Peste 4,5 milioane de turişti români şi străini au sosit în primele şapte luni ale acestui an în structurile de cazare din întreaga ţară,...
Corvin Castle, Hunedoara, Romania

Corvin Castle, Hunedoara, Romania

Peste 4,5 milioane de turişti români şi străini au sosit în primele şapte luni ale acestui an în structurile de cazare din întreaga ţară, în creştere cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Totodată, în primele şapte luni ale anului, peste 10 milioane de persoane au înnoptat în structurile de primire turistică din ţara noastră, cu 5,8% peste aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din numărul total de turişti, românii au reprezentat 76,9%, restul de 23,1% fiind străini, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte categoria din urmă, cea mai mare pondere din numărul turiştilor străini au deţinut-o cei din Europa (77,7% din total), iar dintre aceştia, 85,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin în întervalul ianuarie-iulie o pondere de 75,2% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de perioada similară a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 5,2%.

Din numărul total de înnoptări, 80,3% reprezintă înnoptările turiştilor români, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 19,7%. La fel ca şi în cazul sosirilor, europenii au avut cea mai mare pondere (76,2% din total turişti străini), dintre aceştia, 84% fiind din statele Uniunii Europene.

Germania a fost ţara cu cei mai mulţi turişti străini care ne-au vizitat, 128.266 de nemţi alegând să petreacă o mică vacanţă în România. Cei mai mulţi, adică 101.394, au vizitat Capitala şi marile reşedinţe de judeţ, 6.403 au fost în staţiunile montane, 1.463 în staţiunile balneo, iar peste 2.600 de turişti germani au mers în Deşta Dunării.

Printre turiştii străini care au ales România în primele şapte luni ale anului se numără şi cei din Italia (100.338 persoane), Israel (71.379 persoane), Franţa (69.399), SUA (63.474), Ungaria (61.661) sau Regatul Unit (60.969 persoane).

Durata medie a şederii a fost de 2,4 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 24% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (30,1%) şi la vile turistice (17,7%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada ianuarie-iulie de 4,58 milioane, în creştere cu 2,2%. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări europene (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 60,2% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,2%), Bulgaria ( 23,9%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,2%), Polonia (5,9%) şi Austria (4,2%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele şapte luni de 6,8 milioane, în creştere cu 4,7%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 74,5% din numărul total de plecări.

În luna iulie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 3,7 % , respectiv cu 4,1 %. Comparativ cu luna iulie 2013, în luna iulie 2014 la punctele de frontieră s-a înregistrat o scădere la sosirile vizitatorilor străini (-1,9%), iar la plecările în străinătate ale vizitatorilor români s-a înregistrat o creştere cu 1,6 %.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: