City BreakDestinatia saptamaniiEuropaTravel

Must see in 2017: Germania, un izvor nesecat pentru iubitorii de călătorii

Fie că ești pasionat de shopping sau un simplu călător de weekend prin marile orașe ale lumii, fie că ești iubitor de vinuri și apreciezi cu alți ochi coastele însorite ale regiunilor viticole sau, pur și simplu, ești pasionat de drumeții și vrei să ai în portofoliul tău de travel și peisajele colinare ori sătucele cel mai adesea brăzdate de râuri, trebuie să știi că Germania înseamnă mult mai mult.  

Până în urmă cu doi ani, recunosc că nu am acordat o șansă reală Germaniei ca destinație de vacanță sau pur și simplu ca simplu loc de bifat în călătoriile pe care le aveam în plan. Totul s-a schimbat însă cu prima vizită pe care am avut-o Nürnberg, un oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, cu peste 500.000 de locuitori. Împreună cu orașele Fürth, Erlangen și Schwabach, acesta formează centrul economic și cultural al Franconiei. Dar, orașul în sine este cu adevărat o poveste despre care am scris la timpul respectiv, fiind invitat aici într-un trip organizat de Organizația Germană pentru Turism. (Detalii găsiți aici!)

Travel trends: Câte (nu) poți face într-un city break la Nürnberg

Nuremberg
Nuremberg

După această vizită mi-am schimbat total percepția față de orașele mici sau mari și satele nemțești, despre oamenii de aici, despre obiceiurile lor, (recunosc că m-am documentat mult mai bine) și mi-am propus ca, anual, să trec cel puțin de două ori prin Germania. Lucru deloc imposibil și de care m-am ținut de cuvânt. Așa că, în afară de Nurenberg, am mai vizitat, deja, Berlinul (încă nu am apucat să aștern pe hârtie impresiile despre acest oraș de excepție), Munchen, Leipzig, Potsdam, Magdeburg, Cotburg, Naumburg (Saale), Freyburg/Unstrut, Halle, Eisleben, Wittenberg, Dessau.

Și nu, nu mă opresc aici! Anul acesta mi-am propus, printre altele, să vizitez Hamburg, Düsseldorf și Hanovra. Plus împrejurimile, atât cât îmi permite timpul. De ce am ales aceste trei orașe? Simplu. Legăturile aeriene bune și diferențele majore dintre cele trei.

Natura, miza Germaniei pentru acest an. 16 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a merge în vacanță. FOTO

Primul pe listă, Hamburg este o metropolă maritimă cu dor de călătorie. Se spune că să descoperi întreaga lume şi apoi să te întorci la Hamburg este cel mai frumos itinerar de călătorie imaginabil. Orașul este o poartă spre lume și chiar şi hanseaticii, foarte retraşi de altfel, îşi ascund cu greu mândria pentru oraşul lor, pentru atmosfera şi şarmul cosmopolit pe care acesta le radiază.

hamburg7

Totul poate începe cu o croazieră în port, apoi o plimbare prin Oraşul Vechi şi apoi să descoperiţi HafenCity, noul centru al oraşului Hamburg. Sau invers. Există multe căi de a te apropia de flerul fascinant al oraşului hanseatic şi comercial, plin de tradiţii şi totuşi atât de modern. Cu siguranţă însă, croaziera în port reprezintă baza oricărei vizite reuşite în Hamburg. Iar eu nu am de gând să o ratez.

Tipic pentru Hamburg este şi cartierul istoric al depozitelor Speicherstadt cu cel mai mare complex de depozite combinate cu arhitectură clasică din cărămidă arsă, aşezate pe miile de piloni din stejar şi străbătute de mici cursuri de apă, numite fleet. Hamburgul de azi şi cel de mâine se lasă descoperit în schimb în HafenCity, acolo unde ia fiinţă unul din cele mai mari proiecte de construcţie urbane din Europa. Un program al contrastelor dintre tradiţia marinărească şi cea mai modernă arhitectură, a cărei inimă bate în cartierul Übersee: aşezat între Speicherstadt şi Port aici ia fiinţă o lume a experienţelor maritime cu multe magazine şi un bulevard larg, care duce până la Hamburg Cruise Center.

Un alt tip de fler răspândeşte cartierul vivace, uşor nebunatic şi alternativ St. Pauli şi strada sa păcătoasă, Reeperbahn, şi bineînţeles Piaţa Pescarilor din Altona, unde în zorii fiecărei duminici se licitează peşte proaspăt (şi multe altele) – o experienţă de cumpărături foarte deosebită. Apropo de cumpărături: în Hamburg fiecare găseşte ceva pentru propriile buzunare. Nu vreau să spun mai multe și să stric surpriza, dar promit că impresiile personale și cele cțteva sute de poze (seletate din miile făcute) le voi împărtășii cu voi, tot aici.

Un alt „muste see” pe lista mea din 2017 este Düsseldorf. Aici, de două ori pe an, îşi deschide porţile „The Gallery Düsseldorf“, rezultată din Igedo, la vremea sa cel mai mare târg de modă, un Mecca al creatorilor de modă, și sunt prezentate cele mai noi colecţii de Haute Couture şi Prêt-à-porter. Practic, aici se decide ce se poartă în sezonul următor.

Vorbim de peste 800 de spaţii de expoziţie care prezintă, nu doar în timpul festivalului, cele mai noi creaţii ale designerilor şi creatorilor de couture, iar în buticurile exclusiviste de pe Königsallee am auzit că rezişti cu greu ispitei de a le cumpăra imediat. Trebuie să vă mai spun că Marco Polo, Hugo Boss, Strellson şi Calvin Klein se numesc câţiva dintre ispititorii, care s-au unit aici în cea mai bună companie cu Armani, Bulgari, Gucci, Jil Sander, Prada, Tiffany & Co. sau Versace într-o reţea a bunului gust.

Lăsând moda deoparte, e bine de știut că şi cei interesaţi de cultură se simt aici ca acasă: evenimentele ca Toamna Oraşului Vechi [Altstadtherbst] atrag zeci de mii de vizitatori; în plus, oraşul dispune de numeroase teatre, săli de concerte, galerii, multe obiective turistice şi parcuri.

Duesseldorf_3

E bine de știut că, Düsseldorf are cea mai mare comunitate de japonezi din Europa după Londra şi Paris. Astfel, în jurul hotelului Nikko de pe strada Immermann a apărut pestriţul cartier japonez – cu supermarketuri, librării, restaurante tipice ţării şi multe altele.

Dar cine se întâmplă să fie puţin obosit de atâta modă, artă şi cultură, găseşte relaxarea perfectă în Burgplatz, una din cele mai frumoase pieţe din Germania, în care întregul Düsseldorf se întâlneşte după-amiaza şi la sfârşit de săptămână. A sta la o bere tipică Altbier, a privi Rinul şi a savura viaţa sunt sinonime aici. Deci, de nertat!

Dar, dacă v-aș întreba care este locaţia târgului cu cea mai mare suprafaţă de expoziţie din lume? Poate Tokio? Nu, din păcate nu. Chicago, Londra, Shanghai? Nici ele. Frankfurt? Aproape. Răspunsul corect este: Hanovra. Cu suprafaţa lui modernă de expoziţie, oraşul a devenit unul din motoarele economiei mondiale, simbol al ideilor, inovaţiilor şi investiţiilor.

Putem aminti CeBIT, cel mai mare târg de specialitate din lume în domeniul soluţiilor pentru tehnicile informatice şi de comunicare, HANNOVER MESSE, evenimentul mondial în domeniul tehnologiei şi automatizării, sau BIOTECHNICA, cea mai importantă întâlnire a branşei europene pentru biotehnologie şi bioştiinţe.

Hannover_Messe_Halle9_RET

Însă, pentru expozanţi şi vizitatori – şi pentru toţi ceilalţi – Hanovra are mult mai multe de oferit decât târguri şi congrese. De exemplu cele două Primării ale oraşului, fiecare dintre ele reprezentând o atracţie de prim rang. Una, restaurată minunat în stil medieval târziu, aşezată în mod practic direct vizavi de piaţă, iar cealaltă neogotică, inaugurată în 1913 şi impresionantă prin splendoarea pură şi cupola ei masivă, de aproape 100 de metri înălţime.

Alţi magneţi pentru public, care amintesc de vremurile frumoase ale regatului Hanovrei, sunt Leineschloss, sediul parlamentului landului Saxonia Inferioară şi fosta reşedinţă regală, sau opulentele Grădini Herrenhäuser cu Grădina Mare, unul din puţinele parcuri baroce conservate din Europa, şi grădinile Berggarten, Georgengarten şi Welfengarten.

La castel, începe şi cunoscuta stradă a sculpturilor, ale cărei obiecte cele mai cunoscute sunt figurile Nana, expuse în 1974, de Niki de Saint Phalle. Chiar dacă figurile durdulii nu au fost atunci pe gustul tuturor hanovrezilor, între timp au fost totuşi „adoptate“ şi aparţin oraşului la fel ca şi spaţiul expoziţional, Oraşul Vechi, Teatrul de Stat şi Maschpark.

Şi desigur, ca şi unul din cele mai semnificative muzee de artă a secolului XX, Muzeul Sprengel, inaugurat în anul 1979, specializat pe expresionismul german, modernismul francez şi circa 300 de lucrări semnate de Niki de Saint Phalle, un cadou al artistei pentru oraşul de care s-a simţit profund legată.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button