ROMEPS avertizează: programul Casa Verde promovează materiale cu risc ridicat pentru sănătate ROMEPS avertizează: programul Casa Verde promovează materiale cu risc ridicat pentru sănătate
Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) atrage atenția că pe lista materialelor ecologice aferentă programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se... ROMEPS avertizează: programul Casa Verde promovează materiale cu risc ridicat pentru sănătate

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) atrage atenția că pe lista materialelor ecologice aferentă programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolație care pot afecta sănătatea. În acest sens, ROMEPS a înaintat oficialităților o adresă prin care solicită revizuirea urgentă a programului și promovarea de soluții cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice.

”Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci când sunt puse în termosistem, devin  extrem de periculoase pentru sănătate. Două exemple concludente sunt vata minerală bazaltică și lâna. Pentru prima dintre acestea știm că există studii, iar specialiștii au avertizat în nenumărate rânduri, că produce daune omului și mediului. Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicată și despre praful de fibre din componența vatei, ce poate pătrunde în plămâni și rămâne reținut în interiorul lor, provocând grave afecțiuni respiratorii. Totodată, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor conține formaldehidă, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producătorii recomandă un echipament special pentru cei care pun în operă o lucrare cu vată minerală, astfel încât să se evite inhalarea fibrelor”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Potrivit unui studiu realizat de Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) în anul 2015, produsele din vată minerală au înregistrat valori medii ale Indexului Convențional de Toxicitate (CIT), cu mult peste cel al produselor din polistiren expandat, extrudat sau spumă. În cadrul testării vatei a fost detectată o cantitate considerabilă de izocianați, care pătrund în organism prin căile respiratorii și pot produce afecțiuni ca pneumonie chimică cu hemoragie și edem pulmonar, iritație oculară, nazală și alte boli respiratorii prin hipersensibilizare.

Asociația ROMEPS atrage atenția că și în cazul termoizolației cu lână vorbim despre un liant care nu poate fi reutilizat și care poate conține pesticide. În plus, atât la vata minerală bazaltică, dar și la alte materiale ca lâna și celuloza, calitățile izolatoare sunt cu mult diminuate în cazul infiltrării apei în aceste materiale.

„Diferența dintre polistirenul expandat și celelalte materiale termoizolante este dată atât de performanță pe termen lung, cât și de comportamentul acestui material în relația cu mediul. Produsul conține 98% aer, adică o resursă unică de eficiență energetică, este foarte ușor, mii și mii de tone sunt reciclate în fiecare an și se transformă în pardoseli din lemn tare, mobilier de grădină, umerașe sau aparate de fotografiat de unică folosință. Cantitatea de monoxid de carbon emisă este chiar mai mică decât cea a lemnului sau a cartonului, deci avem un produs mai prietenos cu natura decât alte materiale”, a completat președintele ROMEPS, Florin Hahui.

ROMEPS amintește că, potrivit directivei europene 89/106CEE, pe fiecare material de construcție trebuie să existe marcajul CE care atestă că produsul a fost evaluat și că respectă normele europene în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului.

În acest context, reprezentanții asociației solicită Ministerului Mediului analizarea cu rigoare și în beneficiul consumatorilor a materialelor propuse în Programul Casa Verde.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: