“Când am văzut Bitcoin tranzacționându-se la 1.000 de dolari acțiunea, mi-a venit să mă ciupesc! Ar fi trebuit să văd întâmplându-se asta: ofertă limitată,...
bitcoins“Când am văzut Bitcoin tranzacționându-se la 1.000 de dolari acțiunea, mi-a venit să mă ciupesc! Ar fi trebuit să văd întâmplându-se asta: ofertă limitată, multâ vâlvă și cerere – părea evident, așa cum par multe lucruri. Și nu am nicio scuză să spun că nu știam de Bitcoin, încă de pe vremea când se tranzacționa cu 10 dolari acțiunea. Înclinațiile mele libertariene, binecunoscute, i-au determinat pe câțiva prieteni asemeni mie să mă îndemne să mă implic în acest nou experiment, lipsit de reguli și ordonanțe statale. Să-mi fie rușine că nu i-am ascultat. Sper că au făcut o grămadă de bani”, spune Lars Seier Christensen, co-CEO și co-fondator, Saxo Bank A/S.

Bitcoin a fost recent în lumina reflectoarelor – și nu mereu din motive pozitive, cum ar fi arestarea recentă a unui trader Bitcoin din New York, acuzat de spălare de bani.  Cred că Bitcoin a greșit ținându-și proprietarii sub anonimat, deși anumiți utilizatori – unii dintre ei indezirabili – au plăcut această companie tocmai din acest motiv. Acest lucru permite autorităților o scuză excelentă de a o interzice oricând și oriunde doresc. Și ar fi o măsură nedreaptă, sub auspicii false, pentru simplul motiv că autoritățile nu doresc competiție. Și mi-e teamă că Rusia și China sunt doar primele care reacționează.

Din cauza structurii pe care o are, interzicerea Bitcoin nu o va face să dispară. Dar o va face imposibil de abordat de către cei care vor să respecte legea – persoane particulare sau afaceri – ceea ce o va transforma într-un instrument inutil. Prin urmare, falsul sentiment de siguranță al, să presupunem, indestructibilei rețele Bitcoin, nu ar mai conta prea mult în fața unei încercări concertate de a restrânge mișcarea pe piață a Bitcoin. Ar fi, în opinia mea, un lucru înțelept din partea lor să accepte și aplice anumite reguli, chiar dacă asta ar alunga mulți fani, fie și numai pentru a preveni o reacție mai dură din partea guvernelor care nu sunt bucuroși să își vadă amenințat monopolul de imprimare a banilor.

Desigur, pentru cumpărătorii mai înțelepți decât mine, creșterea prețului a fost extraordinară, dar poartă cu ea și niște riscuri negative. Prețul ridicat și volatilitatea crescută – a scăzut de la 1,242 USD în noiembrie la 500 USD în câteva ore – vor face ca acceptanța în cercurile serioase de business să fie scăzută.

“Cred, așadar, că Bitcoin se confruntă cu riscuri serioase pe termen lung, deși cred că asemenea valute digitale și-ar putea găsi un loc în economie, prin structuri mult mai bine gândite și ancorate de asseturi reale. Nu e nicio îndoială că multe bănci centrale au cam scrântit-o cu propriile monede când le-au desprins de realitate, și e foarte probabil ca sectorul privat să facă o treabă mai bună în domeniul valutar decât o face statul, așa cum se întâmplă și în alte domenii. Vedem asta peste tot; de ce nu și aici?”,  mai spune oficialul Saxo Bank.

Bitcoin este o parte mică a sistemului economic și nu va fi o amenințare la adresa sistemului tradițional multă vreme de-acum încolo. Dar dacă o va face, într-o bună zi, și se va supune regulilor, va avea succes.

Bitcoin este folosită tot mai mult de muncitorii imigranți care transferă astfel banii către locurile din care au plecat, prin urmare sistemul începe să fie folosit în scopuri autentice, nu doar ideologice, ceea ce e interesant de urmărit. Volatilitatea extremă și opacitatea strcuturii proprietarilor reprezintă riscuri pentru toți utilizatorii Bitcoin. Și cred că vor exista noi modele mai bune în viitor. Se întâmplă foarte rar ca primul venit să ia totul și, analizând argumentele expuse mai devreme, cred că este suficient loc pentru îmbunătățiri.

Există cel puțin 80 de inițiative similare cunoscute și, bineînțeles, majoritatea vor eșua.

“Saxo Bank nu oferă tranzacții în Bitcoin din motivele expuse mai sus. Dar revizuim ceea ce se întâmplă în spațiul digital cu regularitate, deci s-ar putea să schimbăm aceasă decizie la un moment dat”, concluzionează de Lars Seier Christensen.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: