HealthLife&StyleParenting

Izolarea și despre “A FI CU TINE”

Perioada de izolare. A te afla într-o stare de izolare poate avea un impact major asupra stării emoționale. În această perioadă experimentăm, poate chiar pentru prima dată, stări de eliberare, dar și o frică puternică legată de starea de sănătate a celor dragi. Acestora li se pot adăuga stări de tensiune, frustrare, furie, dar și de vină, alături de sentimente de neputință (generate de imposibilitatea de a face ceva sau de a face mai mult ori mai bine în cadrul activității de la job sau chiar și acasă în rolul de iubit/ă, fiu/fiică sau părinte).

“Recunoștința este antidotul bucuriei rău-prevestitoare” (Curajul de a fi vulnerabil)

Când nu avem, ne dorim, când avem, nu mai vrem. Cam așa sună povestea multora dintre noi în perioada aceasta pe care o traversăm cu toții și care vine cu multe provocări. Pe lângă evidentele provocări exterioare de care tot auzim și care ne sunt actualizate în fiecare moment, se vorbește prea puțin despre cele interioare. Care sunt acestea și care sunt consecințele lor?

Ne face să fim mai prezenți, să fim în contact cu noi.

Cum e sa avem în sfârșit acele momente pentru noi? De multe ori ni le dorim, le tot așteptăm, dar parcă niciodată nu găsim timpul potrivit. De fapt, asta se întâmplă  pentru că nu le lăsăm să fie. ACUM nu este despre a le da voie să își facă loc în viața noastră, despre faptul că există, și atât.

Ce facem însă cu aceste momente?

Cum le gestionăm?

Cum ne simțim în această perioadă? Și ce anume determină modul în care ne simțim așa?

Cum gestionăm perioada asta în fața copiilor?

În primul rând, în momentul în care le vorbești copiilor despre acest subiect asigură-te că tu ești relaxat. Copiii preiau stările adulților și în momentul în care adultul din fața lor este anxios, ei nu vor fi atenți la ceea ce li se transmite, ci la reacțiile acestuia. Așadar, primul pas este ca adultul să fie relaxat, răbdător, iar asta o poți face încercând să gestionezi cu calm informațiile din presa (selectează doar acele informații care provin din surse oficiale) și dacă este nevoie, stai de vorbă cu cineva la rândul tău despre asta (fie că este vorba despre un alt adult, cel puțin la fel de calm sau chiar cu un specialist- psiholog).

Cum gestionăm starea actuala?

Mulți dintre noi suntem focusați pe ceea ce va fi in viitor, în loc să ne concentrăm pe ceea ce este în prezent și ce putem face acum. Starea de stres și anxietate de multe ori ia naștere din accentul pe care îl punem pe viitor,  de aceea este nevoie să ne focusam pe ce putem face și cum putem avea grijă de noi sau de copiii noștri în momentul prezent.

Câteva idei despre cum să facem loc în viața noastră acestei perioade:

  • Rutina zilnică: stabilește-ți un plan zilnic. Nu lăsa rutina să intervină peste activitatea zilnică, rămâi activ, fie că sunt activități casnice, fie că sunt activități legate de locul de muncă
  • Sănătate fizică și psihică: chiar dacă îți petreci timpul în casă, poți să continui să rămâi activ. Sunt multe modalități prin care poți face mișcare fizică, există multe tutoriale pe acest subiect sau dacă nu optezi pentru varianta asta, poți să reiei din exercițiile pe care le faci în mod normal la sală. Poți face pilates, yoga, poți să dansezi. Toate astea îți ajută corpul să rămână activ și într-o stare de vitalitate. Totodată, activitatea fizică ajută și sănătatea mentala. Poți să alegi cursuri online, poți să reiei activități vechi care din anumite motive (poate legate de timp) le-ai amânat sau abandonat. Hrănește-ți mintea cu filme educative, documentare și mai ales cărți. Poți adăuga exerciții de relaxare, exerciții de respirație și meditație. Ține minte să îți respecți programul de somn.
  • Rămâi conectat la viața socială – Deși, poate la prima vedere izolarea poate părea că împiedică dezvoltarea relațiilor sociale, poți rămâne activ și prezent în viața prietenilor și cunoscuților tăi. Încearcă să menții legătura cu ei, prin orice mijloc. Este adevărat că în ultima perioadă suntem “experți” și am “mutat” viața socială în mediul online, însă, cu măsură, astfel încât să nu ne izolăm și să evităm retragerea sociala, e un moment potrivit să apelăm la aceste modalități de contact.

În cazul în care, în ciuda tuturor încercărilor, starea ta generală este una de anxietate, dominată de stres, frică, nu ezita să stai de vorbă cu un specialist psihoterapeut. O stare continuă de stres poate avea un impact puternic negativ asupra corpului, asupra sistemului imunitar. Ceea ce este exact lucrul pe care trebuie să îl evităm în această perioadă în care trebuie sa fim cât mai puternici și mai rezistenți, atât fizic,cât și psihic.

De Andreea Neagu, psiholog și psihoterapeut

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button