Realizarea Magistralei 6 de metrou va crea un nou pol de birouri. Expoziției și Băneasa ar putea fi principalii câștigători Realizarea Magistralei 6 de metrou va crea un nou pol de birouri. Expoziției și Băneasa ar putea fi principalii câștigători
Anunțul recent al Guvernului privind realizarea Magistralei 6 de metrou, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, aduce în discuție conturarea unui... Realizarea Magistralei 6 de metrou va crea un nou pol de birouri. Expoziției și Băneasa ar putea fi principalii câștigători

Anunțul recent al Guvernului privind realizarea Magistralei 6 de metrou, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, aduce în discuție conturarea unui nou pol de birouri pe piața bucureșteană. În acest stadiu, pariul se pune pe zonele Expoziției sau Băneasa, unde consultanții Colliers International așteaptă noi dezvoltări care vor concura cu zonele de birouri deja consacrate, precum Floreasca – Barbu Văcărescu.

De curând, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou, termenul estimat de începere a lucrărilor fiind doua jumătate a anului 2017, cu o durată de execuție de patru ani. Teoretic, lucrarea  care cuprinde stații la Romexpo și la Complexul Comercial Băneasa, ar urma sa fie gata în anul 2021.

Anunțul marchează un moment important pentru piața de birouri, care în ultimii cinci ani s-a extins cu două zone noi, respectiv Floreasca-Barbu Văcărescu și Grozăvești-Politehnică. În acest context, întrebarea principală, atât în rândul dezvoltatorilor de birouri, cât și al companiilor chiriașe, s-a schimbat din „unde va fi noul pol de birouri al Capitalei?” în „ce zonă va beneficia prima de pe urma noii magistrale de metrou?”.

„Cred că prima zonă care se va dezvolta în urma extinderii rețelei de metrou va fi zona Romexpo – Expozitiei, care poate fi o alternativă foarte bună pentru companiile situate în Floreasca-Barbu Văcărescu”, afirmă Lucian Opriș, Senior Associate în cadrul departamentului de birouri al Colliers International.  „Istoric, zona Piața Presei a fost atractivă pentru chiriași din domeniul financiar, dacă ne uităm la companii precum UniCredit Bank, OTP Bank (anterior Millennium Bank) și RBS (fosta ABN Amro), care fie au, fie au avut sediile principale în această zonă. În contextul actual, văd un real potențial ca această zonă să se consolideze ca un centru financiar al orașului ”, a adăugat Lucian Opriș.

În prezent, stocul de spații de birouri moderne din București este estimat  la 2,13 milioane de mp, dintre care Piața Presei/Expoziției și Băneasa reprezintă doar 7, respectiv 6%. Odată cu dezvoltarea Magistralei 6, care cuprinde stații de metrou în proximitatea Complexului Comercial Băneasa și a Aeroportului, zona Băneasa-DN1 s-ar putea dezvolta, de asemenea, ca un pol de birouri.

“Zona Băneasa-DN1 are avantajul de a fi deja dezvoltată din punct de vedere retail, iar viitoarele proiecte de birouri vor veni atrase de vizibilitate, acces ușor și prezența masivă a funcțiunilor de retail. Există un trend al schemelor mixte, care reunesc birouri, retail și rezidențial. Cred că zona Băneasa, odată ce va fi deservită de rețeaua de metrou, având deja o ofertă consistentă de retail, se poate dezvolta ca un important pol mixt, componenta de rezidențial urmând apoi în dezvoltare, ca al treilea element al ecosistemului”, a explicat George Didoiu (foto), Associate Director al departamentului de birouri din Colliers International.

În prezent, atât în zona Expoziției, cât și în zona Băneasa, sunt disponibile mai multe terenuri pretabile pentru dezvoltarea de proiecte de birouri, suprafața totală disponibilă ajungând până la 10 și 15 hectare pentru zona Expoziției, unde prețurile variază între 400 și 700 euro/mp și până la 20 de hectare în Băneasa, unde prețurile sunt cuprinse între 300 și 500 euro/mp.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: