INTERVIU: Mihai Constantin-Pau, despre provocările programului Intel Summer Experience INTERVIU: Mihai Constantin-Pau, despre provocările programului Intel Summer Experience
La 34 de ani, Mihai Constantin-Pau este Senior Engineering Manager la Intel Romania Software Development Center. Printre altele are în grijă și Intel Summer... INTERVIU: Mihai Constantin-Pau, despre provocările programului Intel Summer Experience

La 34 de ani, Mihai Constantin-Pau este Senior Engineering Manager la Intel Romania Software Development Center. Printre altele are în grijă și Intel Summer Experience, un program de internship-uri Intel pe perioada verii care a ajuns deja la a-III-a ediţie. Intitulat generic „Cercul de tehnologie”, programul a crescut, anul acesta, numărul poziţiilor deschise la 13. Mihai a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări, iar noi am aflat mai multe detalii despre internship-urile Intel în România.

TheTrends: Ce reprezintă Intel Summer Experience pentru Intel România?

Mihai Constantin-Pau: Intel Summer Experience este programul nostru de internship-uri pe perioada verii, ajuns la cea de-a treia editie consecutivă. Este un program gândit special pentru studenții din anii I, II şi III, îndeosebi de la facultăți cu profil tehnic sau matematică.

Obiectivul programului este de a oferi studenților pasionați de cercetare-dezvoltare software șansa de a lucra în cadrul unui centru de excelență în domeniul software R&D în România şi suntem foarte interesaţi să atragem tinere talente înzestrate cu cel mai mare potenţial tehnic, pe baza cărora să construim şi să le punem în valoare prin competenţe de socializare.

Intel România susține învăţământul românesc şi este un promotor al proiectelor de cercetare şi dezvoltare dedicate studenţilor. Susţinem ideea acumulării de experiență practică de lucru în domeniul cercetării – dezvoltării – inovării software şi ne bucurăm de interesul studenţilor pentru programul Intel Summer Experience din anii anteriori.

TheTrends: Care sunt provocările programului Intel Summer Experience în acest an?

Mihai Constantin-Pau: Provocările acestui an derivă din cele 13 poziţii de internship disponibile, cu o poziţie în plus faţă de anul anterior, ca urmare a creşterii numărului de echipe, cele mai noi fiind Chrome OS, Internet of Things şi Server Dynamic Language Optimization.

IMG_9197_r2Prin urmare poziţiile de intern oferite au acoperit zone de Enterprise Performance Analysis,  Mobile Performance Analysis, Performance Analysis: Data Mining and Visualization, Runtime Optimizations, Internet of Things Performance Optimizations, Internet of Things Communications, Android Platform Development, Android Advanced Development, Intel® Software Guard Extensions Development, Chrome Development.

Pe scurt, studenţii vor face parte din proiecte şi echipe diferite, ocupând poziţii de analiză performanţă, optimizare tehnologii, dezvoltare platforme Android sau Chrome. Sarcinile vor include cercetare, analiză de performanță și optimizări pentru modelarea  platformelor hardware, dezvoltare de aplicaţii Android pe tehnologii Intel, realizarea de soluții de automatizare a măsurării parametrilor de performanță ai unui sistem de tip server, precum și prezentarea rezultatelor către membrii echipelor cu care se colaborează.

Intel Romania a crescut în ultimul an cu aproape 70%. Avem astfel mai multe echipe care caută poziții de internship comparativ cu anii precedenți (12 poziții în 2014 și 11 în 2013).

TheTrends: Cât de mare este concurența pentru un post de internship?

Mihai Constantin-Pau: Impresionantă şi susţin afirmaţia prin cifre concrete: am avut 9072 de vizualizări a paginii proprii de prezentare de pe platforma www.stagiipebune.ro, un număr total de aplicări de 841, dintre care 34% au fost aplicanţi unici, 24% aplicanţi provenind de la UPB, Facultatea de Automatică şi Calculatoare cu care Intel are o strânsă relaţie de colaborare.

Pozitia Android Platform Development intern a atras cei mai multi aplicanţi, 141 de candidaţi, în timp ce poziţia Chrome Development intern a departamentului nou înfiinţat din cadrul Intel Romania Software Development Center, a beneficiat de cele mai multe vizualizări raportat la numărul de poziţii disponibile, 616 vizualizări pentru o singură poziţie disponibilă.

Mihai Constantin PauMihai Constantin-Pau: Rata de participare la programul Intel Summer Experience s-a păstrat în aceleași cifre, de peste 800 de aplicanți.

TheTrends: Cum și cine face selecția pentru locurile disponibile în 2015?

Mihai Constantin-Pau: Echipele își selectează candidații pe care doresc să îi vadă în cadrul unor zile speciale numite generic Intel Selection Days. Ele se uită peste CV-urile candidaților înscriși încercând să identifice studenții care au dovedit că au o pasiune pentru domeniul în care lucrăm. Nu ne așteptăm ca studenții să aibă experiență în domeniul echipei sau să fi fost angajați inainte.

Ne uităm atât la proiectele școlare, cât și la proiectele extrașcolare, competiții și programe de voluntariat în care au participat studenții, iar pe baza acestor detalii ne alegem studenții cu potențialul cel mai mare. Echipele pot decide ca ulterior să dea și niște teste tehnice pentru a alege o listă finală de candidați pe care să-i chemăm la Intel Selection Days.

La Intel Selection Days candidații participă la un exercițiu de grup în urma căruia se evaluează spiritul de echipă. După exercițiul de grup au loc interviuri face-to-face. Pe baza informațiilor adunate despre candidați în toate etapele, echipele decid ce candidați le devin interni pe perioada verii.

Printre calitatile căutate de echipe în cadrul Intel Selection Day 2015 se numără: lucrul în echipă, un mix echilibrat de cunoştinte tehnice şi soft skills, creativitate, inventivitate tehnică.

Anul acesta au fost 292 aplicaţii, 40 din candidaţi au fost selectaţi pentru a participa la Intel Selection Days (2 zile).

TheTrends: Cum decurg cele 3 luni pentru participanții la program? Care sunt etapele programului?

int_brand_618_woman_ultrabookMihai Constantin-Pau: Stagiul de internship se desfăşoară pe o perioadă determinată de trei luni, pe parcursul carora studenții vor lucra la proiecte tehnice sub îndrumarea inginerilor Intel, vor participa la cursuri de dezvoltare profesională și personală, dar și la activități de echipă.

Sarcinile vor include cercetare, analiză de performanță și optimizări pentru modelarea  platformelor hardware, dezvoltare de aplicaţii Android pe tehnologii Intel, realizarea de soluții de automatizare a măsurării parametrilor de performanță ai unui sistem de tip server, precum și prezentarea rezultatelor către membrii echipelor cu care se colaborează.

Ulterior încheierii stagiului de internship, pe baza interesului personal, a competenţelor dovedite şi a contextului favorabil, câţiva dintre ei pot continua stagiul de internship pe o perioada de minimum 1 an sau chiar se pot transforma în angajaţi pe durată nedeterminată. Acest statut le oferă posibilităţi de dezvoltare ca oricare din cei 100.000 pe care Intel îi are în lume.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: