Istoria contorului electric din ultimii 50 de ani. Cum arată viitorul? Istoria contorului electric din ultimii 50 de ani. Cum arată viitorul?
Din anii 1960 și până în prezent, sectorul de energie a evoluat continuu din punct de vedere tehnologic. Ca lider mondial și pionier în... Istoria contorului electric din ultimii 50 de ani. Cum arată viitorul?

Din anii 1960 și până în prezent, sectorul de energie a evoluat continuu din punct de vedere tehnologic. Ca lider mondial și pionier în tehnologia de contorizare inteligentă, grupul Enel a început instalarea a peste 30.000 de contoare inteligente în România în vara acestui an, în cadrul unui proiect pilot pregătind astfel terenul pentru procesul mai amplu prin care vor fi instalate 2,7 milioane de contoare inteligente, treptat, pentru întreaga bază de clienți a Enel Distribuție Romania.

Cu această ocazie, dar și pentru a înțelege mai bine importanța contorului inteligent în societatea actuală, Enel România a recreat traseul parcurs de contoarele de electricitate din anii 1960 și până în prezent, în cadrul unui muzeu al contorului, primul de acest gen din București.

Astfel, istoria contoarelor electrice poate fi studiată pe 1 și 2 octombrie la Galeria Galateca: pentru prima dată în București, contoare din deceniile trecute sunt expuse împreună cu elemente specifice ale epocilor respective, astfel încât consumatorii să poată înțelege în întregime contextul în care ele au existat și impactul pe care l-au avut asupra evoluției societății, așa cum o vedem astăzi.

„Istoria contorului electric este o lume fascinantă. Transformările pe care contorul le-a traversat în ultimii 50 de ani sunt grăitoare pentru evoluția societății în sine: de la contorul electro-mecanic cu inducție până la contorul electric, iar acum la contorul inteligent. Suntem extrem de încântați să fim parte a epocii în care contoarele vechi se retrag și fac loc noii tehnologii de contoare: contoarele inteligente! În curând, vom vedea cu toții beneficiile pe care le prezintă această inovație!

Giuseppe Fanizzi, Director General Enel Distribuție (Banat, Dobrogea, Muntenia)

Muzeul contorului electric a fost realizat de arhitectul Ion Cornescu și artistul plastic Iulia Năstase, sub coordonarea scenografului Cristina Milea.

 

Contorul Inteligent

Contoarele inteligente aștern calea pentru dezvoltarea unor tehnologii digitale avansate, ce combină protecția mediului, eficiența energetică și sustenabilitatea economică într-un model integrat – orașul inteligent. Instalarea primelor contoare inteligente din România a început deja în orașe precum București, Timișoara, Arad, Deva, Constanța, Mamaia, Delta Dunării, Modelu și Călărași, în cadrul unui proiect pilot ce va fi completat de un număr mult mai mare de clienți anul viitor.

Enel instalează circa 11.400 de contoare inteligente în zona Muntenia, dintre care peste 10.500 de unități sunt alocate clienților rezidențiali și alte 900 de contoare vor fi instalate pentru clienții business. În zona Dobrogrea, 10.000 de contoare inteligente vor fi instalate în județul Călărași și într-unul din cartierele din Constanța. În același timp, în Timiș, peste 4.100 de clienți vor beneficia de această nouă tehnologie. Tot în zona Banat, un număr de 3.100 de unități vor fi instalate în Arad, în timp ce alte 2.800 de noi contoare sunt programate a fi înlocuite în Deva.

Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment.

Inaugurare Muzeul Contoarelor

Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii clienților Enel. Prin sistemul de contorizare inteligentă se pot realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Clienții vor fi facturați pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunța la estimări de consum, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

Pentru prima dată, clienții Enel vor putea să acceseze informații detaliate și actualizate despre consumul lor de energie electrică, fie prin ecranul de afișare al contorului, fie prin intermediul unui computer personal. Această monitorizare în timp real le va permite să își facă o planificare adecvată a consumului de energie electrică.

Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: