Obor21: 200-500 de lei bugetul alocat mielului de Paște de 50% dintre români Obor21: 200-500 de lei bugetul alocat mielului de Paște de 50% dintre români
Pentru 40% dintre romani, Pastele este asociat cu masa in familie, alaturi de cei dragi, mai ales anul acesta, cand peste doua treimi vor... Obor21: 200-500 de lei bugetul alocat mielului de Paște de 50% dintre români

Pentru 40% dintre romani, Pastele este asociat cu masa in familie, alaturi de cei dragi, mai ales anul acesta, cand peste doua treimi vor petrece sarbatorile acasa, arata un sondaj* Obor21.ro, realizat la nivel national. In acest context, masa de Paste devine si mai importanta, fapt reflectat atat in buget, cat si in comportamentul de achizitie. Potrivit Obor21.ro, prima cooperativa taraneasca digitala, 80% dintre clienti se orienteaza in luna aprilie spre produse de miel si ied, avand o comanda medie de 310 lei, in crestere cu 30% fata de o perioada obisnuita.

Jumatate dintre romani consuma rar carne de caprine si ovine, arata sondajul Obor21.ro, insa lucrurile se schimba, evident, de Paste. Astfel, daca pana recent cererea era de aproximativ 10% din totalul comenzilor pentru produsele de capra/oaie, in martie aceasta a crescut la 20%, iar estimarile pentru luna aprilie arata ca va reprezenta 70% din vanzari. O tendinta care se remarca in ultimul an, potrivit datelor cooperativei digitale, arata ca romanii au inceput insa sa prinda gustul carnii de ied si capra chiar si in afara acestei perioade.

Cererea pentru carnea de ied creste cu peste 250% in perioada Pastelui, dar am remarcat si o crestere de 150% pentru carnea de capra, comparativ cu aceeasi perioada din 2020. Punem aceasta crestere atat pe fondul existentei constante in oferta noastra a acestui tip de carne, cat si pe cel al unui interes crescut pentru produsele provenite de la capra, inclusiv la lactate. Asistam practic la o schimbare a comportamentului de consum, a precizat Florian Mateita, cofondator Obor21.ro.

Cum si de unde cumpara romanii carnea de Paste

40% dintre romanii care au raspuns la sondajul Obor21.ro consuma cel putin o data pe saptamana produse bio sau naturale. Un roman din trei le achizitioneaza de la producatori, dar si din gospodariile taranesti din apropierea localitatii de resedinta.

Tendinta de a muta cumparaturile in online continua insa trendul ascendent. Astfel, 36% dintre respondenti au precizat ca nu obisnuiau sa faca cumparaturi online inainte de pandemie, acest lucru schimbandu-se in ultimul an. Un procent similar arata ca romanii au preferat sa faca achizitii de la comerciantii romani, venind in sprijinul afacerilor locale.

Decizia de a achizitiona carne online se realizeaza in mare parte pe baza recomandarilor si review-urilor altor cumparatori (45%).  De asemenea, 51% au precizat ca sunt interesati sa afle cat mai multe date despre provenienta carnii cumparate, lucru care poate influenta decizia de achizitie.

Trasabilitatea produselor este una dintre caracteristicile care stau la baza Obor21. Fiecare pachet de carne este vidat si etichetat imediat, iar eticheta ofera inclusiv date despre satul de provenienta al animalului. Fiecare livrare este insotita de un certificat de conformitate. Astfel de informatii au reprezentat diferentiatori in piata fiind factori importanti in cresterea Obor21 in acest prim an de la infiintare, a mai precizat Florian Mateita.

Ce buget au alocat romanii pentru carnea de Paste

Bugetul alocat anul acesta achizitiei de carne si produse din carne pentru Paste este de 200-500 de lei pentru 55% dintre romani, un procent usor mai crescut pentru respondentii din zona Bucuresti-Ilfov, in timp ce 29% vor sa aloce sub 200 de lei pentru acest tip de cumparaturi.

Datele reliefate de sondaj sunt confirmate de valoarea comenzii medii inregistrate de Obor21.ro in perioada Pastelui. Astfel, daca intr-o perioada obisnuita a anului media comenzii este de 230 de lei, in luna aprilie aceasta ajunge la 310 lei.

Dincolo de cresterea in valoarea comenzii, perioada premergatoare Pastelui vine cu o crestere foarte mare a numarului de clienti noi care cauta Obor21.ro pentru produsele de miel si ied. Experienta de anul trecut, alaturi de cresterea apetitului pentru produse in special de capra si specialitati macelaresti care nu se afla in mod obisnuit in portofoliul supermarketurilor ne indica insa ca multi dintre acestia vor reveni pentru o noua comanda si dupa aceasta perioada, a mai declarat Florian Mateita.

De altfel, datele arata ca 16% dintre cei care fac achizitii online de carne si-ar dori sa poata face acest lucru pe baza de abonament, iar peste 50% ar prefera sa poata achizitiona carne proaspata in pachete predefinite, cu tipuri combinate de carne.

*Sondajul Omnibus a fost realizat online pentru Obor21.ro, la nivel national, in perioada 22-25 martie 2021, pe un esantion de 922 de persoane, 60% femei, 40% barbati.

***

Platforma Obor21.ro a fost lansata in luna februarie 2020 de catre Iunia si Florian Mateita, cu o investitie initiala de peste 80.000 euro. Obor21.ro este puntea digitala dintre sat si oras, care ofera acces la carne autentica de la tara, in conditii sanitar-veterinare de secol XXI, iar taranii crescatori de animale au piata de desfacere si venituri fiscalizate. Grija pentru mediu reprezinta o preocupare, astfel ca rezervarea carnii inainte de sacrificare este atat garantia pentru prospetime, cat si solutia pentru consumul responsabil, sustenabil, fara pierderi si fara sacrificari nejustificate.

Carnea rezervata prin intermediul Obor21.ro provine in cea mai mare parte din gospodariile taranesti din judetele Botosani si Suceava. Aceasta este livrata consumatorului final exclusiv prin curier, in conditii de temperatura controlata, in cel mult 72 de ore de la sacrificare, insotita de certificat de calitate. Rezervarea carnii reprezinta pentru clienti garantia prospetimii.

Fiecare eticheta contine informatii detaliate despre provenienta produselor, inclusiv satul unde a fost crescut animalul sacrificat, precum si data sacrificarii, data ambalarii in vid si data expirarii produsului. Procesarea carnii, inclusiv ambalarea ei, are loc in abator autorizat EU (mentionat pe eticheta), iar intreg fluxul, pana la usa clientului, este fiscalizat si conceput sa respecte normele sanitar-veterinare.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: