Destinatia saptamaniiGoing OutLife&StyleRomânia meaTravel

Popas de weekend: Povești din “Ținutul Conacelor” – GALERIE Foto

Cu toții căutăm să ieșim din cotidian, iar la sfârșit de săptămână să evadăm pentru câteva zile într-un loc care să ne încarce de energie. Mulți căutăm liniștea din afara orașelor, dar și mai mulți vrem aventură într-un decor de vis. Păi e simplu, zic eu. Cum? Ia uite ce îți recomandăm noi să faci weekendul viitor. Sau celălalt …

Știm că și ție îți place să călătorești, dar probabil că timpul nu ți-a permis încă să explorezi și frumusețea unor locuri mai puțin cunoscute din România. De aceea, îți propunem să explorezi alături de noi una din cele mai interesante și prea puțin promovate regiuni din România, Covasna.

Dacă vă întrebați de ce Covasna, vă spun pe scurt. Județul Covasna este cunoscut drept Ținutul Conacelor, având peste 200 de castele și conace, dar și al apelor termale, cu peste 1000 de izvoare de ape minerale. Ascunde câteva dintre cele mai frumoase zone din România, cum este zona Lacului Sfânta Ana, gastronomie delicioasă și multe tradiții și obiceiuri de care vom amintii în rândurile următoare.

Noi am plecat cu un microbuz din București, în jur de 8.30, iar după un scurt popas în apropiere de Brașov am ajuns la timp (ora 13) la Tg. Secuiesc pentru masa de prânz. Am pus rapid pe gură o palincă și am degustat un gulaș auentic la Jazz Bistro & Winery. Ne-am îmbarcat rapid în mașină și apoi am tras o fugă până la Ojdula, unde am vizitat Centrul de Informare Turistică. Stați… că nu a fost dor o simplă vizită. Aṭi auzit de sculpturǎ de pănușă? Aici am găsit atelierul lui Szabó Erzsébet „Bimbi”, am preparat și degustat kürtőskalács, un produs secuiesc-unguresc cunoscut în toată lumea. Și, din nou, palincă.

Tot de aici am aflat că pe valea pârâului Kopolnó se mai găsesc diamantele de Ojdula. Acestea au dimensiunea unui bob de mazăre, o margine fină şi o formă multi-unghi. Aceste diamante pot să fie găsite mai degreabă după ploi, când apa abundentă spală coastele de argilă galbene-maro. Bătrânii îşi amintesc că în Ojdula mai mulţi oameni au găsit diamante mici, pe care le-au vândut unor comerciaţi evrei la un preţ foarte bun. Aceste diamante nu pot fi prelucrate din cauză că sunt foarte fragile. Istoria locului aminteşte chiar de un conte pe nume Nemes, care a ieşit în evidenţă la curtea regală din Viena cu o colecţie voluminoasă de bijuterii cu diamante din Ojdula.

Dar cum călătorului îi stă bine cu drumul, ne-am luat la revedere de la gazdele noastre și am plecat pentru a vizita Biserica fortificată Sf. Emeric cu picturi murale din legenda Sf. Ladislau. Biserica se află în Ghelința, elementele tipice, porțile poziționate în direcția sud-vest au fost clădite încă în secolul al XIV-lea. Ulterior locația primise aspecte gotice, au fost forticate inclusiv zidurile înconjurătoare. Amintirea acestui travaliu istovitor este păstrată printr-o inscripție a tavanului. Fresca exterioară reproduce imaginea apostolului Sfântul Iacob și secvențe din legenda Sfântului Ladislau. Iar aici se poate vedea inclusiv imaginea a numeroșilor sfinți. Curtea bisericii este plina de flori, iar locul este de neratat.

Traseul nostru a continuat apoi cu Harale – satul dogarilor – unde i-am vizitat pe dogarii Szőke Tibor și Barna. Trebuie spus că de cinci decenii, nouăzeci la sută dintre locuitorii din Harale și-au câștigat existența ca dogari. Astăzi, satul are numai un singur dogar activ, Szőke Tibor, maestru popular. El a moștenit meseria de la tatăl lui, care a trăit tot în Harale și a învățat meșteșugul tot de la tatăl lui. Szőke Tibor și familia lui produc butoaie într-un mod tradițional, dar și alte produse.

„Facem butoaie pentru vin, din stejar, butoaie pentru ţuică, din stejar şi dud, căzi pentru prune şi varză, din stejar şi răşinoase, putini, găleţi, ciubăraşe pentru oierit din răşinoase, ciubăre pentru flori şi găleţi pentru fântâni, din stejar şi fag, dar si ciubăre de saună şi căzi de baie”, ne spune Szőke Tibor, care susține că la asamblare doagele sunt îndoite prin încălzire, ardere și înmuiere. Meșterul ne-a făcut o demonstrație de măiestrie, în timp ce serveam un alt păhăruț din tradiționala palincă ungurească.

Seara, am poposit la Grand Hotel Balvanyos, o oază de linişte cu aer curat, înconjurat de munţii şi pădurile din jurul Lacului Sf. Ana, situat pe DN 11C între Băile Tuşnad şi Târgu Secuiesc. Situat în inima pădurii, resortul  oferă condiţii ideale pentru un sejur de neuitat, fiind amplasat într-un cadru natural privilegiat, înconjurat de priveliştea unică a munţilor Bodoc.

După o zi încărcată de tradiții am ales o cină ușoară, dar cu degustare de pălincă premiată la mai multe competiții internaționale și cu muzică folclorică și dans secuiesc.

Ne-am trezit cu o cafea bună și … am pornit din nou la drum. Am trecut prin atelierul familiei Szántó din Târgu Secuiesc unde am decorat turtă dulce (recomandăm familiilor cu copii), iar mai apoi am ajuns la Centrul de tratament cu mofetă și apă minerală de la Hătuica.

Centrul a fost deschis recent, în anul 2013, iar aici poți ajunge pe drumul 121 dintre orașul Covasna și municipiul Târgu-Secuiesc. Clădirea dispune de două nivele, iar la parter este amenajată baza de tratament care este recomandat pentru tratarea afecțiunilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare periferice și la tratarea aparatului locomotor. Aici se găsește și mofeta, construită deasupra izvorului de apă minerală, băile medicinale cu zece căzi, sauna, cabinetul medical cât și cabinetele de fizioterapie și de masaj.

La etaj sunt șase camere de oaspeți, care pot fi folosite atât de către persoanele care necesită cazare pentru o ședință de tratament mai îndelungată cât și pentru turiștii care vizitează această zonă. Centrul de tratament este pregătit și pentru satisfacerea cerințelor persoanelor cu handicap locomotor, una dintre camerele de oaspeți și una dintre căzile pentru băile medicinale sunt dotate cu dispozitive specifice iar deplasarea între cele două nivele ale clădirii se poate face cu un lift.

Apa minerală de la Hătuica poate fi folosită atât pentru o cură internă cât și pentru o cură externă. Apa emană o cantitate foarte mare de dioxid de carbon, fapt pe care se bazează funcționarea mofetei. Potrivit medicilor de aici, apa minerală de la Hătuica este o apă carbogazoasă, bicarbonatată, calcică, magneziană, hipotonă.

Nu, nu ne-a ajuns plimbarea și am mers apoi la Cernat, unde am vizitat Centrul Malomkert. Am văzut cum funcționează ( încă ) o moară de apă, am copt pâine de casă cu cartofi și am pregătit prânzul la ceaun, alături de gazdele noastre. De apreciat aici și faptul că centrul turistic funcţionează ca o întreprindere socială, oferă varii servicii, dar în acelaşi timp se străduieşte ca prin activitatea sa să găsească soluţii la numeroase probleme sociale. Printre obiectivele majore se regăsesc de exemplu dezvoltarea sustenabilităţii, a păstrării tradiţiilor, valorilor, protecţia mediului, lărgirea ocupaţiilor şi îmbunătăţirea calităţii asistenţei sociale.

Acest tip de program se intercalează în procesul început mai devreme, cu caracter de menţinere a artei, a meşteşugarilor şi a obiceiurilor populare (pregătire de fidea, pâine de casă, colectare de plante medicinale şi valorificarea acestora, pregătire de zacuscă, de gem de măceş, de murături, de siropuri, colectare şi conservare de fructe de pădure, confecţionare de covoare din materiale refolosite, pregătire de dulciuri pe bază de miere).

La întoarcerea la Grand Hotel Balvanyos am ales un test de adrenalină în Parcul de aventură și apoi o oră de relaxare în Centrul Spa, unul din cele mai complete pe care eu le-am testat. Am luat cina și ne-am făcut apoi programul pentru o nouă zi de aventură în Ținutul Conacelor.

Fără să fim prea matinali am ales să facem pe jos un scurt traseu (30 minute) prin pădure și să ajungem la Peștera Pucioasa din apropierea resortului. Era ultima zi a noastră în Covasna și nu știam însă ce ne așteaptă când am decis apoi un program de aventură oferit de Adventure Expert.

Vizita cu ranger quad la ruinele cetății Balvanyoș și la Lacul Sf. Ana și testul de mountaincart și mountainroller, SUP pe lacul Sf. Ana au fost… de poveste (vezi galeria foto). Le recomandăm cu mare drag celor pasionați de adrenalină, dar nu numai lor. Vă recomandăm însă o îmbrăcăminte lejeră pentru activitățile sportive. În drumul de întoarcere spre capitală, am oprit pentru masa de prânz la Sfântu Gheorghe, în zona centrală a oraşului unde găsiți câteva restaurante foarte bune.

În final, vrem să mulțumim Asociației Travel Focus și Asociației de Promovare a Turismului din județul Covasna. Noi cam atât am avut de spus, iar dacă v-am convins vă promitem că în această zonă veți petrece câteva zile autentice, cu multe descoperiri și povești de împărtășit, ulterior, cu prietenii tăi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button