Despre infiintarea companiei Domeniile Săhăteni in 2003, Aurelia Visinescu spune ca n-ar fi pornit la drum daca n-ar fi fost convinsa de partenerul de...

crama domeniile sahateniDespre infiintarea companiei Domeniile Săhăteni in 2003, Aurelia Visinescu spune ca n-ar fi pornit la drum daca n-ar fi fost convinsa de partenerul de business si, totodata, varul sau, Steve Cacenco. Domeniile Săhăteni este, asadar, o afacere de familie. Una in care, pana azi, au fost investiti mai mult de 5 milioane de euro in plantatii, crama si tehnologie.

De ce Dealu Mare?

Dealu Mare a fost alegerea Aureliei pentru achizionarea viilor Domeniilor Sahateni dupa experienta sa ca oenolog in toate zonele viticole ale Romaniei. Pentru ca si-a propus sa faca vinuri de calitate, Aurelia a ales mijlocul podgoriei Dealu Mare, pe dealurile care înconjoară Munții Carpați, beneficiind de diferite tipuri de sol argilo-lutoase, cu substrat calcaros.

Cele 76 de ha ale companiei sunt situate în satele Săhăteni, Năeni și Fintesti, întinzându-se de la baza dealurilor unde sunt cultivate soiurile albe și Pinot Noir până pe vârfuri, unde cultivă soiurile de struguri roșii care se culeg târziu, beneficiind de expunere pe partea de sud.

Aurelia si-a propus sa faca vinuri care sa reflecte in primul rand terroirul, sufletul locului cat si caracterul de soi. Astfel, vinurile sub semnatura Aurelia Visinescu sunt produse in loturi mici, pornind de la 2500 sticle si ajungand in anii favorabili anumitor soiuri si la 20.000 sticle.

Stilul de vinificatie imbina tehnici pe care Aurelia le-a invatat in stagiile de perfectionare din Lumea Noua cu cele din Lumea Veche. Vinurile au personalitate distincta, iar Aurelia nu si-a propus sa faca vinuri conform regulilor si sabloanelor, de aceea experimenteaza si inoveaza continuu.

Butoaiele, de 225lt si 300lt, in care sunt invechite vinurile sunt in mare parte din stejar romanesc, din diferite zone ale tarii – padurile vestice, nordice si sudice, cu grade de prajire diferite.Gasim in  subterana de la Domeniile Sahateni si butoaie din stejar frantuzesc si rusesc.

Brandul Aurelia Visinescu a fost lansat la finalul anului 2010 si reuneste liniile Nomad, Artisan, Karakter, Anima, Signum si Arbora, cele doua din urma fiind destinate retail-ului.

DOMENIILE SAHATENI – soiurile cultivate

Soiuri romanesti: Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră

Soiuri internationale: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.

Ziua la Crama Aureliei Visinescu s-a încheiat, cum altfel, decât cu un gratar și o binemeritată degustare de vinuri. Pentru că locul ofera multa liniste, dar și o priveliste minunata, în curând ar putea să intre în turismul viticol.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: