Lavazza, Wimbledon, Shaun Rankin și Albert Adriá. Ce au in comun? Lavazza, Wimbledon, Shaun Rankin și Albert Adriá. Ce au in comun?
Anul acesta am acceptat provocarea Lavazza si am luat parte la un eveniment care nu are prea mare nevoie de prezentare: turneul de tenis... Lavazza, Wimbledon, Shaun Rankin și Albert Adriá. Ce au in comun?

Anul acesta am acceptat provocarea Lavazza si am luat parte la un eveniment care nu are prea mare nevoie de prezentare: turneul de tenis de la Wimbledon. Aici am avut parte de cateva surprize inedite incluse in conceptul “Top gastronomy day by Lavazza”. Enumar cina la restaurantul Ormer Mayfair (restaurant cu stele Michelin), unde a gatit Lavazza chef ambassador Shaun Rankin, dar cel mai importat pentru mine a fost interviul realizat cu binecunoscutul chef Albert Adriá, unul din fratii Adria, care au revolutionat bucataria prin conceputul elBulli. BONUS: 2 super meciuri de tenis din cadrul turneului.

Experienta Lavazza de la Wimbledon a fost ceva special, iar posibilitatea de a discuta cu chefi de calibru international si, totodata, de a afla cateva din secretele lor si ale bucatariei pe care o reprezinta a insemnat mult pentru mine. Unde mai pui ca am reusit sa iau parte la cateva meciuri de tenis de zile mari pe care pana atunci le urmaream doar la TV.

Pe scurt, meniul prezentat de Shaun Rankin la restaurantul Ormer Mayfair din Londra a fost cireasa de pe tort, iar cele cateva intrebari pe care am reusit sa i le adresez lui Albert Adriá chiar in cornerul Lavzza de la Wimbledon m-au transpus adanc in gastronomia de buna calitate.

Tot aici, cei de la Lavazza au pus accent pe noua colectie de cafea Lavazza Tierra, care a servit ca obiectiv principal la cele doua baruri dedicate: Aorangi si The Baseline Bar. In paralel, Tierra a fost prezentata si intr-un spatiu nou la Wimbledon, dedicat inovatiei marcii in domeniul sustenabilitatii, si a fost inclusa in retetele realizate de chefii ambasadori ai brandului Lavazza.

Bine de stiut ca Lavazza este singurul brand de produse alimentare si bauturi, prezent pentru al cincelea an consecutiv,  la toate cele patru turnee de Grand Slam: Roland Garros, US Open Australian Open si Wimbledon. Tot aici am dat si de chef Albert Adriá. Un guru al bucatariei, care s-a nascut in 1969 in L’Hospitalet, Catalunia. CV-ul lui spune ca in 1985 si-a abandonat studiile pentru a se dedica „lumii culinare”.

Si, astfel,  la doar 16 ani, s-a alaturat fratelui sau Ferran in conducerea elBulli, care avea sa devina in curand unul dintre cele mai bune restaurante din lume. Si-a castigat experienta in toate sectoarele bucatariei, dar “a cazut sub vraja unicitatii mistice” a produselor de patiserie. In anul 1987 a devenit pastry chef al restaurantului, iar timp de douazeci de ani a experimentat retete de ultima ora ale gastronomiei moleculare, filozofie dezvoltata si de fratele sau Ferran.

Si nu s-a oprit aici. Albert Adria a cautat mereu noi stimuli si a parasit elBulli in 2006 pentru a deschide Inopia Classic Bar, un bar de tapas in centrul Barcelonei. A urmat apoi o serie de noi idei, inclusiv Bodega 1900, Hoja Santa si Pakta, toate deschise in Barcelona. Cand elBulli s-a inchis in 2011, fratii Adrià au adus pe piata un concept nou: primul „parc de distractii” cu o tema culinara: elBarri. Acesta a continuat sa se extinda, iar restaurantele care faceau parte din acest proiect au castigat multa popularitate si chiar au primit stele Michelin.

Este bine de stiut ca unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale sale se numeste Enigma, unul dintre cele 5 restaurante ale grupului elBarri din Barcelona. In 2015, au deschis Heart la Ibiza, o experienta care a imbinat creativitatea gastronomica a fratilor Adrià cu spectacolul Cirque du Soleil.

Tot in acel an, Albert Adria si Hotel Café Royal din Londra au anuntat prima colaborare care propunea un proiect intitulat „50 days”. Deschis in februarie pana la sfarsitul lunii aprilie 2016, aceste era un fel de pop-up restaurant. Succesul imens care l-a avut i-a obligat pe organizatori sa il prelungeasca cu inca 10 zile din cauza cererii coplesitoare. In mai putin de doua saptamani, toate locurile au fost vandute, iar pe lista de asteptare se afla peste 3800 de persoane.

Dupa acest succes, Adrià a deschis Cakes & Bubbles in Londra, un loc destinat doar pentru iubitorii de desert inspirat de „La Dolça”, o zona indragita din Barcelona rezervata tuturor deserturilor. Oaspetii au avut parte aici de o explozie de deserturi exceptionale, care sfideaza descrierea si care includeau, inclusiv produse de patiserie traditionale completate de oselectie larga de spumante si vinuri. Succesul l-a dus mai sus, iar unul dintre episoadele din Sezonul 5 al emisiunii „Chef’s Table” este dedicat in intregime lui Albert Adrià si anilor sai ca director de creatie la elBulli.

Noi am reusit sa ii smulgem cateva raspunsuri pe care le redam mai jos sub forma unui scurt interviu.

TheTrends: Chef, cat de mult s-a schimbat modul tau de gatit dupa ce ai obtinut prima stea Michellin?

Albert Adria: Va spun sincer ca nu s-a schimbat deloc. Un chef nu munceste pentru a castiga stele Michellin. Munceste pentru a avea intotdeauna restaurantul plin. Poti avea trei stele Michellin si sa ai restaurantul gol. Ceea ce nu prea este ok. Eu prefer o stea Michellin si macar jumatate de restaurant sa fie plin la orice ora. Si, bininteles, clienti fericiti. Cred ca este important sa nu te schimbi oricat de sus ai ajunge. Trebuie sa nu iti schimbi filosofia de a gati, dar nici sa ramai blocat in trecut. Mereu trebuie sa te dezvolti.

TheTrends: Sustenabilitatea este un subiect pe buzele multor chefi cu care am discutat. Ce inseamna sustenabiltatea pentru tine?

Albert Adria: Mi-ar placea sa am un singut raspuns. Va pot vorbi aici despre produsele eco, dar si despre respectul pentru animale. Bineinteles ca includem si risipa alimentara. Stim cu totii ca sunt oameni care mor de foame intrun colt al lumii si este bine sa ne gandim si sa avem proiecte care sa ne responsabilizeze pe toti.

The Trends: Incerci sa vii cu lucruri noi tot timpul. Care este acel “nou”?

Albert Adria: Cred ca totul tine de calitatea produselor. Dupa mine, exista doua tipuri de bucatarii: una buna si una rea. Atata timp cat lucrezi cu produse de calitate, naturale, cat mai proaspete, cu atat dai mai multa viata mancarii respective. Odata ce descoperi adevaratul gust  al unui produs, creativitatea poate fi exploatata la maximum. Imagineaza-ti ca descoperi wasabi. Acel wasabi facut din produse naturale, nu din prafuri. Sunt atatea si atatea modalitati in care il poti folosi sau combina. Si asta este doar un exemplu. Poti sa descopri acel nou zi de zi, in orice produs pe care sa il integrezi in bucatarie. Si apoi sa il redescoperi din nou.

TheTrends: Chef, care este placerea ta culinara vinovata?

Albert Adria: Pizza! Recuosc insa ca iubesc si pidde-urile turcesti.

TheTrends: Locul preferat unde mananci in Londra?

Albert Adria: Sunt mai multe. Dar iubesc China Town! Locuiesc in apropiere de China town si ma pot considera norocos. Seara, cand vreau sa mananc ceva rapid si bun, dau o fuga pana acolo.

TheTrends: Descrie-ne un pranz sau un preparat memorabil.

Albert Adria: Wow! Cred ca este imposibil! Dar pot spune ca prima oara cand am mancat sushi a fost memorabil. Si l-am mancat in Barcelona. Eram tanar, iar experienta aceea in care preparau sushi chiar in fata mea a ost ceva special. In general, nu apuci sa vezi bucatari gatind in fata ta. Nici in bucataria spaniola, nici in cea franceza. A fost si prima oara cand am mancat peste crud cu orez. Si a fost delicios.

TheTrends: Cel mai bun sfat pentru un tanar chef?

Albert Adria: Pasiune si multa munca! Dar sa si studieze arta culinara. Eu a trebuit sa muncesc, dar mi-ar fi placut sa si studiez in acest sens. Deci, recomand si o scoala de arta culinara pentru tineri.

TheTrends: Cat de greu este sa lucrezi cu fratele tau?

Albert Adria: Phuuu. Cand intram in bucatarie, uitam ca suntem frati. Munca este munca si suntem destul de seriosi cu privire la asta.

TheTrends: Cum te-ai simtit la deschiderea primului restaurant?

Albert Adria: Sincer? Mi-a fost frica. Au fost si ceva probleme pe parcurs. Cel mai greu este sa fii pe placul oamenilor. Pe placul tuturor. Este imposibil de realizat.

TheTrends: Care este desertul ideal pentru a fi combinat cu cafeaua?

Albert Adria: Recunosc. Cafeaua este usor de asociat, in general, cu tot ce este dulce. Folosesc deseori combinatii de dulciuri cu cafea. Si imi iese perfect in toate.

In peste 120 de ani de pasiune pentru cafea, Lavazza a cooperat intotdeauna cu cei mai buni maestri bucatari din lume pentru a crea retete unice in jurul cafelei, punandu-si la dispoziție cunostintele si talentul pentru a incuraja experimentarea. Iar astazi, printre altele, Albert Adrià este si el unul din ambasadorii Lavazza, unde are o colaborare inedita care include o serie de deserturi cu un ingredient special: cafeaua.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: