Povești vechi săsești, lansări de cărți și concerte în bisericile fortificate, la Săptămâna Haferland 2016 Povești vechi săsești, lansări de cărți și concerte în bisericile fortificate, la Săptămâna Haferland 2016
Pentru al patrulea an consecutiv, pe 10 august s-a dat startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săsești din Transilvania, Săptămâna... Povești vechi săsești, lansări de cărți și concerte în bisericile fortificate, la Săptămâna Haferland 2016

Pentru al patrulea an consecutiv, pe 10 august s-a dat startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, eveniment la care sunt așteptați peste 2500 de turiști, în perioada 10-15 august.

Festivalul a crescut de la an la an, atât ca număr de localități incluse în programul manifestărilor, cât și ca număr de turiști prezenți. Astfel, turiștii care sunt așteptați la ediția de anul acesta a Săptămânii Hafeland vor putea vizita localitățile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.

În plus, organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, și-au propus ca la ediția din acest an să atragă participanți de toate vârstele. Tocmai de aceea, sloganul evenimentului este „Sașii te așteaptă în familie!”, iar majoritatea activităților au fost gândite astfel încât să fie potrivite pentru toți membrii unei familii.

România mea: de ce să mergi la SăptămânaHaferland?

Prima zi de festival a coincis cu manifestările din Fișer și Rupea: dacă în primul sat, turiștii vor putea asculta povești vechi săsești, depănate de bătrânii satului, în cea de-a doua localitate, la Rupea, participanții la festival se vor putea bucura de un spectacol medieval în cetate și de ateliere de tâmplărie.

Saptamana HaferlandZiua principală a festivalului este 14 august, respectiv Ziua satului Criț, al cărei program include un concert de muzică clasică în biserica fortificată, cursuri de dans și ateliere pentru copii, lansarea cărții „Criț – Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” de Ruxandra Hurezean, lansarea colecției de ilustrate cu imagini din zonă, fotografiate de Barna Nemethi, în colaborare cu editura Curtea Veche, precum și un bal tradițional săsesc. Ziua va fi deschisă de fanfara locală, invitația la sărbătoarea satului fiind urmată de o slujbă în Biserica fortificată de la Criț.

Nu lipsesc atelierele de olărit sau de pictură, prânzurile cu preparate specifice regiunii și nunților săsești sau traseele de bicicletă.

Unul dintre satele transilvănene preferate de Prințul Charles a strâns 1.500 de turiști într-un weekend

Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea și Sighișoara, a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

În ceea ce privește ziua de 13 august, organizatorii festivalului au hotărât să adapteze programul activităților, în semn de respect față de funeraliile reginei Ana.

România mea: Un weekend prin „Țara Ovăzului

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: