Sarcina în pandemie: Dr. Iosif Niculescu, medic obstetrician, explică ce trebuie să facă femeile însărcinate în această perioadă Sarcina în pandemie: Dr. Iosif Niculescu, medic obstetrician, explică ce trebuie să facă femeile însărcinate în această perioadă
O discutie cu medicul Iosif Niculescu ne-a arătat căeEste fundamental ca femeile însărcinate să meargă la consultații și să își urmeze calendarul de vizite... Sarcina în pandemie: Dr. Iosif Niculescu, medic obstetrician, explică ce trebuie să facă femeile însărcinate în această perioadă

O discutie cu medicul Iosif Niculescu ne-a arătat căeEste fundamental ca femeile însărcinate să meargă la consultații și să își urmeze calendarul de vizite și investigații recomandate de medicul curant, cu respetarea măsurilor de precauție.

Femeile însărcinate au fost încă de la începutul pandemiei în grupa pacienților cu risc și au avut acces la testare.

Cel mai important lucru, pentru aceste paciente, dar și pentru familiile lor, este să își ia toate măsurile de precauție recomandare în acestă perioadă, adică izolarea fizică, păstrarea distanței sociale, purtarea măștii, dezinfectarea frecventă a mâinilor, măsurarea temperaturii, evitarea contactului cu persoane simptomatice sau necunoscute.

“Pentru trimestrele I și II de sarcină, nu avem încă dovezi clare că sarcina ar putea să fie major influențată de contactarea Coronavirusului. În trimestrul al treilea însă, Coronavirsul poate afecta sarcina.

Acele paciente care suferă și de boli cardiovasculare, obezitate, hipertensiune, boli pulmonare și autoimune, adică boli cu risc pentru infecția Covid-19, dar și cele care din păcate nu renunță la fumat pe perioada sarcinii, sunt considerate cu risc crescut”, explică Dr. Niculescu.

Rezultate ale cercetărilor apărute cu o lună în urmă oferă dovezi despre posibilitatea transmiterii prenatale a virusului de la mamă la copil. Studiul a arătat că cea mai mare încărcătură virală a fost găsită în placentă și de acolo a ajuns la copil, prin intermediul cordonului ombilical.

Studiul arată că din câteva mii de cazuri de copii născuți de mame cu Covid-19, cel mult 2% au fost testați pozitivi la naștere și mult mai puțini au dezvoltat simptome severe. Aceste probleme există, și din păcate, deocamdată nu avem dovezi despre modul în care virusul afectează pe termen lung copiii testați pozitiv la naștere. De aceea, se recomandă precauție în rândul femeilor însărcinate.

“Sarcina este o situație specială și femeile gravide trebuie să nu ezite să contacteze medicul curant în toată acestă perioadă. În nici un caz automedicația nu este permisă în cazul femeilor însărcinate. De asemenea, este important ca ecografiile majore și screeningurile morfologice și biometrice să se realizeze conform planului stabilit cu medicul curant.

Trebuie subliniat că toate consultațiile prenatale trebuie să se desfășoare cu respectarea normelor igienico-sanitare, deja în uz – număr minim de paciente în sala de așteptare,  spațierea dintre consultații.

Nu sunt admiși însoțitorii în sala de așteptare (parteneri, rude), până la modificarea recomandărilor oficiale.

Pacientele trebuie să poarte obligatoriu mască, să se dezinfecteze pe mâini, la sosire și la plecare. Toate pacientele completază formulare de Covid, și le este măsurată temperatura. Dupa fiecare consultație în parte, cabinetul este igienizat foarte atent și se aerisește.

Femeile însărcinate trebuie să evite camerele de gardă sau sălile de așteptare aglomerate. Urgențele majore, dar și pacientele confirmate pozitiv sunt direcționate către spitalele care asigură un astfel de suport (Bucur și Polizu, pentru București)” spune Dr. Niculeescu.

Indicația de naștere prin cezariană apare doar în cazul pacientelor care din cauza simptomelor respiratorii nu poate face față unui travaliu. Pentru nașterile spontane, în cazul pacientelor netestate, se vor lua aceleași măsuri ca în cazul tuturor pacienților suspecți de Covid. Femeile care nasc în acestă perioadă mai trebuie să știe că partenerului nu îi este permis să le însoțească la naștere.

Mamele confirmate cu infecție sunt separate de copil pentru 15 zile, aceasta fiind o măsură a autorităților din România, dar nefiind recomandarea OMS sau altor autorități medicale.

„Prin urmare este foarte important ca femeile însărcinate să fie precaute în acestă perioadă, spune medicul ginecolog.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: