Un gigant francez de pe segmentul tichetelor aduce la noi primele vouchere de vacanță în format electronic Un gigant francez de pe segmentul tichetelor aduce la noi primele vouchere de vacanță în format electronic
Voucherele de vacanță vor intra în curând în portofelele angajaților romani, după luni intregi de așteptare. După ce Legea voucherelor de vacanță a fost... Un gigant francez de pe segmentul tichetelor aduce la noi primele vouchere de vacanță în format electronic

Voucherele de vacanță vor intra în curând în portofelele angajaților romani, după luni intregi de așteptare. După ce Legea voucherelor de vacanță a fost adoptată la sfârșitul lunii iunie, pe 28 iulie au fost aprobate printr-o Hotărâre de Guvern normele de aplicare a legislației privind acordarea voucherelor de vacanță angajaților din sistemul privat și bugetar, completând și adaptând astfel normele de implementare cuprinse în Hotărârea Guvernului 215/2009.

Astfel, Guvernul a întregit cadrul legislativ care permite atât companiilor private, cât și instituțiilor publice, să le ofere salariaților acest beneficiu așteptat cu nerăbdare și de angajați, dar și de operatorii din industria turismului.

Compania Edenred, cel mai mare emitent de tichete și carduri de beneficii extra-salariale, va emite vouchere de vacanță atât în format clasic, pe hârtie, cât și electronic, pe card.

“Voucherele de vacanță vor avea un impact puternic în creșterea puterii de cumpărare și a calității vieții salariaților, care își vor putea acum permite mult mai ușor să se bucure de vacanțe și de odihna absolut necesară. În același timp, știm că voucherele de vacanță sunt o pârghie foarte eficientă pentru a revigora turismul românesc, ele putând fi cheltuite doar în unitățile turistice din România”, declară Vianney du Parc, General Manager al Edenred România.

Edenred va emite vouchere și carduri de vacanță, cu numele ticket vacanța®

Companiile și instituțiile publice vor putea oferi fiecărui angajat vouchere de vacanță în valoare de până la 6 salarii minime brute pe economie, adică 6.300 de lei pe an per angajat.

Față de primele de vacanță, pentru care atât angajatorii, cât și angajații, plătesc impozite și contribuții sociale care ajung până la 80% din suma brută totală, voucherele de vacanță au avantaje semnificative, nefiind impozitate decât cu 16% (impozit pe venitul salarial).

Conform legii și normelor sale de aplicare, voucherele de vacanță vor înlocui toate primele de vacanță, atât în companiile private, cât și în instituțiile publice.

Edenred va emite vouchere de vacanță atât în format clasic, pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul cardurilor de vacanță. Ambele formate se vor numi Ticket Vacanța® și vor putea fi utilizate în paralel, angajatorii și angajatii putând opta pentru formatul preferat.

Cum vor funcționa voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță emise pe hârtie vor fi personalizate cu numele și CNP-ul salariaților beneficiari, iar valoarea nominală a fiecărui voucher va fi între 10 și 50 de lei (multiplu de 10). În acest fel, angajații nu vor fi nevoiți să cheltuiască toate voucherele odată, putând astfel cumpăra mai multe vacanțe.

Voucherele emise pe cardurile Ticket Vacanța® vor permite plăți de orice valoare, nu neapărat multiplu de 10 lei.  Cardurile Ticket Vacanța® vor putea fi reîncărcate periodic cu sumele oferite de companii salariaților, simplificând astfel distribuirea acestui beneficiu extra-salarial către angajați.

Atât voucherele de vacanță pe hârtie, cât și cardurile Ticket Vacanța®, vor putea fi cheltuite în peste 2.000 de unități turistice afiliate: pensiuni, hoteluri și agenții de turism, care deja au acorduri de acceptare cu compania emitentă Edenred.

Angajații vor putea plăti cu vouchere de vacanță servicii turistice de cazare, sejururi incluzând cazare și masă, circuite turistice, sau pachete turistice complexe care includ și servicii balneare sau de agrement turistic. Este obligatoriu ca pachetele achiziționate cu vouchere de vacanță să includă cazare.

Modificări aduse de noua lege a voucherelor de vacanță

Ca noutate, atât angajații din sectorul public, cât și angajații din companiile private, vor avea dreptul să primească vouchere de vacanță.

De asemenea, noua legislație elimină restricția ca doar companiile care au înregistrat profit în anul anterior să poată oferi salariaților vouchere de vacanță.

Vouchere de vacanță de 300-400 de milioane de euro anual, cheltuite în România

Apariția voucherelor de vacanță, care vor înlocui toate primele de vacanță acordate și în sectorul public, și în sectorul privat, va avea un impact foarte puternic de revigorare a turismului românesc.

Vianney du Parc_Edenred Romania“În funcție de ritmul în care companiile și instituțiile publice din România vor începe să acorde salariaților vouchere de vacanță, valoarea acestei piețe ar putea ajunge la 300-400 de milioane de euro anual în primii ani de aplicare a legii. Toate aceste sume vor fi cheltuite in turismul românesc, ceea ce nu se întampla cu primele de vacanță acordate în numerar. Mai mult, toate sumele acordate sub forma de vouchere de vacanță, atât pe hârtie, cât și pe card, vor fi cheltuite corect, fiscalizat, contribuind enorm la diminuarea plăților informale în turism”, adaugă Vianney du Parc.

Grupul Edenred (fostul Accor Services) emite vouchere, tichete și carduri preplătite pentru beneficii extrasalariale în 42 de țări. În 2014, volumul emis de Edenred la nivel mondial s-a ridicat la 17,7 miliarde de euro.

Listată la bursa NYSE Euronext Paris, compania Edenred activează în 42 de ţări, având peste 6.000 de angajaţi, aproape 640.000 companii şi organizaţii client, 1,4 milioane de parteneri afiliaţi şi 40 milioane de beneficiari.

În România, peste 30.000 de companii acordă salariaţilor lor diverse tipuri de tichete şi carduri emise de Edenred: tichete de masă Ticket Restaurant®, tichete de cadouri Ticket Cadou®, carduri de cadouri Compliments®, tichete de vacanţă Ticket Vacanţa®, tichete de asistenta sociala Ticket Asist®, Ticket Cresa® si Ticket Medica®.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: