Peninsula Peloponez, locul de unde nu te-ai mai întoarce acasă Peninsula Peloponez, locul de unde nu te-ai mai întoarce acasă
Monemvasia, Mystras, Mycenae, Olympia, Sparta, Nafplio, Tolo sau Kalamata sunt doar câteva din locurile de bifat dacă ajungeți în Peninsula Peloponez. Fiecare zonă are... Peninsula Peloponez, locul de unde nu te-ai mai întoarce acasă

Monemvasia, Mystras, Mycenae, Olympia, Sparta, Nafplio, Tolo sau Kalamata sunt doar câteva din locurile de bifat dacă ajungeți în Peninsula Peloponez. Fiecare zonă are ceva aparate și se adresează atât familiilor cu copii, dar și turiștilor exploratori, în căutarea Greciei autentice și tradiționale.

Noi am avut ocazia, anul acesta, în luna mai, să străbatem o bună parte a peloponezului alături de prietenii de la Cocktail Holidays. Am rămas impresionați de peisaje, de mare, dar și de siturile arheologice pe care le-am vizitat. O să amintim pe scurt locurile prin care am trecut și ce ne-a plăcut cel mai mult în acest infotrip. Din start vă spunem că întreaga zonă este de poveste și merită să explorați, fără doar și poate, Peninsula Peloponez.

Monemvasia, Gibraltarul Greciei

Pe primul loc am pus Monemvasia, o insulă stâncoasă de 300 de metri lățime și un kilometru lungime și care deține un platou situat la circa  100 de metri deasupra nivelului mării. Se aseamănă mult cu Gibraltarul și este un loc minunat pe care nu trebuie să îl ratați dacă vizitați zona. Cetatea de aici are aspectul unui muzeu în aer liber, ce combină detalii bizantine, otomane și venețiene.

Castelul din Monemvasia se numără printre cele mai impresionante locuri din Grecia. Este sculptat pe partea din spate a insulei încă din vremurile medievale. Singura modalitate de a ajunge la Monemvasia era cu barca, însă, mai târziu, a fost construită și o cale pavată pentru a conecta intrarea în castel cu partea continentală. Un nou oraș a fost construit pe continent, chiar vizavi de stâncă, iar o plimbare în jurul Castelului este o călătorie spre trecut, în timp ce priveliștea de la vârful castelului este uluitoare.

Nafplio, fântâni otomane și clădiri venețiene

Unul dintre cele mai frumoase orașe din zona Argolis (în Peloponezul de Est) și, totodată, unul dintre cele mai romantice orașe din toată Grecia, Nafplio a fost prima capitală a statului grecesc nou născut între 1823 și 1834.

Potrivit mitologiei, orașul a fost fondat de Nafplios, fiul zeului mării Poseidon cu fiica lui Danaus (Danaida) Anymone. Orașul a decăzut în timpurile romane, dar a înflorit din nou în vremurile bizantine. Cuceritorii francezi, venețieni și turci și-au lăsat amprenta în oraș și au influențat puternic cultura, arhitectura și tradițiile sale de-a lungul secolelor. Ziduri vechi, castele medievale, monumente și statui, fântâni otomane și clădiri venețiene sau neoclasice vă vor fascina odată ajunși aici.

Unul din cele mai fotografiate locuri din Nafplio – și punctul de referință al acestuia – este Bourtzi, cetatea mică venețiană de pe insula stâncoasă a lui Agioi Theodoroi. În timpul verii, puteți ajunge la cetate cu barca plecând regulat din port.

Nafplio se află la aproximativ 2 ore distanță de Atena sau kalamata de mers cu mașina și poate să fie destinația ideală pentru turiștii dornici de relaxare și excursii în împrejurimi.

Tolo, un loc de poveste

Tolo este un mic oraș așezat pe malul mării, fiind situat la mică distanță de Nafplio. În timpul celui de-al doilea război mondial, forțele navale germane și italiene au fost amplasate în Tolo, dar de la mijlocul secolului al XX-lea, Tolo se transformă și devine o stațiune de vară din ce în ce mai evoluată.

Altfel spus, frumusețea golfului, împrejurimile naturale ale orașului, cu frumoasele sale plaje, creează o imagine pitorească, romantică și idilică. Vizavi de port, se pot admira cele trei insule mici, Koronisi, Romvi și Daskalio, iar locul atrage mulți turiști în timpul lunilor de vară.

Fiind inițial un sat de pescari, Tolo este renumit pentru supa de pește proaspăt, dar și pentru produse de fructe de mare gustoase.

Mystras și Mycenae

În periplul peloponez nu am ratat Mystras, Mycenae, Olympia și nici Sparta. Sunt locuri în care te încarci de istorie și pe care trebuie să le vezi. Mystras este poate unul dintre cele mai vizitate locuri din Grecia și pe drept cuvânt … merită.  Mystras este un oraș medieval, o poartă de acces spre istoria îndepărtată. Orașul poate să fie considerat un muzeu în aer liber, iar din anul 1989 cetatea, palatul, bisericile și mănăstirile fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mycenae se află la aproximativ 90 km sud-vest de Atena, în Argolida, Peloponez. În mileniul II î.Hr., Micene era unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești, o fortificație militară care domina mare parte din Grecia de sud. Perioada din istoria Greciei cuprinsă între cca. 1600 î.Hr. și 1100 î.Hr. este denumită miceniană, recunoscându-se astfel importanța a orașului.

Cetatea Micene era situată pe un deal, fiind aproape impenetrabilă datorită așezării sale georgafice. Acropolisul sau “orașul de sus” din Micene se crede că ar fi fost fortificat prin 1500 î.Hr., după cum se vede pe pietrele de morminte din acea perioadă; aici se afla palatul regal, care cuprindea un megaron (sala tronului, specifică culturii miceniene).

În jurul anului 1350 î.Hr., fortificațiile Acropolisului și ale orașului au fost construite într-un stil cunoscut sub numele de “ciclopic”, crezându-se că pietrele ar fi fost aduse și prelucrate de către niște uriași fabuloși, cu un singur ochi (Ciclopi). În interiorul acestor ziduri, parte din care se mai văd încă, s-au construit atât morminte-galerie (Cercul Funerar A), cât și temple (în spatele Acropolei).

Mormintele supușilor sau trădătorilor (morminte-stup) se aflau în afara orașului (Cercul Funerar B). Agora (locul de întâlnire al cetățenilor) era situată pe un mic deal, lângă Poarta Leilor. Acestă poartă, măsurând 3,10 m lățime și 2,95 m înălțime, era principala cale de acces în cetate și avea sculptați doi lei în lateral.

Casele supușilor erau în general așezate la poalele Acropolelui, aici locuind doar nobilii sau militarii. Sclavii sau țăranii fără pământ erau așezați în general în jurul cetății.

Cât despre Olympia, cu toții știm că este cunoscută ca loc de desfășurare a Jocurilor Olimpice. Olympia mai este cunoscută și pentru statuia imensă a lui Zeus, statuie realizată din fildeș și aur, una dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii, făcută de Phidias. Excavările din împrejurimile templului, conduse de cele mai multe ori de arheologii germani la sfârșitul secolului XIX, au ajutat și la descoperirea statuii lui Hermes de Praxiteles, dar și a stadionului, unde se desfășurau întrecerile sportive. Situl arheologic Olympia a fost înscris în anul 1989 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO și îl puteți vizita.

Kalamata, plaje Blue Flag

Kalamata, capitala și portul central al Messiniei, se află la 238 km sud-vest de Atena. Frumusețea naturală a Messiniei, cu plajele cu nisip, munții împăduriți și văi fertile, coexistă cu monumente arheologice semnificative în această zonă.

Kalamata mai este cunoscută cu un puternic centru producător de măsline, pentru stafide și smochine, dar și pentru litoral. În Kalamata, puteți înota în apele cristaline și vă puteți bucura de plaje frumoase, cărora le-a fost acordată distincția Blue Flag.

Totodată, de-a lungul litoralului, există mai multe taverne, restaurante unde să serviți fructe de mare și ouzo, cafenele, baruri și cluburi. Există și câteva locuri unde vă puteți bucura de tot felul de sporturi nautice. Plaja de vest este conectată cu portul orașului și centrul printr-o banda de biciclete.

Cum ajungeți?

Charterul Cocktail Holidays de Kalamata este una din cele mai bune variante și operează în perioada 27.06 – 12.09.2018, în comun cu Mykonos, unde are un stop de 35 minute la retur. Conform estimărilor Cocktail Holidays, aproximativ 1.000 de turiști își vor petrece vacanța în Kalamata, pe perioada sezonului 2018.

Excursiile opționale includ transportul cu autocarul, însoțitor de grup și ghid, nu și masa și intrările la obiective.

  • Messinia Antica  si  Manastirea  Maicii Domnului  Voulkaniotissa: Pret  40 € , intrare  12 €
  • Koroni- Methoni- Pylos: Pret   40 €  +  2 €  intrare  la  castel  si  20 €  croaziera
  • Diros – Stoupa – Mani: Pret   45 € + intrare  13 €
  • Sparta – Mystras – Monemvasia: Pret  70 € +  12 €  intrare  la  Mystras
  • Olympia : Pret  55 €  +  12 €  intrarea
  • Atena : Pret  60 Euro + intrarea la Acropole 20 €
  • Mycene – Nafplio –Epidaur: Pret  60 €  +  24 €  intrari  la  Epidaur  si  Mycene
  • Malevi – Loukou Pret: 50 Euro

Cele mai importante orașe din Peloponez sunt:

Patras (169.242 locuitori)

Kalamata (54.065 locuitori)

Corint (foto Canalul Corint)

(30.434 locuitori)

Tripoli (28.976 locuitori)

Argos (25.068 locuitori)

Pyrgos (24.765 locuitori)

Aigion (21.966 locuitori)

Sparta (16.473 locuitori)

Nafplio (13.124 locuitori)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: