JLL – Cererea de spații industriale a crescut cu 50% JLL – Cererea de spații industriale a crescut cu 50%
Cererea totală de spații industriale și de logistică a continuat să crească și în trimestrul doi, astfel că la jumătatea anului suprafața închiriată de... JLL – Cererea de spații industriale a crescut cu 50%

Cererea totală de spații industriale și de logistică a continuat să crească și în trimestrul doi, astfel că la jumătatea anului suprafața închiriată de companii a depășit 350.000 de metri pătrați, cu 54% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor centralizate de JLL Romania, în al doilea trimestru cererea totală de spații industriale a ajuns la 180.000 de metri pătrați, nivel comparabil cu cel înregistrat în primele trei luni din acest an.

Cererea nouă a crescut în primul semestru cu 51%, la 229.800 metri pătrați și a reprezentat aproape 65% din suprafața totală tranzacționată în această perioadă.

”Cererea pe piața industrială și de logistică a depășit estimările noastre, închirierile din prima jumătate a anului fiind peste nivelul pe care noi în previzionam pentru întreg anul 2017. Așadar, dacă se păstrează ritmul de creștere de până acum, am putea să fim martorii unui nou record al cererii, în condițiile în care anul trecut companiile au închiriat circa 460.000 metri pătrați, reprezentând un maxim istoric”

Costin Bănică, associate director, head of Industrial Agency JLL Romania

Din punct de vedere al ofertei noi, de la începutul anului în România au fost livrate trei proiecte totalizând 72.000 de metri pătrați în România metri pătrați, iar alți 312.000 metri pătrați urmează să fie finalizați până la sfârșitul anului.

Cererea nouă de spații industriale a depășit de peste 3 ori oferta nouă de pe piață, astfel că în continuare gradul de neocupare se menține extrem de redus, în condițiile în care tot ceea ce se livrează nou este deja ocupat de chiriași. Stocul modern de spații industriale și de logistică este de 2,7 milioane de metri pătrați.

Structura cererii pe domeniul de activitate al chiriașilor arată că retailul și logistica rămân motoarele pieței (65% din suprafața închiriată), în timp ce producția câștigă și ea teren (22%), deși cele mai multe firme de producție preferă să își dezvolte propriile spații.

Aproape 70% din suprafața de spații logistice și industriale închiriată în primele șase luni este în proiecte din București, iar 10% în Vest și Nord-Vest (Cluj, Oradea, Timisoara). Contracte au mai fost semnate pentru proiecte în Pitești,  Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Roman.

Top tranzacții semestrul I:

Proiect Chiriaș Oraș Suprafața (mp)
CTPark Bucharest DSV Bucuresti 55.000
CTPark km 23 DSV Bucuresti 35.000
CTPark Bucharest West NOD Bucuresti 31.000
WDP Roman Profi Roman 27.000
Cateasca (Arges) Arctic Pitesti 21.000
P3 Tibbett Logistics Bucuresti 17.000
P3 Altex Bucuresti 15.000
Wdp Carrefour Bucuresti 11.500
LogIQ Mogosoaia Fildas Bucuresti 11.500

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: