea va fi afectată ciclic și structural din cauza exceselor de creditare precedente. După cum subliniază și Jakobsen, “ne-am concentrat atât de mult pe salvarea lumii, a băncilor și sistemului politic, încât am încetat să investim în oameni, educație, infrastructură, inovație și tehnologie. Nu vor fi alegerile parlamentare din UE cele care vor face sau desface uniunea, dar acum politicienii trebuie să răspundă cumva la descreșterea economică și evidentele dezechilibre de pe glob”, comentează Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank.

Recomandări cheie pentru investițiile pe 2014:

Venituri fixe: titlurile guvernamentale vor fi singurele asseturi care vor crește în Q1 2014 versus Q1 2015 (rebalansare și lipsa productivității).

Foreign exchange: EURUSD se va opri la 1.4000/1.4050 și apoi va coborî la 1.2500 (BCE ar trebui să devină activă pe deflație peste vară). USDJPY ar putea ajunge la 95.00 pe fondul creșterii TVA și primele semne de eșec ale Abeconomiei. Cei “opt fragili” vor scădea 5 procente.

Commodities: o vor duce bine în Q2 pentru că vor scădea dobânzile, dar e o scădere prevăzută pentru primul semestru din 2015. Vom scoate profit în Q3 2014.

Equity: vom atinge 1,900/1,950, apoi o corecție de 30 de procente. Acțiunile sunt singurele asseturi care încă nu au fost afectate de ciclul economic.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button