Muzica sună mai bine cu …. Sony. Ce “gadget-uri” mi-am ales? Muzica sună mai bine cu …. Sony. Ce “gadget-uri” mi-am ales?
În ultimul an, recunosc, am devenit un fan înfocat al unor festivaluri de muzică cunoscute, atât din țară cât și din străinătate, pentru atmosfera... Muzica sună mai bine cu …. Sony. Ce “gadget-uri” mi-am ales?

În ultimul an, recunosc, am devenit un fan înfocat al unor festivaluri de muzică cunoscute, atât din țară cât și din străinătate, pentru atmosfera creată în jurul lor, dar și pentru muzica bună a unor DJ și trupe aflate pe val. Mi-am dat, însă, seama că nu sunt în trend și nu am nici măcar un mp3 mai de doamne-ajută și nici căști în care să răsune muzica preferată. A, ba da… căști aveam… cele de la telefon, dar, repet, voiam să fiu și eu în trend. Și uite așa am căutat și am decis că a venit momentul să investesc ceva bani în noua pasiune. Ce am ales?

Am căutat pe internet, am întrebat în dreapta și/n stânga, pe la prieteni, și în cele din urmă am pus mâna pe două produse marca Sony. Primul care mi-a căzut în mână, și de care știam că e bun încă de la o lansare pentru presă, a fost un WALKMAN NWZ-A15 (16 GB). Am mai citit eu review-uri și mi-am dat seama că este ceea ce caut. Jucăria asta poate să redea 30 de ore cu fişiere audio de înaltă rezoluţie (Hi-Res Audio) şi aproximativ 50 de ore cu formatul MP3 standard.

Ce înseamnă sunet de înaltă rezoluţie? Am aflat și eu în timp ce scotoceam pe Gooogle. Se referă la o colecţie de procese şi formate digitale care permit codificarea şi redarea muzicii folosind rate de eşantionare mai ridicate decât cele standard folosite pentru CD-uri.

Sony-NWZ-A15-HiRes-Player-im-Test

Am înțeles că pentru sunetul de înaltă rezoluţie nu există un standard unic, însă cele mai frecvent folosite specificaţii sunt 24 de biţi/96 kHz (de 3,2 ori mai multe date transmise faţă de CD) şi 24 de biţi/192 kHz (de 6,5 ori mai multe date transmise faţă de CD). Cool, nu? Pe scurt… se aude mult mai bine și mai clar.

Să nu mai spun că, pe lângă, un sunet de calitate superioară, Walkman-ul de la Sony arată și bine. Are un design compact şi uşor și îmi încape cu uşurinţă în buzunar, în timp ce panoul de comandă unic în formă de diamant conferă o tentă sofisticată, după cum bine zice producătorul. Modelul NWZ-A15 pe care îl am eu este prevăzut cu un spaţiu de stocare încorporat de 16 GB, dar acesta se poate extinde cu un card de memorie microSDXC pentru liste de redare extensibile la infinit.

Mai mult, este echipat cu tehnologia aptX, care alimentează sunetul pur wireless al multora dintre cele mai bune smartphone-uri, boxe, bare de sunet, căşti şi tablete din lume. Iar acest lucru face ca iubitorii de muzică să se pot bucura de o bogată experienţă de audiţie pe care doar aptX o poate asigura: sunet wireless convenabil care nu compromite calitatea audio.

M-a încântat și faptul că dispune de NFC, ceea ce elimină necesitatea conexiunilor prin cablu şi a procedurilor complexe de configurare. Altfel spus, poți atinge doar smartphone-ul sau alt dispozitiv cu NFC activat de marcajul N integrat şi așa începeţi să redaţi muzică. Nu aveţi NFC? Nicio problemă. Sony NWZ-A15 ppoate să fie asociat manual din setările Bluetooth. Mai trebuie spus că playerul este compatibil cu formatele populare pentru uşurinţă şi confort: MP3, WAV, AIFF, WMA, AAC, HE-ACC, FLAC, ALAC.

Și cum nu puteam să ascult Hi-Res la căștile de la telefon am ales să împerechez walkman-ul Sony, tot cu Sony. Un model simplu, căștile MDR-10RC sunt construite pentru şi de către creatorii de muzică, fiind rezultatul eforturilor de reproducere autentică, fidelă a sunetului. Și chiar așa este. În urechi, chiar simţi fiecare bătaie de tobă, dar şi emoţia tonalităţilor înalte aşa cum şi-a dorit artistul. Specialiștii Sony susțin că aceste câști îi vor mulţimi chiar şi pe cei mai împătimiţi pasionaţi de bas.

Altfel spus, simţiţi bătaia de tobă de la un difuzor din neodim dinamic mare de 40 mm. Fantele de ventilaţie sculptate măresc circulaţia aerului în căşti, obţinând un răspuns mai bun la ritmurile finale joase. Mai trebuie să vă spun că modelul ales de mine are perniţe supraauriculare şi un finisaj de exterior delicat, iar cablul (1,2m) dispune de un control comod de la distanţă pe fir şi microfon pentru apeluri.

mdr-10rc

În final, am decis… acum sunt în trend! 😉

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: