România mea: de ce să mergi la Săptămâna Haferland? România mea: de ce să mergi la Săptămâna Haferland?
Țara Ovăzului, un ținut natural de poveste, încărcat de istorie și tradiții locale, se prezintă turiștilor, pentru al treilea an consecutiv, printr-un șir de... România mea: de ce să mergi la Săptămâna Haferland?

Țara Ovăzului, un ținut natural de poveste, încărcat de istorie și tradiții locale, se prezintă turiștilor, pentru al treilea an consecutiv, printr-un șir de evenimente culturale ce vor avea loc în localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț , Meșendorf și Roadeș (regiune cunoscută sub denumirea de Țara Ovăzului/ Haferland) în perioada 6-10 august 2015.

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural din România dedicat promovării tradițiilor săseşti, se va derula pe parcursul a cinci zile, perioadă în care sunt asteptați câteva mii de saşi întorşi acasă şi turişti dornici să descopere un ţinut cu totul special.

Festivalul include atât manifestări cultural – artistice, cât și activități de timp liber, precum un concurs de biciclete. Totodată, din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de orgă, atelierele de olărit, balul tradițional săsesc, momentele culinare și o expoziție dedicată Anului Școlii, moto-ul sub care vor fi organizate evenimentele din acest an.

Chiar dacă majoritatea populaţiei săseşti a emigrat după 1990, satele sunt încă vii, iar astăzi îşi aşteaptă vizitatorii, pe care-i pot găzdui chiar în casele lor tradiţionale.

Satele din Transilvania l-au cucerit iremediabil pe Prințul Charles al Marii Britanii, un avid călător și susținător al tradițiilor din zonă. De altfel, prințul deține o serie de proprietăți în zonă, cea mai cunoscută dintre ele fiind casa din Viscri. haferland

“Anul trecut am avut circa 17.000 de vizitatori în Viscri”, a declarat pentru The Trends, Caroline Fernolend, cea care a salvat satul Viscri. Caroline conduce fundația Mihai Eminescu Trust, unul dintre promotorii acestei zone din Transilvania. “Vrem să le oferim turiștilor posibilitatea de a gusta puțin din viața autentică și din tradițiile locale”, a mai spus Fernolend.

Totodată, centrul de informare din zonă a fost vizitat anul trecut de 6.700 de turiști dornici să afle informații despre satele din Transilvania și despre bisericile medievale transilvănene. Iar la începutul lunii mai, 400 de bicicliști au făcut un tur prin satele tradiționale din Transilvania. Potrivit informațiilor furnizate de Cristian Gherghiceanu, directorul Fundației Adept, în prezent sunt circa 103 kilometri de drumuri pentru biciclete, satele din zonă fiind legate de Sighișoara.

În plus, în cadrul Săptămânii Haferland, pot fi vizitate 40 de biserici fortificate din zonă. Sudul Transilvaniei are cetăţi şi biserici de mare valoare, incluse în patrimoiul UNESCO. De menţionat sunt cele din  Prejmer, Hărman, Viscri ale judeţului Braşov, Dârjiu – Harghita, Saschiz – Mureş, Câlnic – Alba, iar din Sibiu sunt Valea Viilor şi regina lor, biserica-cetate din Biertan.

“Sunt peste 150 de biserici fortificate în Transilvania care au potențialul de a deveni la fel de cunoscute ca și castelele de pe Valea Loarei”, au mai spus organizatorii evenimentului.

În acest an, va fi lansat și un “pașaport” al bisericilor fortificate, Transilvania Card, prin intermediul căruia turiștii pot vizita o serie de monumente. Prețul acestuia este de 50 de lei pentru un sezon întreg (5.04 – 31-10. 2015), oaspeții putând vizita oricând, gratuit, bisericile fortificate. Proiectul este inițiat de Biserica Evanghelică din România.

2015, Anul Școlii

Pentru a sărbători Anul Școlii, ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală educația, iar sloganul evenimentului este “Istoria ne învață!” Saptamana-Haferland-780x415

Festivalul își propune să îi invețe pe turiști lucruri noi și interesante legate de tradițiile din zona săsească, prin activități precum depănarea de povești săsești în șura casei parohiale din Viscri, dar și să contribuie la sprijinirea învățământului în limba germană din România.

La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor care pot preda discipline în această limbă este insuficient.

Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli pentru clasele cu predare în limba germană, Fundatia Michael Schmidt, unul dintre organizatorii evenimentului, a acordat burse de studiu, începând din 2013, unui număr de 17 studenţi, prin care a fost suportată taxa universitară a acestora.

Astfel, fondurile strânse, în timpul festivalului, prin sponsorizări și donații, vor fi redirecționate către noi burse de studiu și către alte proiecte dedicate învățământului în limba germană.

Un alt demers al Fundației este furnizarea de materiale didactice în limba germană către toate clasele pregătitoare, cu predare în limba germană, din județul Sibiu, urmând ca din toamnă acest proiect să fie extins și în zona de nord a țării, în județele Maramureș și Satu-Mare.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundatia Mihai Eminescu Trust, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Proiecte implementate

Regiunea săseacă din Transilvania a fost cunoscută, în mod tradițional, sub denumirea de „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

haferland3Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului și nu numai.

Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, ajutorarea victimelor inundațiilor în anul 2010 în judetul Botoșani, precum și susținerea unor proiecte inițiate de alte organizații, cum sunt: Fundația Peter Maffay – inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roadeș, UNICEF – prevenirea abandonului școlar, Asociația „Rumänien Soforthilfe“  prin finanțarea a două locuri pentru copii în „casa Prietenia”, Premiul Cultural Săsesc și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic”sau „Musica Coronensis.

Programul festivalului:

  • 06 august – Fișer.  Despre viața în Haferland. Generațiile de altă dată dezvăluie poveștile lor captivante.
  • 07 august – Saschiz. Olăritul prinde din nou viață! Inaugurarea atelierului de ceramică.
  • 07 august – Viscri. Descoperiți un sat autentic. Concert de orgă în Biserica Evanghelică. Povești săsești în șura casei parohiale din Viscri.
  • 08 august – Criț. Sașii te invită la sărbătoarea lor! Concurs de biciclete, concert de orgă în cadrul bisericii fortificate, fanfară, recitaluri de instrumente și dansuri tradiționale, expoziția dedicată Anului Școlii, manifestări culinare, balul tradițional săsesc cu muzică live.
  • 09 august – Roadeș. Sommerfest. Sărbătoarea verii cu muzica și prăjituri tradiționale, prezentare in premiera DVD Peter Maffay, Porti deschise la Casa de Cultură, casele de oaspeți și fermele Fundației Tabaluga.
  • 10 august – Meșendorf. Un sat neatins. Vă invităm să participați la o vizită cu ghid organizată la ferma de bovine, la groapa diavolului și la biserica fortificată inaugurată în 2014.

haferland1

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: