Recolamp, 6 mil. lei strânși din Timbrul Verde în 2014 Recolamp, 6 mil. lei strânși din Timbrul Verde în 2014
Recolamp, o asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, și-a publicat raportul anual de activitate pentru anul 2014, punând la... Recolamp, 6 mil. lei strânși din Timbrul Verde în 2014

Recolamp, o asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, și-a publicat raportul anual de activitate pentru anul 2014, punând la dispoziție rezultate, activități și date financiare.

Astfel, potrivit raportului, Recolamp a administrat un buget de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vândut de către producătorii Asociației. Aproximativ jumătate din acest buget a fost alocat cheltuielilor  logistice – achiziții de containere necesare pentru colectarea deșeurilor, costuri transport, sortare pe tipuri și dimensiuni de echipamente de iluminat, reciclare.

„Este  nevoie de transparență în piață, mai ales în lumina noilor țintelor clare de colectare. Începând cu 1 ianuarie 2016 ținta de colectare va fi de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, românii trebuie să fie capabili să asigure colectarea și tratarea a minim 65% din deșeurile de echipamente electrice”, spune Directorul General al Asociaţiei Recolamp, Béla Kovács.

În total, în primii șapte ani de activitate (septembrie 2007-septembrie 2014), Recolamp a colectat și reciclat 1.800 tone de deșeuri de echipamente de iluminat. Dacă toate deseșurile ar fi puse împreună, ar putea fi construite cinci blocuri de câte patru etaje, cu câte patru apartamente pe etaj.

Anul trecut, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață. În numele participanților săi, Asociația a colectat 476 de tone de deșeuri din surse și corpuri de iluminat.

În 2014, Asociația a ridicat în medie în fiecare lună deșeuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Acest lucru a fost posibil  datorită Protocoalelor de Colaborare încheiate de Asociație cu peste 9.900 de spații – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal, etc.

Tot anul trecut, Recolamp a produs, distribuit și a avut în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Începând cu 2008, orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat.

În 2014  participanții Recolamp au introdus pe piața din România circa 6,6 mil. unități de echipamente de iluminat, cifre comparative cu cele înregistrate în 2013.

Pe parcursul anului 2014, Recolamp a continuat să dezvolte campanii customizate de informare si de conștientizare susținute în vederea creșterii notorietății colectării echipamentelor de iluminat, consolidându-și astfel renumele în domeniul reciclării.

Și în 2015 Recolamp va continua acțiunile de informare și investițiile în containere, având, din nou, un obiectiv asumat intern de colectare și reciclare a minim 40% din ceea ce au comercializat producătorii pe care îi reprezintă. În acest moment, Asociația este cel mai eficient și relevant actor de pe piața gestiunii deșeurilor de echipamente de iluminat. Potrivit celor mai recente date, publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în 2013, în România, toți cei autorizați să se ocupe de managementul deșeurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din cantitatea totală, Recolamp a gestionat singur 476 tone, adică aproximativ 80%.

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile General Electric ZRT, Osram România S.R.L. şi Philips România S.R.L. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: